Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Dizajn

Fotografiranje pomoću smartphonea

Savjeti za odlične fotke snimljene mobitelom.

Ako se želite pohvaliti svojim avanturama i nezaboravnim provodima ne trebate uvijek sa sobom nositi profesionalni fotoaparat. Sve što vam treba je nova generacija pametnih telefona – poput Nokije N8. Uz pomoć naših savjeta začas ćete postati pravi paparazzo.

Nokia N8 s velikim (1/1.83”) megapikselnim senzorom, Carl Zeiss optikom i Xenon bljeskalicom snima prekrasne slike koje izgledaju kao da su snimljene profesionalnim fotoaparatom. Jedina je razlika što je ovaj lagani uređaj uvijek uz vas. Osim klasične srebrne i tamno sive boje ovaj pametni telefon je također dostupan u trendi ružičastoj boji, te plavoj i zelenoj koje čine savršen dodatak za sve modno osviještene korisnike.Donosimo vam neke savjete za poboljšanje fotografija snimljenih vašim pametnim telefonom:
 1. Zoom – Nokia N8 ima ugrađen autofokus te nudi zoom do 2x za fotografije, odnosno 3x za video materijale. Ipak, ako imate tu mogućnost, radije koristite optički nego digitalni zoom jer ćete dobiti jasniju sliku.
 2. Svjetlo – često je zaboravljeno, no i dalje je veoma važno za snimanje dobrih fotografija. One postaju još bolje ako izbjegavate izravnu sunčevu svjetlost, odnosno ako koristite bljeskalicu kada je vidljivost smanjena.
 3. Bljeskalica – Nokia N8 ima ugrađenu Xenon bljeskalicu koja također omogućava snimanje dobrih fotografija u uvjetima niske vidljivosti. Uz to, ima i ugrađeno automatsko uklanjanje 'crvenih očiju'.
 4. Pokret – kako bi se izbjeglo zamagljivanje dobro je stajati na jednom mjestu te koristiti zaslon na dodir, a ne tipku fotoaparata za vrijeme snimanja fotografija
 5. Mogućnosti – Uz mnoge posebne efekte Nokia N8 nudi crno bijelu tehniku i kontraste koji vam daju još upečatljivije fotografije.
 6. Prepoznavanje lica – Nokia N8 može uočiti lica brzo poput digitalnog fotoaparata. Ova funkcija bi uvijek trebala biti omogućena, a radi i u pokretu. Prepoznavanje lica može ponekad i zbunjivati jer fotoaparat „prepoznaje“ lica i u različitim objektima oko nas.
 7. Geotagging – Ova značajka omogućuje zemljopisno pozicioniranje fotografija i videa koji se mogu označiti tagovima (ovo je izvrsno riješeno uz pomoć Tag-Cloudsa) ili integrirano putem drugih aplikacija kao što je SportsTracker.
 8. Uređivanje fotografija i videa – jedna od najimpresivnijih značajki Nokije N8 je veoma jednostavno uređivanje izravno na 16:9 punom zaslonu.
 9. Društvene mreže – fotografije i video sadržaj se mogu dijeliti s prijateljima na Facebooku i Twitteru uz samo nekoliko klikova.
 10. Snimite svoje remek djelo u HD-u – uz Nokiju N8 snimanje je moguće i u High Definitionu. Fotografije se mogu pohraniti u JPEG ili EXIF formatu.
 11. Lagano učitavanje i sinkronizacija – putem 3G mreže ili WLAN-a video materijali se mogu učitati na stranice poput YouTubea. Uz Nokiju N8 vaši filmovi i fotografije se mogu prikazivati u bilo čijoj dnevnoj sobi putem HDMI izlaza na velikim ekranima poput flatscreen TV-a ili osobnih računala. Sinkronizacija s PC-jem je moguća i uz Nokia Ovi Suite.
 12. Više značajki na Nokiji N8 – ručno namještanje bijelog balansa, načina snimanja scena, kompenzacije ekspozicije, tonaliteta boja, podešavanje kadra, oštrine i kontrasta, kontrola bljeskalice, svjetla, svjetlosne osjetljivosti (ISO) i timera. Duljina leće je 5.9 mm, što je jednako 28-milimetarskom ili 35-milimetarskom filmskom formatu. Fotografije se automatski snimaju u ispravnoj orijentaciji i mogu se pregledavati u tag cloudu, po mjesecima, albumima ili slide showu – također i uz pinch zoom u Photo image vieweru.

Više savjeta se može pronaći ovdje. Uz 184 dnevna korisnika Nokia N8 je na prvom mjestu među Nokia Models na stranici Flickr. Za primjere savršenih fotografija pogledajte Nokia N8 grupu na platformi.

Na Nokia Ovi Trgovini možete pronaći i desetke zabavnih i korisnih aplikacija za rukovanje foto i video materijalima, a mi ćemo spomenuti samo neke od njih.

CameraPro N8 (2.1) – ova moćna i značajkama bogata aplikacija je nedavno osvojila drugo mjesto i 50.000 USD u kategoriji foto i video na Nokijinom natječaju Calling All Innovators za developere. Aplikacija nudi brz pristup fotoaparatu i kameri te napredne foto opcije poput neobrađenog JPG-a, bijelog balansa, izlaganja, uputa za ISO te korisne značajke kao što su virtualni horizont, sustav protiv podrhtavanja, time lapse i prepoznavanje lica. CameraPro podržava Facebook, FlickR, TwitPic i Picassu, a cijena aplikacije je 3 EUR.

Nokia Panorama
– širokokutni panoramski pogled u visokoj rezoluciji se može izvesti izravno na vašem Nokia pametnom telefonu. Aplikacija Panorama daje visoko kvalitetne i pregledne panoramske fotografije krajolika uz automatsko snimanje i procesiranje ulaznih fotografija u panoramske, izravno na telefonu, a možete ju 'skinuti' besplatno!Nokia Big Screen
– ova aplikacija pretvara vaš telefon u media centar za fotografije, video i glazbu kada je spojen na HDTV uz HDMI. Možete pokazivati fotografije i video sadržaje uz višekanalni zvuk te čak puštati glazbenu podlogu uz vaše fotografije. Možete i puštati glazbu putem vašeg kućnog audio sustava uz podršku za glazbenu listu. Aplikacija se može koristiti preko zaslona na dodir ili bežično spajanjem Bluetooth tipkovnice ili Wii Remotea na vaš telefon. I – besplatna je!

Molome – ovo je Symbian verzija popularnog Instagrama i zabavan način da podijelite vaše životno putovanje. Molome omogućava fotografima da normalne fotografije pretvore u nešto posebno dodajući im zanimljive efekte kao i mogućnost da se brzo i jednostavno učitaju na društvene mreže kao što su Facebook i Twitter. Aplikacija ima i poseban album gdje se poboljšane fotografije mogu spremiti. Još jedna zabavana aplikacija koja ništa ne košta!

Morpho, Inc. – uz pomoć četiri efekta Morpho Picture Effects čini vaše fotografije još atraktivnijima. Pop art, djelomično bojanje, poster i minijatura savršeno odgovaraju fotografima krajolika. Najnovija verzija također s lakoćom povezuje Facebook i Twitter za brzo dijeljenje. Cijena aplikacije je 1 EUR.
 


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Događanja

Tisuće lampica pristiglih iz Francuske postavljeno je na najposebnijoj lokaciji u gradu...

Život u dvoje

Koje su laži najčešće kada je u pitanju dogovor za spoj.

Kultura

Jeste li razmišljali o tome koliko je pristojno koristiti fotoaparate ili mobilne telefone u takvim situacijama?

Video box 1

Redakcija She-a snimila je za vas video jednostavnog, ali najboljeg recepta za ukusnu uskrsnu šunku

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.