Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Budi fit

Europski tjedan sporta: Bavljenje sportom donosi mnogo više

Europski tjedan sporta namijenjen je građanima svih dobnih skupina, bez obzira na tjelesnu pripremljenost. Okupit će pojedince, sportske organizacije, organizacije civilnog društva i privatni sektor.

Većina ljudi odlučuje se na bavljenje sportom i fizičkom aktivnošću kako bi smanjili tjelesnu težinu i/ili poboljšali tjelesnu kondiciju. Istina je, zapravo, da bavljenje sportom donosi i mnogo više.

  1. Smanjuje rizik srčanih bolesti, moždanog udara, pretilosti, dijabetesa, raka debelog crijeva i raka dojke. Ovo nije šala – 10 najvećih “ubojica” u 50 najrazvijenijih zemalja povezane su s nedostatkom fizičke aktivnosti.
  2. Fizička aktivnost usporava gubitak koštane gustoće koja dolazi s godinama. To je osobito važno za žene koje su sklonije obolijevanju od osteoporoze.
  3. Redovitom fizičkom aktivnošću vaše tijelo postaje opskrbljenije kisikom. Dišite!
  4. Možda se čini nelogično, ali ako ste često umorni, probajte vježbati. Pomaže u aktiviranju energije i smanjuje umor.
  5. Znate onaj osjećaj nakon treninga, plivanja ili duge šetnje? To je zbog endorfina koji se oslobađaju u tijelu tijekom vježbanja i koji daju osjećaj sreće i euforije. Vježbanje također može pomoći u ublažavanju osjećaja depresije.
  6. Istraživanja su pokazala kako osobe koje redovito vježbaju imaju više samopouzdanja. Također, ako vježbate na otvorenom, poticaj samopouzdanju bit će još veći.
  7. Fizička aktivnost smanjuje stres, tjeskobu i napetost te povećava koncentraciju noradrenalina koji ublažava reakciju mozga na stres.
  8. Nakon fizičke aktivnosti povećana je i razina kreativnosti. Razmislite o vježbanju tijekom pauze za ručak, pogovoto ako imate važan i kreativan projekt poslije podne.
  9. Redovito vježbanje vam pomaže da brže zaspite i dulje spavate – samo nemojte vježbati neposredno prije spavanja jer nećete moći zaspati!
  10. Vježbanje izoštrava vaše pamćenje i koncentraciju.

Europski tjedan sporta

Hrvatska po prvi puta obilježava Europski tjedan sporta, a središnji događaj na zagrebačkom jezeru Bundek u subotu, 12. rujna, od 10,00 do 22,00 sata nudi besplatne sportske sadržaje koji će vas oduševiti.

Vrhunski pilates trening Fokus Point proslavljene trenerice Asje Petersen, nogometna i košarkaška igrališta, biciklistička staza i utrka, škole trčanja, adrenalinski sportovi, Dharma Yoga, umjetna stijena za penjanje i atraktivna prezentacija plivanja s jednom perajom u jezeru, u čemu će se moći okušati svi, samo su neki od sadržaja koji će biti dostupni svim posjetiteljima Bundeka, na središnjem događaju prvog Europskog tjedna sporta.

Cjelodnevni događaj besplatan je za sve posjetitelje. Sedam tematskih jedinica obuhvaćaju brojne sadržaje: od dječjih aktivnosti, adrenalinskih sportova, ženskog kutka, pa sve do netradicionalnih sportova. Posjetitelji će se iz prve ruke moći upoznati s brojnim sportskim savezima Hrvatske, klubovima ali i Kineziološkim fakultetom iz Zagreba. Moći će obaviti dijagnostiku i razne zdravstvene preglede u Kutku zdravlja te dobiti savjete nutricionista vezano uz zdravu prehranu, ali i otkriti mnoge druge zanimljive sadržaje.

Maro Joković i Petar Muslim

Maro Joković i Petar Muslim

U okviru europske obitelji, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske najavljuje prvi Europski tjedan sporta, koji će se održati od 7. do 13. rujna 2015. godine. Nova je ovo inicijativa Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti diljem Europe. Cilj je potaknuti Europljane na tjelesnu aktivnost (#BeActive) tijekom Europskog tjedna sporta te ih motivirati da ostanu aktivni tijekom cijele godine.

Jedan od velikih događaja 12. rujna je je i ovogodišnje finale projekta Pokreni se, koje će se održati na Europskom trgu u 19 sati te će se, kao izdvojeni događaj, uživo prenositi i na Bundeku.

Europski tjedan sporta namijenjen je građanima svih dobnih skupina, bez obzira na tjelesnu pripremljenost. Okupit će pojedince, sportske organizacije, organizacije civilnog društva i privatni sektor. Lokalnim inicijativama Tjedan sporta potaknut će Europljane da redovito budu aktivni (#BeActive) te će im omogućiti više vježbanja u svakodnevnom životu.

Geoff Kinrade i Jesse Saarinen

Geoff Kinrade i Jesse Saarinen

Sportske zvijezde, vaterpolo reprezentativci Hrvatske i hokejaši Medveščaka već su podržali prvi Europski tjedna sporta. Naši olimpijski pobjednici, vaterpolo reprezentativci Maro Joković, Paulo Obradović i Petar Muslim te plivač Mario Todorović, zajedno s kolegama iz Medveščaka Nathanom Perkovichem, Jesseom Saarinenom, Geoffom Kinradeom i Calom Heeterom ambasadori su ovog hvale vrijednog projekta.

Više informacija o samom događaju, kao i prijave za sudjelovanje možete pronaći na službenoj web stranici: www.europski-tjedan-sporta.hr.

Pročitajte još

Duh i tijelo

Briga o sebi je važna jer je to ključ za pronalaženje ravnoteže kako u nama samima, tako i izvana.

Duh i tijelo

Meditacija se pokazala kao izvrstan alat za smirivanje nemirnog dječjeg uma.

Zdravstveni karton

Rak grlića maternice se razvija kada stanice na cerviksu  tj. na grliću maternice, postaju abnormalne

Zanimljivosti

Uz pjevačice, u spotu također sudjeluju i žene s metastatskim rakom dojke, članice Udruge NISMO SAME.

Advertisement