Gastronomski doživljaj Istre

Za sve koji priželjkuju turističku ponudu obogaćenu tematskim dodatnim sadržajima predstavljamo jedinstveni gastronomski doživljaj Istre u ponudi hotelskog lanca Maistra.

Tvrtka Maistra d.d. jedna je od vodećih hotelijerskih kompanija u Hrvatskoj. Njeni turistički objekti smješteni su na prestižnim lokacijama u Rovinju i Vrsaru, prekrasnim istarskim turističkim središtima iznimne prirodne i kulturno-povijesne vrijednosti.

Pored smještaja u objektima vrhunske kvalitete, svojim gostima nudi bogatu i kreativno osmišljenu gastronomsku ponudu, mnoštvo sportskih i zabavnih te kongresnih sadržaja kao i jedinstvenu ponudu wellness tretmana.

Rovinj, "plavi biser Jadrana“, jedan je od najživopisnijih sredozemnih gradova. Dio venecijanskog carstva preko 500 godina, Stari grad smješten je visoko na poluotoku, okružen venecijanskim kućama natkrivenima krovovima od terakote te okrunjen crkvom Sv. Eufemije iz 18.stoljeća čiji zvonik dominira siluetom Rovinja.

Stare kamene uličice u Starom gradu pozivaju posjetitelje na šetnju i istraživanje živopisnih galerija i dućana, ispunjenih lokalnim umjetninama i rukotvorinama. Na otvorenoj tržnici posjetitelji će naći svježe namirnice poput šparoga, maslina, rajčica, začinskog i ljekovitog bilja, smokava i sira. Talijanski utjecaj ovdje je mnogo jači nego bilo gdje u Hrvatskoj, a glavni trg okružen je živahnim kafićima i restoranima koji se protežu sve do šarmantne luke prepune jedrilica i ribarskih brodica.
Vrući ljetni dani u Rovinju provode se na šljunčanim plažama okruženim borovima. Ali Rovinj je mnogo više od plaža, te oni koji žele istražiti ljepote ove regije shvatit će kako je Rovinj zapravo izvrsno odredište tijekom cijele godine.

Sa svojim bijelim tartufima intenzivne arome, svježe ulovljenom ribom i morskim plodovima, istarskim pršutom i probranim bijelim vinima cvjetnog mirisa, Teranom, Merlotom ili Malvazijom, Rovinj predstavlja srce gastronomske Hrvatske.

Maistra vas vodi kroz gastronomski doživljaj Istre, jedinstveni spoj autentičnog Mediterana i bogatstva plodova pitome unutrašnjosti, našoj interpretaciji najboljih tradicija europskih i svjetskih kuhinja. Vrhunac Maistrine gastronomske ponude predstavljaju fine dining restorani hotela Monte Mulini: restoran Mediterraneo sa biranim specijalitetima talijanske, grčke i sjeverno afričke kuhinje i ekskluzivan Wine Vault restoran s naglaskom na francusko mediteranski stil sa spektakularnom selekcijom od preko 500 domaćih i međunarodnih vina. Fine dining restoran Maestral u hotelu Adriatic, u ugodnom ambijentu nudi široku paletu internacionalne kuhinje.

Ono što spaja sve Maistrine ugostiteljske objekte maksimalna je valorizacija gastronomske tradicije i autentičnih lokalnih delicija istarske, hrvatske i u širem smislu mediteranske kuhinje. One se u Maistri savršeno uklapaju u suvremene kulinarske trendove zdrave prehrane a ujedno predstavljaju, zbog svoje originalnosti i duge tradicije, ključni element za stvaranje autohtonog i prepoznatljivog turističkog proizvoda Istre.

Međutim, ukoliko ste gurman koji priželjkuje aktivan program, Maistra u svojoj ponudi sadrži gastro programe specijalnih interesa za grupe od 8 do 15 osoba – kuharske tečajeve "tartufi", "riblja jela" i "aromatičnio bilje".

Istražite okus stare rovinjske batane u “Maistrinoj školi gastro doživljaja”

U doba romantičnih jedrenjaka Rovinj je bio najznačajnije pomorsko središte, središte ribarstva i gradnje ribarskih brodova u Istri. No, i danas u njemu živi duh ribarskoga mjesta. Još i danas, kao i u nekim prošlim vremenima, u luci se ljuljaju stare batane i pričaju priču o mnogobrojnim ribarskim obiteljima, o tradiciji, običajima, navikama i mentalitetu “ljudi od mora”. Upoznajte kulturu toga kraja kroz “jela od batane”. Otisnite se uz zaštitu sv. Eufemije u doživljaj ribarenja, a zatim, u društvu vrhunskoga domaćeg gastro znalca, u pripremu tradicionalnih jela od svježega dnevnog ulova.

“Maistrinu školu gastro doživljaja” vodi Viljam Cvek, vrhunski gastro stručnjak u čijem ćete društvu uz odabrani kuharski tim Maistre uživati u jedinstvenom doživljaju pripremanja hrane.

Viljam Cvek višegodišnje je kuharsko umijeće usavršavao u zemlji, no i na mnogim vrijednim projektima i predstavljanjima hrvatske gastronomije u svijetu. Autor je nekoliko kuharica – “101 MENU Istarsko-primorske kuhinje“, “Blagdanska i prigodna jela“, “Kreativna kuhinja s okusom Mediterana“, “Žlica užitaka – kulinarske razglednice“ – i dobitnik mnogobrojnih priznanja od kojih ističemo značajnija: “Europski kralj kuhara“, Mađarska 1999., švicarske nagrade “Cuoco d’oro internazionale“, Lugano 2000., prestižnog priznanja talijanske federacije gastronoma “Collegium Cocorum” 2002. godine.

Program kuharskog tečaja "riblja jela" kojeg vodi sastoji se od 3 dana aktivnog gastro programa a sadržava sljedeće usluge:

 • smještaj u objektima Maistre
 • svakodnevno bogat izbor buffet doručka
 • piće dobrodošlice uz tradicionalna žestoka pića iz lokalne destilerije
 • dva stručno vođena kuharska tečaja tijekom boravka koja će biti organizirana uz upotrebu svježe ulovljene ribe i morskih plodova te drugih svježih namirnica
 • dvije večere (petak i subota)
 • materijal s receptima i kuharskim savjetima
 • stručna prezentacija i degustacija istarskoga maslinova ulja
 • izlet na koćarenje i ručak na bazi svježe netom ulovljene ribe na brodu
 • razgled grada Rovinja
 • vožnja batanama oko staroga grada
 • riblji ručak u “spaciju” uz tradicionalne rovinjske pjesme, tzv. bitinade te uz demonstracije opletanja boca špagom i pletenje ribarskih mreža
 • dar: izvorni ručni rad ili autohtoni proizvod i materijal s receptima s kuharskog tečaja.