Godišnje okupljanje superjunakinja

Radikalna vremena zahtijevaju radikalne mjere pa je organizacijski tim Vox Feminae Festivala ove godine odlučio obznaniti svoje superherojske moći i najaviti 6. izdanje festivala koji će se održati od 21. do 24. studenog u Kinu Europa.

Ovogodišnjim festivalskim vizualom Vox Feminae poručuje da biti žena, u najširem smislu te riječi, danas podrazumijeva posjedovanje nadnaravnih moći, ali i da svaka žena može biti superjunakinja. A organizatoricama je u metamorfozi u superheroine na vizualima svojim ilustracijama pripomogla akademska slikarica Helena Janečić.

Festival i ove godine nastavlja promicati žensko stvaralaštvo i problematizirati pitanja roda kroz međunarodni natjecateljski filmski program, radionice, izložbe, predavanja i nastupe glazbenica i DJ-ica. U sklopu međunarodnog filmskog festivala biti će prikazano 17 novih filmova iz 11 zemalja, od čega 7 dugometražnih dokumentaraca koji se, osim superjunakinjama, bave i drag kingovima, prvom generacijom transseksualnih bakica koje su se još 50-ih i 60-ih godina podvrgnule operaciji promjene spola te pripadnicama revolucionarnog lezbijskog pokreta.

Na programu će također biti i neke glazbene ikone, ali i oni kojima je to za dlaku uspjelo postati. Uz koncert, koji je ujedno putovanje u ženski svijet, Antonyja Hegartyja iz grupe Antony and the Johnsons tu je i dokumentarni film o zaboravljenoj glam rock zvijezdi Jobriathu, kojeg je glazbena industrija u želji za spektaklom i prodajom prozvala 'true fairy of rock', a zatim sažvakala i ispljunula.

Uz filmski program šesto izdanje festivala veliki naglasak stavlja na predstavljanje ženskih i rodno angažiranih festivala, projekata, kolektiva i organizacija iz regije – PitchWise (BiH), BeFem (Srbija); NLO (Srbija), Crvena (BiH), Rdeče Zore (Slovenija), FemiNiš ( Srbija), Libela (Hrvatska), L -Fest (Hrvatska) i Queer.hr (Hrvatska) koji će se sastati u Zagrebu u cilju osnivanja platforme za rodne kulturne prakse. Uz njihove prezentacije i okrugli stol na programu je među ostalim i radionica koja se bavi glasovima marginaliziranih skupina, predavanje o ekofeminizmu i aromaterapijska radionica za glumice i glumce.

Da se superjunakinje i superjunaci za vrijeme festivala slučajno ne bi naspavali Vox Feminae je pripremio i popratni glazbeni program koji će se, osim u Kinu Europa, održavati u klubovima Funk i Sirup. Kao i svake godine u sklopu festivala se organizira i kreativni sajam, a samo za ovu prigodu mini izdanje Bazaara iz Kvarta preselit će se na kat Kina Europa.

Vox Feminae Festival organizira udruga K-zona uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva kulture RH, Ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske i Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke. Više informacija o festivalu može se pronaći ovdje.

OSVOJI FESTIVALSKU ULAZNICU

Vox Feminae najbržoj čitateljici poklanja festivalsku ulaznicu.

Ukoliko želite osvojiti ovu ulaznicu, pošaljite nam mail s točnim odgovorom na [email protected] s naslovom Vox Feminae te navedite sljedeće podatke: ime i prezime, korisničko ime na She.hr-u, broj mobitela i svoju punu adresu.

Kako je ime akademskoj slikarici koja je autorica ilustracija ovogodišnjeg festivala?

Vaše prijave primamo do 11. studenog 2012., nakon čega ćemo objaviti imena dobitnica.

Dobitnica je Maša Žarnić. Čestitamo!