Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Knjige i glazba

Fascinantna biografija osobe iza Mona Lisina osmijeha

Knjiga „Mona Lisa: Otkriveni život žene zagonetnog osmijeha“ spaja biografiju, povijest i memoare kako bi čitatelju predstavila Monu (Madame) Lisu Gherardini del Giocondo – kći Firence, ženu renesanse, majku i muzu.

Iako su poznate osobe iz povijesti detaljno opisane u raznim biografijama, žena koja je bila inspiracija za Mona Lisu, dugo je bježala od oka povjesničara umjetnosti. To svakako začuđuje jer se radi o vjerojatno najpoznatijoj slici svih vremena. Može li stvarna osoba opravdati slavu kojom ju je ovjekovječio genijalni Leonardo da Vinci? Moderna internetska „kultura“ prihvatila je ovu sliku kao svoj izvitopereni simbol.

Upišete li u Instagram #monalisaselfie ili samo #monalisa svega ćete se nagledati. Primjerice, Beyonce je napravila fotografiju slike dodavši znak mira svojim prstima i za to prikupila gotovo milijun lajkova. Mona Lisa u moderno vrijeme služi kao ogledalo parodije društvenih mreža jer prikuplja komentare posjetitelja Louvreu koji se mogu svesti na „ništa posebno, jako je mala“. Razočarani ogromnim utjecajem, ne shvaćaju što predstavlja i to ih pomalo ljuti. No njezina slava golica i svakim je danom čini sve besmrtnijom. Neki će u tome vidjeti propast, drugi snagu umjetničkog djela koje ponosno stoji izvan vremena i smješka se samozatajno utiskujući svoj kritički pečat na prolaznost i površnost.

Autorica Diane Halles preuzela je, nakon jednog otrežnjujućeg posjeta Italiji, na sebe težak zadatak razotkrivanja najmisterioznijeg osmijeha svih vremena te napisala fascinantnu knjigu koja je dijelom biografija, a dijelom priča o vremenu renesanse kada se ljudski duh naglo probudio.

Leonardov genij ju je ovjekovječio. Francuski kralj za nju je bio spreman platiti bogatstvo. Car ju je želio imati. Svake godine milijuni posjetitelja putuju u Pariz kako bi vidjeli njezin portret u Louvreu. Ipak, dok svi prepoznaju njezin osmijeh, nitko ne zna njezinu priču. Upoznajte ženu koja je postala najpoznatiji umjetnički model u povijesti.

Knjiga „Mona Lisa: Otkriveni život žene zagonetnog osmijeha“ spaja biografiju, povijest i memoare kako bi čitatelju predstavila Monu (Madame) Lisu Gherardini del Giocondo – kći Firence, ženu renesanse, majku i muzu. Potaknuta novim spoznajama koje potvrđuju identitet Leonardovog modela, Dianne Hales krenula je u osobnu potragu za ženom od krvi i mesa na najcjenjenijem umjetničkom djelu na svijetu.

Tko je bila ta obična žena koja se uzdigla do tako izvanredne slave? Zašto ju je najpoznatiji slikar njezina vremena izabrao za svoj model? Što se dogodilo s njom? I zašto nas njezin osmijeh još uvijek očarava?

Mona Lisa Gherardini del Giocondo, suštinska žena svoga vremena, u ovoj je knjizi prikazana u trenucima kada je bila uvučena u vrtlog političkih nemira, obiteljskih drama i javnih skandala. Potječe iz drevne obitelji plemića, a rođena je i krštena u Firenci 1479. godine. Sretnom (i dvostruko starijem) gospodinu, rodila je šestero djece, a umrla je u dobi od šezdeset tri godine, 1542. godine.

„Mona Lisa“ prenosi čitatelje u atmosferu ulice u kojoj je Lisa rođena, prati njezinu šaroliku obiteljsku povijest te opisuje turbulentnu raskoš renesansne Firence. Njezina priča stvara izvanrednu tapiseriju svakodnevnog života u gradu koji je tada bi na vrhuncu svoga razvoja i utjecaja. Želite li pročitati zanimljivu biografiju, predlažemo vam ovu odličnu knjigu.

(Profil, 119,00 kn)

Ne propustite

She Book Club

U knjižare je u izdanju Profila upravo stigao prvi na hrvatski prevedeni roman cijenjenog švedskog novinara i pisca Jensa Liljestranda – Ako sve i...

She Book Club

Profil je u travnju i na samom početku svibnja objavio prozne, publicističke i dječje naslove koji će vas oduševiti.

She Book Club

Jesen je tradicionalno doba godine u kojem izlazi veliki broj novih knjiga, a mi vam s veliki zadovoljstvom skrećemo pozornost na dio Profilovih noviteta,...

She Book Club

Nove, sjajne knjige Margaret Atwood, Maše Kolanović i Jasena Boke upravo su objavljene u Profilovu izdanju.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.