Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Dizajn

Eko namještaj – trend i imperativ

Stopostotno iskorištenje materijala

Pojam eko dizajna ulazi u sve pore života, u sve proizvode koje koristimo, u sve planove koje radimo. Može li se odrediti što je točno eko dizajn na način da to bude razumljivo i proizvođačima i korisnicima? Može li se eko dizajn zaista primijeniti na baš svim poljima? Može li se namještaj izrađivati po principima eko dizajna?

Izgleda pomalo nevjerojatno, ali namještaj od punog drva štedi prirodu! Pojašnjenje je jednostavno:  dugotrajan je, izrađen je od  drva koje je planski posječeno da bi se napravilo mjesto mladim stablima i  na kraju korištenja proizvoda – može 100 posto reciklirati, vratiti prirodi bez ikakvih opasnih posljedica.

Kako izgleda hrvatski eko dizajn namještaja, koje su misli vodilje i na koji način domaći dizajneri sudjeluju u stvaranju novog branda sa identitetom?

Sentio – dizajn Mario Dobrečević

Sentio – dizajn Mario Dobrečević

Caffe table Sentio – osnovi princip je minimalno korištenje materijala i jednostavnost – orah daje ovom stoliću mogućnost lansiranja u najluksuznije interijere.

Nije jednostavno odrediti prioritete i redoslijed kriterija eko dizajna namještaja, pa koliko god tko govori ili promišlja o tome, ti su principi različito poredani.

Ipak, sve počinje u mislima dizajnera, koji osim o potrebi uporabnosti proizvoda, mora voditi računa o porijeklu repromaterijala, o količini korištenja istog, čak i o transportu do tvornice. O utrošku energije i stupnju zagađenja kod transporta repromaterijala, kao i u samom procesu proizvodnje.

Gotovo stopostotno iskorištenje materijala – drva, pokazuje koliko se uspjelo u prilagođavanju potrebe eko zahtjevima i na koji način će ta ‘simbioza’ moći opstati kao gotov proizvod.

Barski stol kojem su na nedavno održanom sajmu dizajna Design district u Nizozemskoj posjetioci – dizajneri interijera – pripisali predznak ‘inovacija jednostavnosti’ – izrađen je od materijala koji se u uobičajenim proizvodnim procesima pretvara u otpad.

krevet

Krevet N-10

Osim barskog stola, dizajneri su osmislili cijeli program, a dio je i krevet N-10 – oblikovana konstrukcija odaje sigurnost, a vizualni dojam prepušta korisnika sanjarenju o mogućnosti slaganja ili neslaganja ponuđenog.

Ako je prostoru potrebno konkretno rješenje – u smislu optimalnog iskorištenja, ali i dopadljivosti, kroz ovu vrstu ispunjavanja zidova, može se na većem dijelu interijera primijeniti kriterij eko dizajna vezan za uvođenje multi-funkcionalnosti proizvoda, te smanjenje točaka koje mogu oslabiti životni vijek proizvoda.

Svaki interijer upravo vapi za komodom koja, osim što je izrađena od punog drva i završno obrađena ekološkim uljima, postaje jamstvo za dugotrajnost upotrebe: radi odabira materijala koji jamče trajnost izuzetno je povećan broj godina jamstva.

Varius – dizajn Mario Dobrečević

Varius – dizajn Mario Dobrečević

Kada mladi dizajneri promišljaju ekološki i u suglasju s prirodom, nastaju mogućnosti kojih ni oni sami nisu svjesni. Te mogućnosti postaju stvarnost, tek onda kada se nađu u interijerima i poistovjete s korisnikom – a kroz olakšanu montažu i demontažu – jednostavno slijede još jedan od kriterija eko dizajna.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Moj dom

Kada je u pitanju radni prostor, riječ je o jednom od osnovnih uvjeta za rad svakog stručnjaka, pa stoga postavljamo visoke standarde kada je...

Moj dom

Stvaranje savršenog okruženja za optimalan san ne mora biti neki opasan trošak.

Moj dom

Osim brojnih izlagača koji će predstaviti najnovije trendove u svijetu uređenja doma i poslovnih prostora, u sklopu sajma će se održati i zanimljive radionice.

Moj dom

Glavni cilj uređenja dječje spavaće sobe jest da je ona funkcionalna, udobna i naravno baš po ukusu vašeg djeteta.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.