Kruhovac (nangka ili jackfruit) je čarobno voće – puno hranjivih tvari i iznenađujuće mesnate teksture – i često ga uspoređuju sa svinjetinom! Prekriveno gustim, dimljenim umakom za roštilj, pomiješano sa shiitake gljivama i umotano u zelenu salatu, ima nevjerojatan okus.
Sastojci za 5 osoba
- 2 x 400 g konzerve mladog kruhovca u vodi/rasolu
- 1 žličica sjemenki komorača, tostiranih i mljevenih
- 1 žličica sušene kadulje
- 1 žličica dimljene paprike
- 1 žličica kajenskog papra
- 1 žličica mljevenog kumina
- 1 žličica šećera
- 1 žlica kokosovog ulja
- 1 crveni luk, sitno nasjeckan
- 120 g (1 ½ šalice) shiitake gljiva, odstranjenih tvrdih stabljiki i tanko narezanih
- 240 g (1 šalica) umaka za roštilj
Za posluživanje:
- 4 glavice mlade zelene salate
- šarena salata od kupusa
- tostirani indijski oraščići
Najprije ocijedite kruhovac i osušite ga kuhinjskim papirom. Vidjet ćete da je u trokutastim komadima – odstranite tvrdu sredinu, zatim rukama natrgajte mekane dijelove u veću zdjelu. Naići ćete na sjemenke, njih također odstranite.
Kada ste stavili sve meke, elastične dijelove u zdjelu, dodajte začine i šećer. Dobro promiješajte da svaki komad voća bude prekriven.
Sada zagrijte veliku tavu s neprianjajućim dnom na srednjoj vatri. Dodajte kokosovo ulje, zatim luk i gljive. Pirjajte oko 3 minute, neprestano miješajući.
Neka luk i gljive postanu potpuno zlatni i karamelizirani jer će to dodati odličan okus.
Kada dobiju zlatnu boju dodaje začinjeno voće i pirjajte još 2-3 minute, dok sve ne dobije boju i dok se šećer lijepo ne karamelizira.
Dodajte umak za roštilj, dobro promiješajte i smanjite vatru. Pirjajte 8-10 minuta na laganoj vatri,
često miješajući.
Poslužite pirjano voće s umakom za roštilj u listovima salate, dodajte na vrh salatu od kupusa i tostirane indijske oraščiće.
Recept preuzet iz kuharice Vegan 100 posto, Gaza Oakleya u izdanju Planetopije.