Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Istaknuto

Eterična ulja za cirkulaciju i varikozne vene

Kako nam prirodni pripravci mogu pomoći riješiti slabu cirkulaciju i varikozne vene reći će nam Dea Flores.

Stiglo nam je proljeće, sve cvjeta, ljepota je svuda oko nas. Kako se temperature podižu tako skidamo tešku odjeću i obuću. I mi, kao i priroda, želimo se pokazati u punom sjaju. Biti lijepi, njegovani i zdravi.

Mnogi ljudi danas, posebice žene imaju problema sa cirkulacijom i varikoznim venama. Osim što varikozne vene predstavljaju estetski problem, one su i zdravstveni problem – bole, peku, svrbe, natiču. Ako se ne tretiraju mogu se, u nekim slučajevima, pretvoriti u ozbiljan zdravstveni problem.

Cirkulacija

Optimalno funkcioniranje ljudskog organizma moguće je isključivo uz neprekidan dotok hranjivih tvari i kisika u svaku stanicu. To mu omogućuju srce i krvožilni sustav. Srce pumpa krv koja prolazi kroz arterije do svih tkiva i stanica našeg tijela, te im predaje kisik i prima ugljični dioksid. Krug se zatvara povratkom krvi kroz vene. Sva krv mora proći kroz tijelo u jednoj minuti.

Kako bi krv iz vena došla natrag do srca mora svladati silu teže. To omogućava mišićno-venska pumpa odnosno mišići nogu i stopala koji kontrakcijama usmjeravaju deoksigeniranu krv prema srcu.

Arterije i vene su vrlo slično građene, međutim za razliku od arterija vene imaju imaju zaliske (valvule) koji propuštaju krv u jednom smjeru – prema srcu te sprječavaju suprotan tok. Kada se relaksiraju, valvule se zatvaraju i sprječavaju vraćanje krvi prema natrag.

Stijenke vena su tanke, imaju značajno manje mišićnih vlakana i manje su elastične od arterijskih žila jer u njima nema visokog tlaka.

Dijele se na duboke i površinske vene. Duboke vene smještene su u dubini nogu, između mišića koji su im snažna potpora. Površinske se vene nalaze ispod same kože u masnom potkožnom tkivu koje nije čvrste građe i ne daje im jaku potporu kao mišićno tkivo. Venska se cirkulacija odvija odozdo prema gore i od površinskih ka dubokim venama.

Kod oštećenih vena, tok krvi se mijenja u suprotnom smjeru. Porast unutarnjeg tlaka u venama slabi njihove stijenke, oslabljeni zalisci više ne uspijevaju zaustaviti krv te se krv sve češće vraća natrag, zaostaje u donjim dijelovima tijela, pritišće vensku stijenku i dovodi do stvaranja proširenja vena, odnosno pojave varikoziteta. Iz tog razloga vena se širi, grči, produljuje, savija, te se pojavljuju čvorovi.

Varikozne ili proširene vene su abnormalno povećane, natekle i izrazito plave boje žile, a imaju grudičasti i vijugav izgled. Mogu se pojaviti plavkaste ili crne mrlje na koži.

U većini slučajeva proširene vene na nogama ne predstavljaju ozbiljan zdravstveni  problem no u nekim slučajevima može doći do kroničnih venskih bolesti, s različitim komplikacijama. Jedna od mogućih komplikacija je prsnuće, ruptura koja dovodi do krvarenja. Rupture manjih, površinskih vena izazivaju lokalna krvarenja koja u kasnijoj fazi dovode do atrofije kože, zastoja limfe u tom području i do otvaranja venskih ulkusa koji teško zarastaju.

Najozbiljnija komplikacija koja može nastati je stvaranje krvnog ugruška, tromboze, a ona dovodi do upale – tromboflebitisa. U najgorem slučaju trombi se mogu otkinuti i krvotokom dospjeti u pluća te izazvati po život opasnu plućnu emboliju.

Uzroci nastajanja varikoznih vena

Proširene vene uglavnom se javljaju zbog nasljedne slabosti u građi stijenke vena. Porast unutarnjeg tlaka u venama slabi njihove stijenke, a njihovi oslabljeni zalisci više ne uspijevaju spriječiti zaostajanje krvi. Krv se vraća natrag u venu, pa se ona širi, grči, natiče.

Proširene vene najčešće se primjećuju već u mladosti, da bi tijekom života pod utjecajem raznih čimbenika došlo do pogoršanja već postojećeg stanja.

Jedan od čimbenika je slaba cirkulacija koja se često pojavljuje kod osoba koje sjede ili stoje u jednom položaju kroz duže vremenske periode. Također, slaba cirkulacija nastaje zbog hodanja u visokih potpeticama, čestog križanja nogu pri sjedenju te neaktivnog života i slabe fizičke aktivnosti. To se naziva venska insuficijencija ili oslabljeni venski protok.

Osim slabe cirkulacije oštećenje vena može biti uzrokovano ili pospješeno nezdravim životnim navikama i nedovoljnim količinama visokokvalitetnih nutrijenata. Nedostatak C vitamina i bioflavonoida slabi kolagensku strukturu stijenki  vena, što može dovesti do pojave proširenih vena. Uzimanja oralnih kontraceptiva također potencira nastanak poremećaja. Pretilost, podizanje teških tereta i trudnoća mogu povećati vjerojatnost nastanka proširenih vena na nogama. Visoka temperatura je neprijatelj dobre cirkulacije jer širi krvne žile. Treba izbjegavati tople kupke i izlaganje vena suncu. Zatvor, bolest jetre i abdominalni tumori također mogu imati ulogu u nastanku proširenih vena.

Simptomi varikoznih vena

Osobe s proširenim venama često se žale na “umorne i teške noge“. Osim toga prvi znaci poremećaja mogu se očitovati kao bol i težina u potkoljenicama, osjećaj peckanja, otekline u predjelu gležnjeva pogotovo potkraj dana ili za vrijeme povišenih temperatura (ljeto), bolni grčevi u nogama prilikom spavanja.

Ovi su simptomi znak za uzbunu, jer kako bolest odmiče može postati kronična te tada simptomi poprimaju ozbiljniji karakter. Koža na kritičnim mjestima postaje sve tamnija, javlja se jaki svrbež i otekline te slijedi pojava rana.

Također, kada govorimo o poremećajima venske cirkulacije ne možemo zaobići problem hemoroida koji su ustvari proširene vene analnog područja.

Tretiranje varikoznih vena

Počevši od pojave prvih znakova proširenih vena, poželjno je započeti s mjerama koje će usporiti njihov razvoj, a time i spriječiti daljnje komplikacije.

Ključno je reagirati i krenuti s preventivnom terapijom u vidu pravilne prehrane, kontrole tjelesne mase, izbjegavanja visokih temperatura i redovite tjelesne aktivnosti.

Od tjelesne aktivnosti najbolja je ona koja pojačava rad mišićno-venske pumpe nogu, a to je hodanje, vožnja biciklom ili plivanje.

Ako zbog bilo kojeg razloga osoba mora duže vremena sjediti ili stajati – poželjno je što češće prošetati po par minuta i nastojati podići noge tijekom odmora.

Preporuča se i nošenje kompresijskih čarapa, naizmjenične hladno-tople kupke, proizvodi za dermalnu primjenu i drugo.

Zdrava, lagana i uravnotežena prehrana najbolji je način održavanja dobrog općeg stanja, a time i cirkulacije krvi. Treba jesti mnogo voća (posebno citrusnog i bobičastog) i povrća koji pospješuju rad crijeva, jer sadrže mnogo vlakana. Zatvor djeluje negativno jer nadutost crijeva može usporiti cirkulaciju krvi, pa time pridonijeti pojavi proširenih vena, posebno hemoroida.

Postoji mnogo razloga zašto je korisno konzumirati obilje voća i povrća u svrhu prevencije proširenih vena. Naime, raznovrsni antioksidansi koje nalazimo u voću i povrću štite tkivo krvnih žila od oštećenja i stoga ih je potrebno unositi u izobilju. Vene su krhke i delikatne strukture, a valvule u venama lako mogu oštetiti slobodni radikali. Iz tog razloga potrebno je smanjiti unos masti i šećera.

Dodaci prehrani

Prevencija je od velike važnosti a priroda, kao i uvijek, nudi pomoć.

Odgovarajući dodaci prehrani uvelike pomažu očuvanju strukture i prohodnosti venskih krvnih žila. Vitamini i minerali od kojih su najvažniji vitamin B5, E vitamin, magnezij i kalcij djeluju povoljno.

Najznačajniji prehrambeni borci protiv proširenih vena su bioflavonoidi. Među bioflavonoidima se osobito ističe rutin (rutinozid). Ulje Acai, voće iz južnoameričkih prašuma, poznato je po izuzetnom udjelu bioflavonoida, te bogatstvu antioksidanasa i esencijalnih masnih kiselina koje dobro djeluju na vensku cirkulaciju.

Rutin potiče vensku cirkulaciju pa mu se tako pripisuje preventivno svojstvo na smanjenje rizika od proširenih vena. Osobito je učinkovit u jačanju kapilara. Rutin dodatno pojačava djelovanje vitamina C koji ima važnu ulogu u učvršćivanju stijenki krvnih žila te tako može biti od koristi u ublažavanju poremećaja venske cirkulacije. Najbogatiji izvor rutina je heljda, a nalazimo ga još i u citrusima, borovnicama, kupinama, jagodama, aciaiju, aroniji, crnom čaju, kori jabuka, marelicama, trešnjama.

buckwheat, heljda

 

Za zdravlje vena bitan je vitamin E i omega 3 masne kiseline koji se nalazi u biljnim uljima. Vitamin E povoljno djeluju protiv nakupljanja krvnih pločica, a time i protiv opasnosti od stvaranja ugrušaka.

Ulje pšeničnih klica je zbog visokog udjela vitamina E uspješno u tretiranju proširenih vena.

Sezamovo ulje povoljno djeluje na zdravlje srca i krvnih žila. Znanstveno je dokazana njegova djelotvornost kod začepljenih arterija. Brzo prodire u kožu te potiče cirkulaciju.

Laneno ulje također  ima snažno antioksidativno djelovanje te sadrži omega 3 masne kiseline koje imaju blagotvoran učinak na zdravlje srca i krvnih žila.

Ulje Chia je također dobro za krvne žile zbog visokog udjela omega 3 masne kiseline, vitamina E i obilje antioksidansa

Kako nam prirodne esencije mogu pomoći?

Eterična ulja zbog izuzetno malih molekula i njihove lipofilne prirode imaju sposobnost snažne penetracije u kožu. Na taj način aktivne sastavnice eteričnih ulja prodiru duboko u tkivo te utječu na cirkulaciju i jačanje stijenki vena.

Kompozicijom odabranih biljnih i eteričnih ulja, koja potiču mikrocirkulaciju i regeneriraju tkivo, kreirajmo uljne serume koji pomažu u prevenciji i tretiranju proširenih vena.

Eterična ulja se mogu koristiti za smanjenje vidljivosti proširenih vena, ublažavanje bolova i osjećaja nelagode, protiv osjećaja peckanja, protiv otoka, za pojačavanje cirkulacije i dakako u prevenciji proširenih vena.

Eterično ulje čempresa (Cupressus sempervirens) je ulje broj jedan za varikozne vene.  Prije svega je limfotonik i venotonik, te se tradicionalno koristilo kod varikoznih vena, hemeroida i edema nogu. Eterično ulje čempresa potiče cirkulaciju krvi, dobro djeluje na ispucale kapilare te se koristi za smanjenje natečenosti krvnih žila.

Eterično ulje pačulija (Pogostemon cablin) je tradicionalni indijski miris. Njegov spektar djelovanja je vrlo širok te posebno dobro djeluje na limfu i izbacivanje tekućine iz tijela. Zbog nakupljene tekućine u tijelu osjećamo se teškima, teško hodamo, teško se pokrećemo. Eterično ulje pačulija djeluje kao dobar venotonik i potiče regeneraciju kože. Tradicionalno se koristi kod hemeroida, proširenih vena i flebitisa (stanje u kojem dolazi do upale i stvaranja ugrušaka u površinskim venama).

Eterično ulje ružmarina (Rosmarinus officinalis) je izvrsno ulje koje potiče mikrocirkulaciju te je stoga vrlo dobro za umorne i teške noge. Otplavljuje višak limfe koja zaostaje najčešće od prevelikog stajanja ili sjedenja. Indiciran je za bolove i grčeve mišića lokomotornog sustava. Djeluje analgetički.

Eterično ulje cedra (Cedrus deodora) se zbog svog umirujućeg svojstva tradicionalno koristi u Ayurvedi i Tibetanskoj medicini. Eterično ulje cedra je izuzetan limfotonik pa se koristi kod proširenih vena, otečenih nogu i hemoroida. Potiče cirkulaciju krvi i kontrakciju krvnih žila.

Eterično ulje Metvice (Mentha piperita) ostavlja na koži osjećaj hlađenja i potiče cirkulaciju, pa je koristimo u uljnim serumima ukoliko imamo osjećaj peckanja u nogama. Njegovom primjenom omogućujemo olakšanje i osvježenje kod umornih, teških, otečenih i bolnih nogu.

Eterično ulje Zimzelena (Gultheria procumbens) sadrži 99% metil salicilata stoga ima jaki analgetički, protuupalni i spazmolitički učinak. Naziva se još i „prirodni aspirin“. Odličan je protiv bolova, grčeva i osim toga potiče cirkulaciju.

Eterično ulje Lovora (Laurus Nobilis) djeluje tonizirajuće na organizam, te stimulira cirkulaciju i otplavljivanje limfe. Zbog adstrigentnog i analgetskog djelovanja ovo ulje se tradicionalno koristilo kod hematoma.

Eterično ulje Borovice, bobice (Juniperus Communis) izvrstan je diuretik. Čisti organizam i krv potičući rad bubrega, mjehura i jetre. Potiče probavni sustav, pomaže kod izlučivanja toksina iz tijela te eliminacije viška tekućine.

Bazno ulje lješnjaka (Corylus Avellana oil) brzo prodire u kožu i potiče mikrocirkulaciju pa je idealno za mješavine protiv varikoznih vena. Također, djeluje adstrigentno pa poboljšava tonus kože i zateže ju.

Ulje gospine trave (Hypericum Perforatum) bogato je hipericinom, taninima i flavonoidima koji djeluju protuupalno te povoljno utječu na vensku cirkulaciju. Posebno je bogat rutinom koji je izvrstan za preventivno djelovanje na smanjenje rizika od proširenih vena.

Hidrolat lovora (Laurus nobilis) djeluje stimulirajuće na cijeli organizam. Tonizira.

fruits-88471_1920

Kako se mogu koristiti eterična ulja?

Dermalna primjena eteričnim uljima je izvrsna, pojačava cirkulaciju i ublažava simptome proširenih vena.

Uljni serum za poticanje cirkulacije i protiv varikoznih vena

 • Bazno ulje lješnjaka (Corylus Avellana oil) 95 ml
 • Eterično ulje čempresa (Cupressus sempervirens) 20 kapi
 • Eterično ulje ružmarina (Rosmarinus officinalis) 20 kapi
 • Eterično ulje pačulija (Pogostemon patchouli) 20 kapi
 • Eterično ulje cedra (Atlas Cedrus deodora) 20 kapi
 • Eterično ulje zimzelena (Gultheria procumbens) se dodaje ako noge bole 20 kapi

Preporučujemo aplicirati na zahvaćeno područje 2 puta dnevno. Laganim pokretima nanesite u smjeru prema srcu  (od stopala prema zdjelici) kako bi se potaknuo protok krvi.

Uljni serum za osvježenje kod umornih, teških, otečenih i bolnih nogu

 • Hidrolat lovora (Laurus nobilis) 95 ml
 • Eterično ulje ružmarina (Rosmarinus officinalis) 25 kapi
 • Eterično ulje Borovice, bobice (Juniperus communis) 25 kapi
 • Eterično ulje Lovora (Laurus nobilis) 25 kapi
 • Eterično ulje Eukaliptusa (Eucalyptus globulus) 25 kapi

Tokom dana radi jednostavnosti upotrebe preporuča se sprejati na pumpicu hidrolat lovora u koji je umiješano eterično ulje metvice. Mješavinom je moguće koristiti više puta tokom dana kako bi se smanjio osjećaj peckanja i otečenosti nogu.

Kupke

Eterična ulja mogu se koristiti za kupke. Ako su se proširene vene javile na stopalima i gležnjevima, stopala je potrebno namakati u kupki mlake vode u koju ste dodali žlicu morske soli s eteričnim uljima. Recept je vrlo jednostavan, na žlicu soli nakapate po 5 kapi ružmarina, 5 kapi eukaliptusa i 5 kapi borovice bobice, umješajte u kupku za stopala i uživajte. Eterična ulja se ne smiju direktno kapati u vodu već ih je potrebno nakapati na medij: sol, gel za tuširanje, med, vrhnje, šećer. Noge se drže u kupki nekoliko minuta.

Hladni oblozi

S eteričnim uljima i hidrolatima mogu se raditi hladni oblozi koji će ublažiti bolove i osjećaj žarenja. U litru hladne vode ili hidrolata (kamilice) dodajte 1žlicu soli na koju ste nakapali eterično ulje čempresa 10 kapi i eterično ulje zimzelena 5 kapi. Namočite gazu i položite je na zahvaćeno mjesto nekoliko minuta. Hladne obloge je dobro stavljati svaki dan u večernjim satima. Dok se drže oblozi noge je potrebno podignuti u zrak kako bi se potaknuo protok krvi prema srcu.

Tretirajući proširene vene na navedene načine polako će se smanjiti osjećaj umornih i teških nogu, te će nateknuća splasnuti.

Uljne serume i/ili kupke je potrebno koristiti svakodnevno. Prvi rezultati će se primijetiti nakon nekoliko tjedana. Ono na što vas svakako želimo upozoriti jest da se bolovi u nogama mogu pojačati kao reakcija na apliciranje uljnih seruma, to je odličan znak da se cirkulacija pokrenula, te krv sada snažnije protiče. Proširene vene će se početi skupljati, osjećaj težine u nogama će biti slabiji, a cirkulacija krvi bolja.

Autor: Dea Flores

Više

Duh i tijelo

Preporučujemo vam da birate samo najkvalitetnija kako biste ih sigurno mogli koristiti i na koži, u kupkama te se po potrebi inhalirati na njima.

Zanimljivosti

Pripremite vlastiti spoj eteričnih ulja i uživajte u ljepoti bezbrojnih kombinacija mirisnog spleta.

Zdravstveni karton

Procjenjuje se da 30-40% osoba u svijetu boluje od jedne ili više alergijskih bolesti, u Hrvatskoj najmanje milijun ljudi ima problem s alergijama različitog...

Duh i tijelo

Sentire essentials hrvatski je brend proizvoda posvećen prirodnim osjetilima, prvenstveno osjetu mirisa i dodira.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.