Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Moj dom

Dva kvalitetna obroka za psa

Baš kao i ljudima, i psima je potrebna uravnotežena prehrana.

Pravilan omjer ugljikohidrata, bjelančevina, masti, vitamina i minerala potrebno je davati u pravim količinama i pravilnom odnosu.

Svako životno doba psa zahtijeva drukčiju prehranu koja je prilagođena njegovim potrebama. Tako su štencima potrebne iste hranjive tvari kao i odraslim psima, samo u većim količinama. Potreban im je povećan unos bjelančevina, kalcija i minerala kako bi se živčani sustav u potpunosti razvio.

Mladi najviše jedu

Preporuča se davanje više malih obroka dnevno. Naime, štencima je potrebno dva do četiri puta više energije nego odraslim psima, jer mnogo energije troše na rast. Zbog toga štenad jede veliku količinu hrane u odnosu na svoju veličinu.

Većini odraslih pasa je važno kretanje, a to znači da trebaju više ugljikohidrata, masti, vitamina i nezasićenih masnih kiselina za bolji mišićni razvoj i bolju kondiciju. Osim toga, potrebna im je veća količina natrija nego štencima. Preporuča se davanje dva obroka na dan.

Kako pas stari, usporava se njegov metabolizam pa je i njegova potreba za hranom znatno manja. Za „treću“ životnu dob pasa bitna je konzumacija hrane bogate omega-3 masnim kiselinama radi boljeg rada srca. Preporuča se davanje jednog obroka na dan.

Gotova hrana uglavnom sadrži sve potrebno

Ako kupujete gotovu hranu na ambalaži uvijek piše za koju je životnu dob pasa namijenjena. Gotova hrana uglavnom sadrži sve sastojke potrebne vašem ljubimcu.

Na našem tržištu postoji tri tipa gotove hrane za psa:

1. Konzervirana hrana – prednost ovakve hrane je što je rijetko koji pas ne voli. Međutim, konzervirana hrana je često puna soli i masti što može dovesti do prekomjerene težine vašeg ljubimca.

2. Suha hrana  – vrlo je praktična, a istraživanja pokazuju kako se koristi u 80 posto kućanstva. Nedostatak je u manjku različitosti okusa što može biti problem ukoliko je vaš pas izbirljiv.

3. Polusuha hrana – sadrži između 15-30 posto vode, grubo narezane komadiće mesa i žitarice upakirane u konzervu. Ova hrana se ne koristi puno u kućanstvima.

Poslastica – teleća plosnata kost

Mnogi ljudi kuhaju svom psu ili im čak daju ostatke od svog objeda. No, nisu svi sastojci dobri za vašeg ljubimca. Previše soli, primjerice, može loše utjecati na bubrege, dok je šećer, uključivo s čokoladom, potrebno potpuno izostaviti iz prehrane pasa.

Voće psu uglavnom ne škodi tako da ga možete ponekad nagraditi komadićem banane, jabuke ili nekim drugim voćnim plodom. No, prije toga, obavezno izvadite koštice iz voća. Kuhana riža, mrkva i komadić mesa, sigurno će ga razveseliti.

Kosti su psima obično najdraža poslastica. Svježe kosti sadrže puno kalcija i fosfora te mogu služiti kao mineralni dodatak psečjoj ishrani. Teleće plosnate kosti pas lakše probavlja nego goveđe. Uz sve to, neizostavno je psu osigurati dostupnu svježu vodu.

Savjet stručnjaka

Profesor na Vetirinarskom fakultetu u Zagrebu, Dražen Matičić tvrdi kako i gotova i kuhana hrana za pse imaju svoje prednosti i nedostatke. Prednost gotove hrane jest ušteda vremena za pripremu obroka i optimalan omjer svih potrebnih sastojka.

Nedostatak kuhane hrane je teško dosizanje potrebne kvalitete. Za one koji se ipak odluče kuhati hranu svom ljubimcu, profesor Matičić preporuča sljedeće sastojke: rižu, žgance, tijesto, piletinu i puretinu.

Ako primijetite, da se vaš pas udebljao, primijenite metodu kao i kod čovjeka – postupno mu smanjujte količinu hrane i povećajte njegove dnevne aktivnosti. Osim toga, na našem tržištu postoji posebna hrana za pse koji su na dijeti.
 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Mediteranska prehrana jedna je od najpopularnijih, a mogli bismo reći i da je više od same prehrane.

Gastronomija

Recept za jednostavne i ukusne polpete od tikvica.

Gastronomija

To će nam otkriti Nacionalno istraživanje prehrambenih navika na koje Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) poziva građane da se uključe!

Budi fit

Možda se tijelo urotilo protiv vas ili imate loše prehrambene navike.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.