Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Falafel od cvjetače

Falafel je uz humus vjerojatno najpoznatije bliskoistočno jelo.

Falafel je uz humus vjerojatno najpoznatije bliskoistočno jelo. Ne zna se točno odakle potječe prvi recept za falafle – neke teorije govore da se falafel jeo još za vrijeme faraona u Egiptu, dok druge sugeriraju da je u Egipat došao s Arapskog poluotoka.

Kako god, danas se može jesti posvuda, a zahvaljujući Olji – i u vašem domu! I to u malo drugačijoj varijanti.

Recept slijedi:


Autor: Olja Brkljač – Olja’s Kitchen

  • Porcija: 5 osoba
  • Priprema: 10 minuta
  • Kuhanje: 40 minuta
  • Spremno za: 50 minuta
  • Zahtjevnost: za masterchefove u usponu
  • Vrsta obroka: predjela
  • Posebna prehrana: bez glutena, vegetarijansko

Trebat ćete:

 

 ZA FALAFEL OD CVJETAČE

  • 214 g cvjetače
  • 150 g crvenog luka
  • 25 g svježeg korijandera
  • 25 g svježeg peršina
  • 100 g Letifico bademovog brašna
  • 1 kom jaje
  • 3 kom češnja češnjaka
  • 4 žličica kima
  • 1 žličica soli
  • ½ žličice kurkume
  • ½ žličice chillija
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 5 kom tortilje

 

ZA UMAK:

ZA PUNJENJE:

  • povrće po želji (matovilac, krastavci, chilli, ljubičasti svježi kupus, rajčice)
  • parmezan
  • limeta

 

 Kad imate sve, onda:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. Sve sastojke osim cvjetače i maslinovog ulja stavite u blender i usitnite. Ako nemate blender možete to napraviti i sa štapnim mikserom. Bitno je da svi sastojci budu usitnjeni.
  3. Cvjetaču naribajte na ribež u posebnu posudu.
  4. Spojite sve navedene sastojke i oblikujte 16 okruglih loptica od dobivene smjese.
  5. Kada ste ih oblikovali premažite ih maslinovim uljem i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C 20 minuta.
  6. Izvadite ih iz pećnice i okrenite loptice na drugu stranu te dodatno pecite još 20 minuta.

Falafel od cvjetače je gotov!

  1. Tortilju namažite s umakom kojega ste pripremili tako da ste pomiješali sve navedene sastojke.
  2. Dodajte matovilac, krastavce, rajčice, nasjeckani ljubičasti kupus, chilli i falafel od cvjetače.
  3. Sve to zamotajte u tortilju, naribajte parmezan, nakapajte limetu i uživajte.

 

U slast!

Više

Gastronomija

Ovaj kruh je poželjan dodatak svakog jela... Možete jesti samostalno, ma možete ga i umakati u orahovom ulju, zašto da ne?

Gastronomija

Austro-ugarski biskvitni kolač, tradicionalni blagdanski ili nešto treće, dolazi u raznim varijacijama (dodacima), no ono što ga čini karakterističnim (tipičnim) je sam njegov izgled.

Gastronomija

Za dobar balans naspram obilja blagdanske trpeze, u pomoć nam priskaču sarme. Dobre za zdravlje, dobre za naš probavni sustav.

Zdravstveni karton

Da bi inspirirao i čitatelje she.hr portala Letifico je pripremio poklon paket s konopljom u glavnoj ulozi.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.