Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
Life in balance by Renata

Gastronomija

Druga strana tanjura: Ulje oraha

Renata Mavrić u suradnji s Letificom donosi vam kolumnu o zdravoj prehrani.

Renata Mavrić u suradnji s Letificom donosi vam  kolumnu o zdravoj prehrani.

Orah (lat. Juglans regia) je namirnica koja se često nalazila u bakinim receptima za slastice. Većina nas ih jedino tako i konzumira. No orasi bi trebali biti sve samo ne zaboravljeni na polici ili osuđeni isključivo za pripremu kolača.

Nutritivna riznica

Jedan od veoma cijenjenih oblika prerade oraha je hladno prešanje čime se dobiva bogato, visokokvalitetno ulje i kao nusprodukt (no nimalo manje nutritivno bogato) brašno oraha.

Ulje oraha obiluje nezasićenim masnim kiselinama, od čega su nama najvrjednije omega-3 alfa-linolenske masne kiseline. Omega 3-masne kiseline važne su za metabolizam masti i smanjuju razinu kolesterola u krvi.
Hladno prešano ulje oraha također sadrži brojne vitamine (E, B1,B2, B3) i minerale (magnezij, fosfor, bakar, cink, željezo, kalcij) te djeluje kao antioksidans.

Ulje oraha prepoznato je kao lijek. Zanimljivo je da pomaže u liječenju gljivičnih infekcija poput gljivica candida, atletskog stopala i bakterija Escherichia coli. Sadrži sastojak koji sudjeluje u održavanju elastičnosti i fleksibilnosti arterija te ima antikoagularno djelovanje, tj. sprečava nastajanje ugrušaka.
Osim što poboljšava prokrvljenost mozga, pomaže u intelektualnim naporima. Uostalom već i izgledom nalikuje na ljudski mozak.

Life in balance by Renata


Ulje oraha u kozmetici

Nije nužno koristiti ulje oraha samo u prehrani, već i u kozmetičke svrhe. Može pomoći u borbi s prhuti, ojačati i nahraniti kosu te čak pospješiti rast kose. Već od 17. stoljeća koristi se za pomlađivanje lica i sprječavanje bora.

Ulje oraha u prehrani

Savjetuje se nakon jela, 2-3 puta dnevno uzeti malenu žličicu ovog nutritivno iznimno bogatog ulja. No kako je ulje oraha veoma finog slatko-gorkastog okusa i bogate teksture, šteta je ne spojiti ugodno s korisnim.

Life in balance by Renata

 

Ipak, preporučuje se konzumacija sirovog, tj. termički neobrađenog hladno prešanog ulja oraha jer jedino onda zadržava sve blagodati. No, ako baš želite, ulje oraha smije se kratko zagrijavati do 160°C.

Savršeno je za pripremu preljeva za salate, kao zanimljivi dodatak sirevima ili jedan od sastojka za smoothie koji će vas dugo držati sitima.

Topla jesenska salata s balzamičnim vinaigretteom od ulja oraha

Jesen obiluje zdravim, ukusnim plodovima koji su savršeni za spremanje slasnih salata!

Kombinacije su bezbrojne, ali slatkasta kombinacija jabuke, cikle i butternut tikve odličana je podloga da Vaš novi, omiljeni vinaigrette od ulja oraha zasjaji! Ne samo da će izgledati lijepo na tanjuru, već će ovaj vinaigrette koji obiluje zdravim masnoćama prijati i Vašemu srcu.

Autorica recepta: Renata Mavrić – Life in balance by Renata

  • Porcija: 2 osobe
  • Priprema: 15 minuta
  • Kuhanje: 30  minuta
  • Spremno za: 45 minuta
  • Zahtjevnost: za zalutale u kuhinji
  • Vrsta obroka: salate i preljevi

Posebna prehrana: bez glutena, bez laktoze, lchf, vegansko, vegetarijansko

Trebat ćete:

Za SALATU:

  • 1 jabuka
  • ½ srednje butternut tikve (ili tikve po odabiru)
  • 2 cikle
  • 1 žlica maslinova ulja
  • prstohvat soli
  • šaka oraha
  • 100 g skute
  • 100 g opranog, zelenog lisnatog povrća (riga, kovrčavi kelj, matovilac, …)
  • 3-6 žlica vinaigrette od ulja oraha

Za balzamični vinaigrette:

  • ½ šalice Letifico ulja oraha
  • ⅓ šalice aceto balsamico octa
  • 2 žličice senfa
  • 1 žličica soli
  • ½ žličice (svježe) mljevenog crnog papra
  • 1 žličica sirupa od javora (opcionalno)

Kad imate sve, onda:

  1. Zagrijati pećnicu na 180°C.
  2. Narezati voće i povrće na malene kockice (oko 2-3 cm3) te staviti u lim za pečenje. Preliti s 1 jušnom žlicom maslinova ulja i dodati prstohvat soli.
  3. Peći u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta. Na pola puta promiješati.
  4. Pripremiti vinaigrette na način da se sve sastojke doda u veću zdjelu i pjenjačom dobro izmiješa ili miksati u blenderu.
  5. Pripremiti bazu zelenog lisnatog povrća za salatu, dodati ispečeno povrće i voće, orahe i skute te preliti s oko 2-3 jušne žlice vinaigrette po osobi.

 

Dobar tek!

Autorica: 

Renata Mavrić u suradnji s Letificom 

Više

Istaknuto

Unos hrane koja tope masti ne znači i to da možete jesti ove namirnice očekujući kako će kilogrami tek tako nestati

Gastronomija

Ovaj kruh je poželjan dodatak svakog jela... Možete jesti samostalno, ma možete ga i umakati u orahovom ulju, zašto da ne?

Gastronomija

Austro-ugarski biskvitni kolač, tradicionalni blagdanski ili nešto treće, dolazi u raznim varijacijama (dodacima), no ono što ga čini karakterističnim (tipičnim) je sam njegov izgled.

Gastronomija

Za dobar balans naspram obilja blagdanske trpeze, u pomoć nam priskaču sarme. Dobre za zdravlje, dobre za naš probavni sustav.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.