Emocionalno varanje

Da li je emocionalno varanje varanje? Donosimo vam neka razmišljanja o emocionalnoj nevjeri…

Kada smo nevjerni?

U definiciju emocionalnog varanja spada široki spektar činova, ako misao opišemo kao čin. Teže je definirati samo varanje. Za neke uvijek ovisi o kontekstu, a za neke je to crno-bijela stvar.

Za njih je stvar prilično jasna, jesi ga gurnuo ili nisi, jesi li je poljubio ili nisi. Ako je varanje fizičko, krivnja je dokaziva, čak i ako si se doista spotakao i pao direkt u njeno naručje. Crno-bijeli tip osobe ne zanima kakvi su bili motivi, da li si doista želio ili si bio žalostan, pijan, što god. Varanje je neprihvatljivo, a za sva svoja stanja si sam kriv i snosiš posljedice.

Drugi sve povežu s kontekstom. Varanje se ne računa ako si u inozemstvu. Ako si pijan i dogodilo se samo jednom, ako ti nije ništa značila i radilo se samo o seksu. Tu smo zapisali važnu rečenicu. Varanje nije varanje, ako se radilo samo o seksu. Dakle, seks nije bitna komponenta varanja. Kod ljudi, koji moralne odluke povezuju sa situacijom, približavamo se pojmu emocionalnog varanja. I već smo u sivoj zoni. Što je to što partner ne smije učiniti, što ga stvarno čini nevjernim i to nije čin spolnog odnosa?

Laž je suština prevare

Jedan od mogućih odgovora je laž. Svaka se veza temelji na nekim striktnim pretpostavkama i shvaćanjima ljubavi. Budući da si odlučio da ćeš s nekim biti u vezi, opravdano se smatra da si se odrekao svih drugih mogućih partnera. Ako pokažeš interes za druge partnere, prekršiš pravilo. Ne prihvaćaš više pretpostavke veze.


Ako se s time slažu oba partnera, ostaju dvije mogućnosti. Ili na novo definirati status svoje veze i isključiti ekskluzivno pravico jednoga nad drugim ili se razići. Dogodi se također da jedan od partnera laže već na početku kada uđe u vezu, jer nije svjestan klopke i značenja veze, jer je neiskusan, blesav ili dvoličan. Zato je dobro znati, kako tvoj partner shvaća vezu i što ona za njega uključuje. Jer laž je ultimativna prijevara, ona je suština prijevare!

Sofistički pristupi

"Draga, volim te. Ali ti shvaćaš, na svijetu postoje milijarde ljudi. Ne možemo očekivati da smo idealan par. Zato je jasno da ako bilo tko od nas sretne svoju srodnu dušu, idemo svatko svojim putem."
"Dragi, idi u k….."

Takav se odgovor obično ne čuje od žene, nego razgovor teče dalje u liberalnom stilu. Žene tako vole biti liberalne, tako vole shvatiti, a muškarci su tako ponosni na svoje žene, koje konačno razmišljaju poput muškaraca. No ipak bi svaka pametna žena morala svoga, nesumnjivo izuzetno pametnog muškarca, poslati u k…. i obrnuto. Tu je riječ o jedinstvenom emocionalnom varanju.

Gornju izjavu može izgovoriti samo netko tko nema ni hrabrosti ni snage. Ne možeš planirati život u dvoje na pretpostavci da slučaj neće umiješati svoje prste (ili ako vjerujete u takve stvari –sudbina, Bog, itd). Život možeš planirati samo na odluci da ćeš s nekim živjeti u paru, bez obzira na slučaj. Čak i ako ti slučajnost do tebe dovede tvoj ideal, moraš ga odbiti, ako si muškarac odnosno žena od riječi. Nekada je vjenčanje bilo ono što je vezivalo ljude – sama institucija braka. A budući da ljudi više ne stupaju u brak (ili to čine rjeđe), vidimo da većina veza počiva na odluci da će netko s nekim biti do kraja života. No ipak ta odluka ne može uključivati premise slučajnosti. Iza te odluke mora stajati čovjek, koji će to moći podnijeti, a podnijeti će ukoliko će se oko toga potruditi.

Intimatemedicine.com.hr