Farmaceuti i dalje najplaćeniji

Obradom podataka iz Istraživanja o visini plaća, koje portal MojPosao provodi od 2005. godine, dobiveni su rezultati o kretanju visine plaća u Republici Hrvatskoj u posljednjih godinu dana. Istraživanje se provodi putem on-line aplikacije, a u njemu je od ožujka prošle do ožujka ove godine sudjelovalo 5.000 ispitanika.

U odnosu na izvještaj za 2010. godinu prosječna plaća porasla je za 1%. I dalje su najbolje plaćeni poslovi u tvrtkama kojima je primarna djelatnost farmacija – plaće u tim tvrtkama su 37% iznad prosjeka, nakon čega slijedi IT – izrada i održavanje programskih rješenja gdje su plaće 28% veće od prosjekaNajniže plaće zabilježene su u uslužnim djelatnostima, gdje su 20% ispod prosjeka te turizmu i ugostiteljstvu, gdje su plaće za 17% niže od prosjeka.

Najbolje plaćena struka su inženjeri informatike čije su plaće 20% iznad prosjeka, što je ipak nešto manje u odnosu na prethodno razdoblje kada su bili plaćeni 22% više od prosjeka. Iza njih slijede inženjeri s područja prirodnih znanosti, gdje su plaće 12% iznad prosjeka. 

Najlošije su i dalje plaćeni industrijski radnici te trgovački posrednici i prodavači, koji imaju plaće 46% ispod prosjeka, te građevinski radnici čije su plaće 49% ispod prosjeka. Promjena u odnosu na prošlogodišnji izvještaj je i porast razlike plaća između muškaraca i žena za 1%. Tijekom prošle godine ta je razlika iznosila 18% u korist muškaraca, a od ožujka prošle godine do danas se povećala na 19%.

Najviše plaće su u Gradu Zagrebu i to 34% iznad prosjeka, što je nešto više nego prošle godine kada je ta razlika iznosila 32%. Slijedi Zagrebačka županija s 19% iznad prosjeka te Splitsko-dalmatinska županija gdje su plaće 11% više od prosjeka. Stupanj obrazovanja uvelike utječe na visinu plaće. Osobe sa završenim fakultetom imaju 35% veću plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem. Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za 58% u odnosu na SSS.

Najviše plaće, čak 25% više od prosjeka, su i dalje u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu, a najniže u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu gdje su plaće niže 19% od prosjeka te u udrugama (21% ispod prosjeka). Istraživanje je potvrdilo da se, barem kad je o plaćama riječ, više isplati raditi u velikim tvrtkama. Tako su u tvrtkama s manje od 20 zaposlenih plaće 17% ispod prosjeka, dok su u velikim tvrtkama s više od 200 zaposlenika plaće prosječno 9% veće od prosjeka.