Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Dizajn

Gledamo put svoj

Svima dostupna tehnologija, koja se prije koristila isključivo u vojne svrhe.

Na top listi deset najznačajnijih tehnologija koji su obilježili prošlu godinu, a za koje se sve veća popularnost očekuje u godinama koje slijede, u zlatnoj sredini smjestio se GPS (Global Positioning System).

Svoju sve veću popularnost, ova tehnologija može zahvaliti činjenici da GPS svoje mjesto pronalazi u sve većem broju uređaja, a posljednji uređaj koji mu svakako diže popularnost i približava prosječnom korisniku je ugradnja sustava u mobilne uređaje.

Osim kao navigacija za automobile, koristi se kao pomoć pri trčanju i orijentaciji u prirodi, a pad cijene svakako mu dovodi nove korisnike.

S auto navigacijom protiv nervoze

Ako krećete na godišnji odmor, a do sada još niste posjetili destinaciju, koju želite iskoristiti za odmor, obavezno ponesite navigaciju sa sobom. Umjesto da se suvozač gubi u traženju po karti, jednostavno utipkajte odredište i ugodan glas će vas voditi do cilja.

Uređaj koji će svakako pomutiti tržište navigacija za automobile je proizvod korejske tvrtke Easycar. Najpovoljnija navigacija oznake U7, kao svoj glavni argument koristi cijenu od svega 500 kuna.

Na domaćem tržištu, najpopularnije marke navigacija su Tom Tom i Garmin. Cijene se ovisno o modelu kreću od 1000, pa sve do preko 5000 kuna. Na cijenu najviše utječu veličina ekrana, dodatne funkcije, memorija i karte koje su uključene u cijenu proizvoda. Ovisno o vašim potrebama, nije nužno kupiti najskuplji da bi vam dobro služio. Ako rijetko odlazite izvan Hrvatske i jeftiniji modeli će poslužiti svrsi.

Orijentirajte se uz pomoć mobilnog telefona


Sigurno je riječ o jednoj od boljih ideja proizvođača mobilnih uređaja u posljednje vrijeme. Konačno je mobitelu dodana funkcija koju će svi kupci koristiti. Danas svaki proizvođač mobitela ima svoj model u kojem nudi GPS.

Radi se o skupljim modelima, ali „pametni telefon“ je danas nezamisliv bez njega. IPhone 3G, Samsung Omnia i Blackberry uređaji uveli su na velika vrata GPS u mobilne uređaje. zemljopisne karte je moguće nabaviti putem interneta, a preglednost je odlična ako u obzir uzmemo veličinu ekrana.

Za mobitel s ugrađenim GPS prijemnikom morat ćete izdvojiti nekoliko tisuća kuna, ovisno o modelu i proizvođaču.

Kompas? Ne, ručna navigacija!

Možete ih kupiti sa ili bez karata, a idealni su za more, jedrenje, biciklizam ili planinarenje. Mali su, kompaktni, jednostavni i moćni. Preciznost im je velika, a karte je moguće popuniti cestovnim putovima i parkovima, zapravo sa svime što vam je potrebno za snalaženje na mjestu gdje ste se uputili.

Magellan i Garmin najrasprostranjeniji su na tržištu, a cijene, kao i kod auto navigacija, kreće se između jedne i nekoliko tisuća kuna. Veličina, dizajn, ugrađena baza podataka, otpornost na vodu i kvaliteta ekrana su faktori koji najviše utječu na cijenu.

Osim za profesionalce, simpatična naprava i za rekreativce koji slobodno vrijeme provode u prirodi i na mjestima koja sa sobom donose moguća iznenađenja.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Događanja

Garmin je pojačao svoj fokus na stvaranje proizvoda i funkcija dizajniranih za žene ovom najavom koja dolazi nakon menstrualnog ciklusa i nedavno najavljenog praćenja...

Dizajn

Već je dobro poznato da nije svejedno kakav mobilni uređaj koristite, s čijim je potpisom, kakva futrolica čuva njegovu postojanost i koliko je ona...

Duh i tijelo

Ili bih barem prestala hodati gradom zabuljena u mobitel jer uvijek moram biti dostupna, a propuštam divne dane koji samo prolaze kraj mene, odnosno...

Obitelj

Kako omogućiti djetetu informatičku pismenost i mentalno zdravlje?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.