Gastritis – kako ga otkriti i ublažiti simptome

Gastritis je upala želučane sluznice, a u današnje vrijeme je, nažalost, vrlo česta pojava. Mučnina, žgaravica i bol u gornjem dijelu trbuha prvi su pokazatelji gastritisa. Postoje dvije vrste gastritisa, akutni i kronični. Kod akutnog simptomi su novi i obično ne traju dugo, a kod kroničnog gastritisa simptomi su dugotrajni i muče tjednima, mjesecima, pa čak i godinama.

Mnogi se pitaju koji su uzroci ove neugodne bolesti. Ima ih mnogo,a među najčešćima se navode stres što ne čudi obzirom na razdoblje u kojem živimo, i bakterija Helicobacter pylori. Gastritis je bolest koju je teže dijagnosticirati, simptomi su različiti i variraju od osobe do osobe, no ako osjetite izrazitu bol u gornjem dijelu trbuha, mučninu, nadutost, žgaravicu, često podrigujete pa čak povraćate i ti simptomi traju duži period, vrijeme je da posjetite liječnika.

Na koji se način otkriva gastritis?

Gastritis se otkriva pretragom koja se naziva gastroskopija. Ona kod većine pacijenata izaziva strah, ali moramo napomenuti kako ona traje svega par minuta te je, iako neugodna, potpuno bezbolna. Prije same pretrage liječnik će vam grlo pošpricati lokalnim anestetikom kako bi se smanjio refleks povraćanja koji se može javiti prilikom pretrage no to nije ništa strašno. Važno je pažljivo slušati savjete liječnika kako bi zahvat bio što manje neugodan i na sam dan pregleda potrebno je doći natašte, odnosno ništa ne jesti, ne piti te ne pušiti.

tee-592047_1280

Liječenje i prehrana za vrijeme gastritisa

Nakon što vam liječnik postavi dijagnozu da bolujete od gastritisa pripisat će vam odgovarajuću terapiju, ali svakako je važno napomenuti da prehrana ima vrlo važnu ulogu u prevenciji. Potrebno bi bilo jesti manje obroka više puta na dan. Izbjegavati pečenu i pohanu hranu te pretjerane okuse kao što je kiselo ili ljuto. Također je dobro ne šokirati želudac prehladnim ili prevrućim obrocima te ih je bolje jesti mlake. Preporuča se kuhana, kruta i lagano pripremljena hrana a na alkohol i kavu zaboravite. Mnogi od nas obožavaju slatko i teško ga se odreći, ali ako imate gastritis trebali biste obzirom da šećer dodatno potiče lučenje kiseline. Pomoći vam mogu razni čajevi za smirenje želuca poput stolistika, sljeza, kamilice, lana, iđirota, metvice, a u svoj jelovnik svakako uvrstite probiotike. Uz pravilnu prehranu, pridržavanje savjeta liječnika i izbjegavanje stresa, pobjedite ovu neugodnu bolest.

Autor: Nikolina Trbušić