Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Događanja

Femen – golotinja kao oružje

Ukrajinske radikalne toples aktivistice bore se za prava žena

Sigurno se sjećate prosvjedovanja protiv Europskog prvenstva u nogometu 2012. ili nedavnog protiv Rimokatoličke crkve u Vatikanu. Poveznica ova dva događaja je ženska aktivistička skupina Femen koja prakticira nešto drugačiji vid iskazivanja vlastitih stavova.

Naime, Femen čine aktivistkinje kojima razodijevanje nije tabu, a svoje gole grudi koriste kao oružje kojim se bore za prava žena. Upravo ih njihove akcije u toplesima uspješno izdvajaju iz mora sve češćih prosvjeda.Bilo da protestiraju protiv predsjednika ruske vlade Putina, nekadašnjeg talijanskog premijera Berlusconija, ukrajinskog premijera Azarova ili bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, jedno je sigurno – Femen pune novinske stupce, kamere ih prate u stopu, a kritiziranima su trn u oku.'Vatikan mora umrijeti', vikale su aktivistkinje na zadnjem prosvjedu protiv patrijarhalne i konzervativne Rimokatoličke crkve, zalažući se za prestanak pedofilije, homofobije i seksizma. Ispred Sikstinske kapele zapalile su baklje iz kojih je sukljao crveni dim simbolizirajući krv koju je Crkva stoljećima prolijevala.

Femen smatraju da 'vatikanska politika onemogućava napredak' te da svojim 'srednjovjekovnim metodama želi vratiti svijet u mračno doba'. Naime, tadašnji papa Benedikt XVI. rekao je kako su 'istospolni brakovi opasnost za budućnost čovječanstva', a Femen su oštro uzvratile rekavši kako je 'prava opasnost za čovječanstvo religijski fašizam'.Grupu je osnovala studentica Anna Hutsol 2008. godine u Kijevu s ciljem da 'protrese Ukrajinke' kako bi postale socijalno aktivne, osigurale si bolja prava i bolji život borbom protiv brojnih društvenih anomalija te kako bi dokazale da je Ukrajina zemlja velikih mogućnosti za žene. Kažu kako su njihove provokativne metode 'jedini način da ih se čuje u Ukrajini'. Danas je ovaj pokret prešao lokalne granice pa sad broji preko 15 tisuća članova u Ukrajini, ali i diljem svijeta.Prema neslužbenim rezultatima socioloških studija koje ispituju seksualnu industriju, u Ukrajini postoji oko 250.000 prostitutki, a prema kijevskom Međunarodnom institutu za sociologiju (KIIS) jedna od osam prostitutki je studentica. Iz Femena tvrde da su brojke i veće.Femen su ogorčene ponašanjem turista koji u zemlju dolaze po 'lake žene'. Svoje nezadovoljstvo pokazale su i 2012. godine za vrijeme Europskog prvenstva u nogometu kada su izašle na ulice kako bi upozorile na položaj žena u ilegalnoj seks industriji smatrajući da će prvenstvo pridonijeti porastu prostitucije i eksploatacije žena u Ukrajini i Poljskoj.

'Navijači u Ukrajinu dolaze zbog tri stvari: nogometa, jeftinog piva i jeftinog seksa. Ukrajina slovi za zemlju u kojoj su sve žene kurve.', kažu iz Femena.Femen znaju kako privući pažnju i plasirati se na naslovnice najpoznatijih svjetskih medija.

'Imamo dobra tijela i koristimo ih kao marketinški alat', zaključuju aktivistkinje i navode kako je njihova ideologija tzv. sekstremizam. U početku nisu prosvjedovale u toplesu, ali nakon što su shvatile da nitko nije slušao njihove poruke, odlučile su se radikalizmom boriti protiv radikalizma.Dok će neki reći da svoje tijelo koriste poput seksualnih objekata, one kažu kako je golotinja njihovo sredstvo za podizanje društvene svijesti i postizanje političkih ciljeva. Upravo zbog njihove odvažnosti da se skinu do gola nasred ulice postale su glas žena koji političari i javnost itekako čuju.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Wizz Air je danas objavio da još uvijek postoji znatan broj besplatnih mjesta za ukrajinske izbjeglice za rezervaciju na svim letovima kontinentalne Europe koji...

Događanja

Hrvatski sabor danas raspisuje referendum inicijative 'U ime obitelji'

Seks

Žene se i dalje u medijima stereotipno prikazuje kao seksualni objekt

Događanja

Argentinac Jorge Bergoglio novi je poglavar katoličke crkve

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.