Forbes: 100 najmoćnijih žena svijeta

Njemačka kancelarka Angela Merkel najmoćnija je žena svijeta prema listi američkog časopisa Forbes. Na istoj su poredane uglavnom političarke, poslovne žene i "vladarice" s područja medija i zabave.

"Naša lista sto najmoćnijih žena odražava različitosti i dinamičnost načina na koji žene u današnje doba stječu moć, bez obzira da li vode naciju ili utječu na neke norme i kriterije u današnjem društvu", objasnila je Moira Forbes, predsjednica i izdavačica magazina ForbesWoman.

Iza šefice Njemačke, na drugom se mjestu smjestila američka državna tajnica Hillary Clinton, dok je na trećem mjestu najmoćnijih brazilska predsjednica Dilma Rousseff.

Merkel je na prvom mjestu uz objašnjenje da je vođa jedine realno globalne ekonomije u Europi. Clintonica je, pak, hvaljena zbog odličnog hvatanja u koštac s posljedicama revolucija na Bliskom Istoku, te slučajem WikiLeaks, dok je Rousseff, prema Forbesu, promijenila povijest s obzirom je postala prva žena na čelu ekonomski najmoćnije latino-američke države.

Lady Gaga najmlađa na listi

Među stotinu najmoćnijih nalazi se osam poglavarki država i 29 moćnih poslovnih žena s prosjekom od 54 godine te zajednički kontroliraju nemalih 30 trilijuna dolara. U top 20 ušle su i tri žene iz industrije zabave – Lady Gaga, Oprah Winfrey, te Beyonce Knowles, kao i izvršna urednica NY Timesa Jill Abramson.

"Kroz njihove mnogostruke sfere utjecaja, ove su žene postigle svoju moć zahvaljujući sposobnosti povezivanja u zajednici i vještini organizacije", stoji između ostalog u objašnjenju magazina Forbes.

U top 5 ušle su još predsjednica uprave PepsiCO Indra Nooyi, koja upravlja 60 bilijuna dolara vrijednim carstvom, te jedna od čelnica Facebooka Sheryl Sandberg.

Lady Gaga s 25 godina najmlađa je na listi, dok je britanska kraljica Elizabeth na broju 45. najstarija s 85 godina. Prva dama SAD-a Michelle Obama, koja je prošle godine bila na prvom mjestu ove prestižne liste, ove je godine pala za punih 7 stepenica i smjestila se na 8. mjesto.

Zanimljivo je da su se na listi najutjecajnijih žena svijeta našle i dvije dame iz svijeta mode. Pokraj brojnih političarki, menadžerica te direktorica velikih korporacija, smjestile su se Anna Wintour, kontroverzna urednica američkog Voguea i to na 69. mjestu te Gisele Bundchen koja je na 60. mjesto liste dospjela zahvaljujući nevjerojatnoj zaradi.

Gisele je, naime, najbolje plaćen model na svijetu sa zaradom preko 15 milijuna dolara godišnje. Oba dvije su izjavile kako se uopće ne osjećaju moćno nego da samo vrijedno rade svoj posao koji vole.

Cijelu listu provjerite ovdje.