Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Događanja

Gilbert i George – prvi puta u Hrvatskoj

Slavni britanski umjetnici u Zagrebu izlažu najnoviju seriju slika "Jack Freak Pictures"

Gilbert i George među najuglednijim su i najutjecajnijim umjetnicima današnjice. Njihove slike, formatom monumentalne, nezaobilazno su mjesto umjetnosti 20. i 21. stoljeća, a nalaze se u zbirkama najznačajnijih svjetskih muzeja i galerija. Slavni britanski umjetnici izlažu prvi put u Zagrebu i cijeloj regiji najnoviju seriju slika pod nazivom "Jack Freak Pictures".

Riječ je o 60-ak slika na kojima se bave univerzalnim temama kao što su smrt, religija, život, nacionalnost, seks, nada i novac. Ovaj ciklus fascinantna je posveta svjetski poznatom motivu britanske zastave (Union Jack Flag).Gilbert i George uvijek su provokativni ali, kako sami kažu, oni stvaraju “umjetnost za sve”. Izravno se obraćaju najširem krugu posjetitelja, ali zalažu se za odgovornu umjetnost koja ne daje gotove odgovore nego pobuđuje pitanja. Ovo je izložba koja nikog neće ostaviti ravnodušnim.

U povodu otvorenja izložbe u srijedu, 9. lipnja u 19.00 sati u Kinu Europa bit će prikazan film o slavnim umjetnicima autora Tima Marlowa koji će ujedno razgovarati s Gilbertom i Georgom. To je fascinantan dokumentarac, snimljen u Tate Modern muzeju, u kojem otkrivaju kako su pomicali granice u svojem stvaralaštvu te bacali rukavicu u lice društvu i društvenom ukusu. Ulaz na projekciju i razgovor je besplatan.U Muzeju suvremene umjetnosto, Dvorana Gorgona, 1. srpnja 2010. u 19 sati biti će održana projekcija filma "S Gilbertom i Georgom" ("With Gilbert and George") redatelja Julian Cole (Velika Britanija, 2009). Ekscentrični umjetnički par Gilbert i George, koji sami sebe vide kao živuće skulpture, režiser Julian Cole pratio je 18 godina, od trenutka kad ih je prvi put sreo, 1986. godine. S Gilbertom i Georgeom oslikava način na koji su ta dva umjetnika uspješno nadišli sve kulturne barijere primjenjujući kreativnu filozofiju "umjetnost za sve".

Svečano otvorenje izložbe "Jack Freak Pictures" biti će u četvrtak, 10. lipnja u 20 sati.


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

SheRULES

Arty party u galeriji je interaktivna, iskustvena, prodajna izložba umjetnina; slika, stakla, keramike i dr., ali za razliku od klasične izložbe s malim iznenađenjem.

Dizajn

Susret s umjetnošću u skrivenim ulicama, zaboravljenim prolazima, krošnjama zagrebačkih parkova i zakutcima Gornjeg grada „Okolo“ ove godine zakazuje po šesti puta.

Putovanja

Kineske opere nose naziv u skladu s regijom u kojoj su nastale a porijeklo vuku iz pjesama i plesova drevnih naroda s prostora Kine...

Zanimljivosti

S četrdesetak portreta pod nazivom Didi – svijet žene, novinarka i umjetnica Dijana Čović odlučila se simbolično baš na Dan žena ponovo predstaviti zagrebačkoj...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.