Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Društvenim mrežama do posla?

Internet nudi mnoštvo mogućnosti za zapošljavanje.

Napustiti svoju državu i otići u inozemstvo kako biste se zaposlili? Većina mladih u Hrvatskoj kao u zemljama u regiji sa zadovoljstvom odgovara potvrdno na ovo pitanje. Najveći problem kod mladih danas je "Što nakon završenog fakulteta?". Kako su objavili u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, krajem rujna 2012. godine bilo je registrirano 311.100 nezaposlenih osoba. Ovaj broj se povećao za 27.433 nezaposlenih za samo godinu dana. Nažalost ove brojke nam govore da je nezaposlenost u stalnom rastu.

Ono što preporučujemo mladim nezaposlenima je da nastave tražiti i da ne odustaju tako lako, jer samo upornim radom i trudom možete ostvariti rezultate. Nemojte dopustiti da vas neuspjeh obeshrabri, on vas treba ojačati, tako da naučite iz svojih neuspjeha kako biste mogli nastaviti u pravom smjeru. Danas skoro svi imamo pristup Internetu, koji nudi mnoštvo mogućnosti pa čak i mogućnost da se zaposlimo i to na više načina koje možete iskoristiti.

Web stranice za pretragu poslova

U svim zemljama, tako i u Hrvatskoj, postoje web stranice na kojima možete pregledati svakodnevnu ponudu poslova. Za primjer možemo uzeti vjerojatno najpopularniju stranicu u RH, MojPosao za koji ste svi vjerojatno čuli, a jeste li svi probali ostaviti svoje informacije kako bi vas možda neka tvrtka pronašla i ponudila vam posao?Ukoliko niste – vrijeme je da to učinite, jer s tim ne gubite ništa, a svakako postoji mogućnost da dobijete puno. Pored toga, svakodnevno se dodaju novi poslovi, možda baš neki bude odgovarao vama.

Društvene mreže

Klasične web stranice za zapošljavanje nisu jedini način da dobijete posao putem Interneta. Društvene mreže koje svakodnevno koristimo mogu biti od velike pomoći u pronalaženju posla. Posebno treba izdvojiti Linkedin i Twitter. Što se Linkedin-a tiče, poznato je da ova društvena mreža služi za kreiranje osobnog poslovnog profila na koji ćete napisati svoje radno iskustvo, biografiju i slično.

Ovo je mreža koju zasigurno trebate iskoristiti jer je potpuno besplatna i jednostavna za korištenje. Osobno poznajem nekoliko slučajeva gdje su iz nekoliko IT kompanija tražili profile studenata na Linkedinu i tako zapošljavali mlade ljude koji imaju potrebno znanje. Na Linkedinu možete doći do ljudi koji odlučuju o radnim mjestima brže i jednostavnije nego uživo.Ukoliko se pitate kako to Twitter može poslužiti kao mreža preko koje možete pronaći posao, odgovor je vrlo jednostavan. Na Twitteru pratite osobe koje pišu o stvarima koje vas zanimaju, samim time vi se možete upoznati s tim osobama koje će vjerojatno pratiti vas, naravno ukoliko se vi budete pokazali u toj interakciji kao osoba koja se razumije u istu tematiku i da imate što za reći. Tako stvarate nova poznanstva, a tijekom tih rasprava do vas će doći još osoba koje zanimaju iste teme.Pored toga sigurno će vas netko od njih preporučiti drugim osobama. Već tada ste stekli dobru reputaciju među tim osobama od kojih će netko danas, sutra imati svoj privatni posao i htjeti će zaposliti baš vas. Osobno sam prisustvovao u Twitter raspravi o sigurnosti na Internetu između jednog dvadesetogodišnjaka iz BiH i Twitter naloga od tvrtke Avalon hosting. Rasprava u kojoj je ovaj mladić imao jako zanimljivu priču i pokazao znanje, oduševila je vlasnika ove tvrtke i samim time ga je pozvao na razgovor za posao gdje i danas radi.Vlasnici tvrtki često objave svoj oglas za posao najprije na Twitteru, jer se smatra da se na Twitteru nalaze najtalentiraniji i najsposobniji u svojoj struci. Tek nakon toga daju uobičajeni oglas koji dopire do masa.

Definitivno biste trebali razmisliti o ovome, jer u posljednje vrijeme sve je više mladih koji dolaze do posla preko gore navedenih mreža, a posebno preko Twittera. Danas je jako bitno da se na vrijeme izborite za posao jer broj nezaposlenih je u stalnom rastu. Internet nam nudi velike mogućnosti i baš zato trebate iskoristiti ovu priliku i angažirati se. Na vama je hoćete li zgrabiti svaku priliku ili ne.

Nemanja Krecelj

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

She Book Club

Nagrađivana britanska novinarka Yomi Adegoke svojim provokativnim romanom Lista propituje način na koji doživljavamo odnose, moral i internetsku kulturu.

Duh i tijelo

10 važnih stvari koje često ne cijenimo dovoljno.

SheRULES

Janja je osluškivala intuiciju i reagirala instinktivno. No najvažnije je da je poslušala sebe.

Drama Queen

S nekima bih nešto i odradila, a s nekima ne bih.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.