Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Ljepota

Frizura iz snova: Tips & tricks by Marina Milić

Osim šišanjem i frizurom, oblik lica može se korigirati i bojom.

Svakoj je ženi, pri odabiru idealne frizure, težnja na pronalasku one koja pristaje njenom obliku lica i fizičkom izgledu. Oblik lica polazišna je točka jer upravo on usmjerava u kojem smjeru će šišanje i feniranje ići.

Ovalnom obliku lica na neki se način teži, jer je “najsavršeniji” i većina frizura mu pristaje. Drugi oblici lica, u odnosu na ovalni, odskaču nekim specifičnostima. Šišanjem se pojedini “ekstremi” na vašem licu nastoje korigirati, odnosno ujednačiti s ostatkom lica, kako bi dojam bio što prirodniji. Osim ovalnog, razlikujemo sljedeće oblike lica:

– okrugli
– kvadratični
– pravokutni
– trokutasti
– dijamantni
– srcoliki
– kruškoliki.

Svaki od ovih oblika lijep je na svoj način i zadatak frizera, ali i vas prilikom friziranja kod kuće, jest istaknuti prednosti svakog oblika lica te umanjiti njegove “nedostatke”, odnosno približiti ga ovalnom obliku.

Okrugli

Karakteristika ovog oblika jest širina u bočnim dijelovima, kod obraza. Frizura ovdje mora vizualno te dijelove suziti, primjerice izdužiti jagodice. Za to su idealne frizure poput boba ili ležernih frizura s kojim pramenom izvučenim da pada preko lica. Također, preporučljive su i duge šiške prebačene na jednu jer je naglasak na izduživanju oblika.
Ovom obliku pristaje i kratka kosa, ali bilo bi dobro poigrati se nekim pramenom kose u razini jagodičnih kostiju, kako bi se dobilo na oštrini tog dijela. Na isti način kako se igramo konturiranjem kod šminkanja.

Kvadratični/pravokutni

Bez obzira radi li se o jednom ili drugom obliku, njihove karakteristike su jako istaknute kosti čeljusti te lijeve i desne strane čela, čime se vizualno dobiva oštar, četvrtasti izgled. Frizurom se ta četiri oštra kuta nastoje ublažiti mekšim linijama. U ovom slučaju važno je paziti i na šiške, odnosno dio frizure uz čelo, ali i na duljinu zbog same čeljusti.
Tu izbjegavamo bob u duljini čeljusti, eventualno se može ići s nešto duljim bobom, ali duža kosa bolji je izbor. Šiške mogu biti i ravne, samo je bitno da su dublje rezane, jer u protivnom naglašavaju upravo onu liniju koju pokušavate ublažiti. Ipak, najbolji izbor suduge šiške koje se nose s jedne strane jer unose asimetričnost u inače pravilno, kvadratično lice.

Trokutasti

Za početak, trokut može biti uspravan (ako imate jaču čeljust, a uže čelo) te obrnuto okrenut (ako imate široko čelo, a usku bradu). Imate li usku bradu, duga kosa bolja je opcija jer kratka kosa u ovom slučaju dodatno naglašava usku bradu i asimetričnost. Iz istog razloga treba izbjegavati i duboke šiške.
Imate li, pak, jaču čeljust, kao i kod kvadratičnog oblika treba tu jačinu “razbiti” dugom kosom i dugim, mekim šiškama koje će izjednačiti gornji i donji dio glave.

Dijamantni

Žene ovog oblika lica imaju naglašene jagodične kosti, pri čemu su gornji i donji dijelovi lica uži. Dijamantni oblik najbolje se “omekšava” slojevitim šišanjem, jer slojevi “popunjavaju” dijelove koji su uži i vizualno ih izjednačavaju s naglašenim jagodičnim kostima.

Srcoliki

Ovakvo lice zaista cijelim opsegom podsjeća na srce. Linija rasta kose kod čela izgleda kao gornji, obrnuto šiljasti dio srca, dok uska čeljust i istaknuta brada podsjećaju na šiljasti, donji dio srca.
Kao i kod obrnutog trokuta, i ovdje je nagalsak na prikrivanju istaknutih dijelova, poput brade. Stoga se i tu preporuča duga kosa, čak i slojevito šišana, ali trebaju se izbjegavati duboke šiške jer one bradu dodatno naglašavaju.

Kruškoliki

Kao što sam naziv sugerira, “kruške” imaju istaknutiju čeljust i jagodične kosti, dok su ostali dijelovi uži. Širi dijelovi također se omekšavaju pramenovima ili duljinom koja ide nešto ispod same čeljusti, a poželjne su i šiške koje će dati širinu čelu te tako stvoriti balans.

lice

Kako procijeniti koji oblik lica imate?

Uzmite komad A4 papira i izrežite ovalni oblik (ne režite skroz do kraja gornje i donje stranice jer tako dobivate duguljasti oblik, već režete nekoliko centimetara prema sredini i naravno do oba bočna ruba papira). Potom taj papir prislonite na svoje lice i pogledajte koji rubni dijelovi lica odskaču od ovog oblika i koristite gornje opise oblika kako biste vidjeli koji je vaš. Ako ništa ne odskače, imate ovalni oblik lica. Ne zaboravite izbušiti rupice za oči da vidite situaciju.

Okvir

Osim šišanjem i frizurom, oblik lica može se korigirati i bojom. Svijetli tonovi otvaraju, a tamni zatvaraju. Želite li nešto naglasiti, koristit ćete svijetle tonove, no želite li prikriti neki nedostatak, koristit ćete tamnije, “dublje” boje. Primjerice, pravokutnom licu nedostaje bočne širine, što se može riješiti korištenjem svijetle boje, koja otvara lice na tom mjestu i daje mu širinu.

Kraj okvira

Važno je napomenuti kako su ovo neka opća pravila, ali svaki dobar frizer zna da konačna, za klijenticu najbolja frizura, ovisi o skupu njenih fizičkih karakteristika (ima li netko veći ili manji nos, dugi ili kratki vrat, široka ili uska ramena itd.), ali i njenom karakteru te teksturi kose. Neka frizura ne mora biti prvi izbor za pojedini oblik lica, ali ako ju žena jako dobro nosi, upravo to će za nju biti idealno rješenje. Stoga prepustite svom frizeru da pronađe najbolju varijantu za vas, a za samostalno friziranje pratite njegove upute.

[box style=”0″]

Savjete daje Marina Milić, vlasnica frizerskog salona La Luna Hairstyle u Preradovićevoj ulici u Zagrebu.

[/box]

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti i preporuke

Cvjetni mirisi su jedna od glavnih kategorija kad je riječ o parfemima.

Beauty report

Hairstyle News svojih je 20 godina posvećenosti razvoju frizerske struke spektakularno proslavio u opatijskom Centru Gervais okupivši gotovo dvije tisuće posjetitelja, primarno frizera svih...

Beauty report

FOREO s ponosom najavljuje novi brend visokoučinkovitih skintech rješenja pod svojim okriljem: FAQ Swiss i njegove dugo iščekivane uređaje protiv starenja uz koje ćete...

Beauty report

Melt Milk  je tekući gel, idealan kao prvi korak kod skidanja šminke i nečistoća, odnosno samostalni korak za čišćenje lica posebice kada ne nosite...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.