Eurosong 2014.: ‘Bradata žena’ ovogodišnja je pobjednica

Nastup koji je najavljivan kao najkontroverzniji trenutak ovogodišnjeg Eurosonga, osvojio je Europu. ‘Bradata žena’ odnosno 25- godišnji Thomas Tom Neuwirth, poznatiji kao Conchita Wurst iz Austrije koji je na Eurosongu otpjevao baladu ‘Rise Like A Phoenix’ pobjednik/ca je Eurosonga 2014.

U žestokoj i napetoj borbi između Nizozemaca The Common Linnets s country skladbom ‘Calm After Storm’ i nastupom u stilu Johnnyja Casha i June Carter te zanimljive Conchite, prevagnula je snažna i tipična eurovizijska melodija te je austrijska predstavnica odnijela pobjedu s ukupno 290 bodova.

Na drugom mjestu s 238 bodova tako je ostala odlična Nizozemska, a na trećem, s 218 bodova, smjestila se Švedska s predstavnicom Sannom Nielsen i pjesmom ‘Undo’.

Osim favorita koji su posljednjih dana visoko kotirali na Eurosong kladionicama poput Armenije, Švedske, Norveške, Danske, Ukrajine, Mađarske, Azerbejdžana, Velike Britanije, Rumunjske i Italije, na ovogodišnjem izboru pjesme Europe primijećeni su i predstavnici Islanda – profesori u šarenim odjelima s pjesmom o zlostavljanju u školama, zatim predstavnice Poljske Donatan & Cleo koje su pjevale o tome kako se lijepe Slavenke vole zabavljati, dok su im društvo na pozornici radile razgolićena mljekarica koja radi maslac i ništa manje čedna peračica rublja te veseli i otkačeni Francuzi Twin Twin s pjesmom o brkovima.

Hrvatska se ove godine nije natjecala zbog ‘teške gospodarske situacije i slabijeg plasmana hrvatskih natjecatelja na Eurosongu posljednjih godina’, no naši pjevači, back vokali A liste- Martina Majerle, Dragan Brnas i Ivana Čabraja, ipak su se pojavili na eurovizijskoj pozornici, i to uz predstavnika Crne Gore Sergeja Ćetkovića i plesačicu/klizačicu Jovanu Stanisavljević, prvakinju Srbije u umjetničkom klizanju.

Sljedeće godine Eurovizijsko će se natjecanje održati u Austriji, a nadamo se da će nas zabavljati kao i odličan voditeljski trojac u Kopenhagenu.