Falafel je uz humus vjerojatno najpoznatije bliskoistočno jelo. Ne zna se točno odakle potječe prvi recept za falafle – neke teorije govore da se falafel jeo još za vrijeme faraona u Egiptu, dok druge sugeriraju da je u Egipat došao s Arapskog poluotoka.
Kako god, danas se može jesti posvuda, a zahvaljujući Olji – i u vašem domu! I to u malo drugačijoj varijanti.
Recept slijedi:
Autor: Olja Brkljač – Olja’s Kitchen
- Porcija: 5 osoba
- Priprema: 10 minuta
- Kuhanje: 40 minuta
- Spremno za: 50 minuta
- Zahtjevnost: za masterchefove u usponu
- Vrsta obroka: predjela
- Posebna prehrana: bez glutena, vegetarijansko
Trebat ćete:
ZA FALAFEL OD CVJETAČE
- 214 g cvjetače
- 150 g crvenog luka
- 25 g svježeg korijandera
- 25 g svježeg peršina
- 100 g Letifico bademovog brašna
- 1 kom jaje
- 3 kom češnja češnjaka
- 4 žličica kima
- 1 žličica soli
- ½ žličice kurkume
- ½ žličice chillija
- 4 žlice maslinovog ulja
- 5 kom tortilje
ZA UMAK:
- 2 žlice zrnatog senfa
- 6 žlica grčkog jogurta
- 2 žličice umaka od hrena (Horseradish sauce)
- 2 žličice Letifico medene kreme s dodatkom crnog kima
ZA PUNJENJE:
- povrće po želji (matovilac, krastavci, chilli, ljubičasti svježi kupus, rajčice)
- parmezan
- limeta
Kad imate sve, onda:
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Sve sastojke osim cvjetače i maslinovog ulja stavite u blender i usitnite. Ako nemate blender možete to napraviti i sa štapnim mikserom. Bitno je da svi sastojci budu usitnjeni.
- Cvjetaču naribajte na ribež u posebnu posudu.
- Spojite sve navedene sastojke i oblikujte 16 okruglih loptica od dobivene smjese.
- Kada ste ih oblikovali premažite ih maslinovim uljem i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C 20 minuta.
- Izvadite ih iz pećnice i okrenite loptice na drugu stranu te dodatno pecite još 20 minuta.
Falafel od cvjetače je gotov!
- Tortilju namažite s umakom kojega ste pripremili tako da ste pomiješali sve navedene sastojke.
- Dodajte matovilac, krastavce, rajčice, nasjeckani ljubičasti kupus, chilli i falafel od cvjetače.
- Sve to zamotajte u tortilju, naribajte parmezan, nakapajte limetu i uživajte.
U slast!