Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Događanja

Forbes: 100 najmoćnijih žena svijeta

Na Forbesovoj ljestvici najmlađa je Lady Gaga, a najstarija kraljica Elizabeta.

Njemačka kancelarka Angela Merkel najmoćnija je žena svijeta prema listi američkog časopisa Forbes. Na istoj su poredane uglavnom političarke, poslovne žene i "vladarice" s područja medija i zabave.

"Naša lista sto najmoćnijih žena odražava različitosti i dinamičnost načina na koji žene u današnje doba stječu moć, bez obzira da li vode naciju ili utječu na neke norme i kriterije u današnjem društvu", objasnila je Moira Forbes, predsjednica i izdavačica magazina ForbesWoman.

Iza šefice Njemačke, na drugom se mjestu smjestila američka državna tajnica Hillary Clinton, dok je na trećem mjestu najmoćnijih brazilska predsjednica Dilma Rousseff.Merkel je na prvom mjestu uz objašnjenje da je vođa jedine realno globalne ekonomije u Europi. Clintonica je, pak, hvaljena zbog odličnog hvatanja u koštac s posljedicama revolucija na Bliskom Istoku, te slučajem WikiLeaks, dok je Rousseff, prema Forbesu, promijenila povijest s obzirom je postala prva žena na čelu ekonomski najmoćnije latino-američke države.

Lady Gaga najmlađa na listi

Među stotinu najmoćnijih nalazi se osam poglavarki država i 29 moćnih poslovnih žena s prosjekom od 54 godine te zajednički kontroliraju nemalih 30 trilijuna dolara. U top 20 ušle su i tri žene iz industrije zabave – Lady Gaga, Oprah Winfrey, te Beyonce Knowles, kao i izvršna urednica NY Timesa Jill Abramson.

"Kroz njihove mnogostruke sfere utjecaja, ove su žene postigle svoju moć zahvaljujući sposobnosti povezivanja u zajednici i vještini organizacije", stoji između ostalog u objašnjenju magazina Forbes.U top 5 ušle su još predsjednica uprave PepsiCO Indra Nooyi, koja upravlja 60 bilijuna dolara vrijednim carstvom, te jedna od čelnica Facebooka Sheryl Sandberg.

Lady Gaga s 25 godina najmlađa je na listi, dok je britanska kraljica Elizabeth na broju 45. najstarija s 85 godina. Prva dama SAD-a Michelle Obama, koja je prošle godine bila na prvom mjestu ove prestižne liste, ove je godine pala za punih 7 stepenica i smjestila se na 8. mjesto.

Zanimljivo je da su se na listi najutjecajnijih žena svijeta našle i dvije dame iz svijeta mode. Pokraj brojnih političarki, menadžerica te direktorica velikih korporacija, smjestile su se Anna Wintour, kontroverzna urednica američkog Voguea i to na 69. mjestu te Gisele Bundchen koja je na 60. mjesto liste dospjela zahvaljujući nevjerojatnoj zaradi.Gisele je, naime, najbolje plaćen model na svijetu sa zaradom preko 15 milijuna dolara godišnje. Oba dvije su izjavile kako se uopće ne osjećaju moćno nego da samo vrijedno rade svoj posao koji vole.

Cijelu listu provjerite ovdje.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Život u dvoje

Kada ste sigurni da postoji netko s kim možete vidjeti zajedničku budućnost, a da i on osjeća isto, postoje neke stvari koje vam mogu...

Suncokreti na oblacima

Žene masovno zatvaraju oči pred prevarama svojih supruga praveći se da je sve u redu.

Budi fit

58% žena pati od stresne inkontinencije, što znači da pate od urinarne inkontinencije kada se smiju, kašlju, kišu ili podižu teške predmete.

Duh i tijelo

Žene poslije četrdesete… Tko su one?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.