Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Život u dvoje

Energično protiv nasilja

Samo u prvih šest mjeseci policija podnijela 7815 prekršajnih prijava protiv obiteljskih nasilnika, a prošle godine djelovalo je 16 skloništa za žrtve nasilja

Samo u prvih šest mjeseci policija podnijela 7815 prekršajnih prijava protiv obiteljskih nasilnika, a prošle godine djelovalo je 16 skloništa za žrtve nasilja. Nasilje prema ženama je toliko ukorijenjeno u našem društvu da je jedan dan u godini kada se složno digne glas protiv njega uistinu premalo.

Kao prva žena koja je u samostalnoj Hrvatskoj došla na najvišu političku poziciju u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, oglasila se i premijerka Jadranka Kosor. Održala je uvodno izlaganje na okruglom stolu u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

– Ovoga trena mnoge žene, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj zlostavljane su, pretučene, ponižene i na rubu egzistencije. Zato vas pozivam da oko onog oblika nasilja kojeg smo napokon i ugradili u obiteljski zakon, oko ekonomskog nasilja obratite posebnu pozornost,- istaknula je Jadrnaka Kosor.

Premijerka je također pozvala sudbenu vlast da preispita svoj dosadašnji rad, a kako putokaz sucima mogu poslužiti dosadašnje presude, odnosno njihova učinkovitost. Na kraju je najavila i kako će iduća godina biti osobito teška, a u takvim trenucima često se ne reagira na odgovarajući način. Zato na obiteljsko nasilje treba obratiti posebnu pozornost.

Iako se često stječe dojam da je nasilje prema ženama prisutno samo kod nas, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, između 10 i 50 posto žena iskusilo je neki oblik fizičkog nasilja od partnera. Od 12 do 25 posto žena podvrgnuto je pokušaju silovanja ili silovano, a u porastu je prisilna prostitucija i trgovina ženama. O nasilju koje događa iza četiri zida i nikada ne dospijeva u javnost možemo tek nagađati.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti i preporuke

Med Contour Multipower je prava alternativna liposukcija.

Savjeti i preporuke

Inovativne Farm To Face Sheet maske, koje se mogu koristiti samostalno ili uz UFO 2 uređaj.

Beauty report

Dermatolozi smatraju da za osobe koje provode puno vremena pred ekranima ima smisla uvesti zaštitu od plavog svjetla u redovnu njegu.

Zdravstveni karton

Sve više žena pridaje pažnju sastavu proizvoda koje koriste, pa tako i higijenskih uložaka.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.