Dalmatinska panceta izuzetno je kvalitetan suhomesnati proizvod pripremljen od svinjske potrbušine. Karakterističan blago izraženi miris dima i idealan omjer mesnatog dijela prošaranog čvrstim špekom čine ovaj proizvod pravom delicijom.
Dalmatinska panceta može se poslužiti narezana na male kockice. Zbog naglašene note dima i blago slane arome, odlično se slaže uz svježe povrće i osvježavajuće i sočne kockice dinje, zelene masline i razne tvrde sireve.
Panceta i zima odlično idu skupa, pa ukućane i goste počastite našim jednostavnim Tomislavovim Gavrilović košaricama.
Sastojci:
- 5 dkg masnoga sira
- 5 dkg parmezana
- 10 dkg Gavrilović kuhane šunke
- 10 dkg Gavrilović dalmatinske pancete
- domaće vrhnje
- sol
- papar
- putar
Priprema:
Masni sir grubo naribati i pomiješati s parmezanom. Na masni papir rasporediti sir i pustiti da se počne rastapati oko 2-3 min. Kada postane rastezljiva masa, sir oblikovati u kalup i pustiti kalup košaricu da se ohladi do hrskavosti.
Za to vrijeme sjeckanu šunku i trake pancete popržiti na putru oko 5 min. Puniti košarice s dobivenom smjesom pečenog mesa te pustiti po mesu domaće vrhnje.
U slast!
Autor: Tomislav Šimec