Esma Redžepova u Lisinskom

Kraljica romske glazbe Esma Redžepova nastupit će 17. prosinca u 19:30 h u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Žena čiji su život i karijera jedan od najvećih glazbenih biljega ovih prostora, ove godine obilježava 55 godina rada, što je glazbena dugovječnost respektabilna i u svjetskim okvirima. Upravo zagrebačkim koncertom započinje regionalna obljetnička turneja ove velike glazbenice.

Kad Esma Redžepova zapjeva Đelem, Đelem, može li itko ostati ravnodušan? Upravo su je izvanredne vokalne mogućnosti 'lansirale' kada je 1957. , tada 14-godišnja Esma, predstavljala svoju školu na natjecanju Mikrofon je vaš, u to vrijeme bila je to vrlo popularna emisija koja se emitirala na Radio Skoplju. Esma osvaja prvu nagradu i ta se godina uzima za početak sjajne glazbene priče koja traje već 55 godina.

U svojoj bogatoj karijeri Esma Redžepova održala je brojne koncerte, nastupila je na Sydneyjskom kulturnom ljetu pred oko 200.000 posjetitelja, na Womad Festivalu u Španjolskoj pred oko 100.000 ljudi. Snimila oko 1.000 pjesama, a za dobar dio njih Esma je autor glazbe i teksta. Objavila je više od 500 ploča, kazeta i CD-a, kako za domaće, tako i za strane diskografske kuće, kao što su World Connection, Asphalt Tango Records, Network Medien.

Na spomenutom natjecanju zapazio ju je Stevo Teodosievski, koji je tada radio kao korepetitor na radiju. Fasciniran njenim glasom, predlaže Esminim roditeljima da dobije starateljstvo, da je glazbeno školuje i od nje napravi koncertnu pjevačicu. Esmini roditelji su se složili s tim prijedlogom i od tada započinje zajednički rad sa Stevom, koji će im donijeti slavu, popularnost i nagrade.

Godine 1958. za Jugoton snimaju kultni naslov Zošto si me majko rodila, singl ploču koja dostiže platinastu nakladu, dok Čaje Šukarije postaje dijamantna. Redaju se neviđeni uspjesi, kako u bivšoj Jugoslaviji, tako i na svim europskim i svjetskim pozornicama. 1960. Esma Ansambl Teodosievski prvi put nastupa u prestižnoj pariškoj Olimpiji. 1976. na Prvom festivalu romske muzike, koji je održan u Indiji, Esma je službeno proglašena Kraljicom romske glazbe, a priznanje joj je uručila osobno Indira Gandhi.

Osim po svojoj bogatoj glazbenoj karijeri, Esma je poznata i kao humanitarka. Sa svojim pokojnim suprugom Stevom Teodosievskim odgojila je, školovala i udomila 47-ero djece. Za svoj humanitarni rad bila je kandidatkinja za Nobelovu nagradu, a dobitnica je i brojnih drugih priznanja i nagrada.

OSVOJI CD I ULAZNICE ZA KONCERT

Poklanjamo vam CD kompilaciju najvećih hitova i 1X2 ulaznice za koncert Esme Redžepove u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Želite li osvojiti ulaznice ili CD, pošaljite nam mail s točnim odgovorom na [email protected] s naslovom ESMA te navedite sljedeće podatke: ime i prezime, korisničko ime na She.hr-u, broj mobitela i svoju punu adresu.

Koliko godina scenskog rada obilježava Esma Redžepova?

Vaše prijave primamo do 12. prosinca 2012., nakon čega ćemo objaviti imena dobitnika.
Radmila Jurić osvojila je dvije ulaznice za koncert, a Suzana Botica osvojila je CD. Čestitamo!