Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Putovanja

Grad kulturne raznolikosti

Vilnius kao jedan od najljepših i najstarijih baltičkih gradova privlači turiste iz cijelog svijeta.

Glavni grad Litve Vilnius spoj je različitih utjecaja istoka, zapada, sjevera i juga, mjesto kulturnoga dijaloga. Ove je godine Vilnius dobio odličan publicitet postavši Europski glavni grad kulture.

Grad sa 555.613 stanovnika nalazi se na ušću rijeke Vilnije u rijeku Neris, a sastoji se od dvadeset gradskih četvrti. Vilnius ima široku pješačku zonu, dobru prometnu povezanost i razvijenu infrastrukturu te prekrasnu panoramu.

Zbog zanimljivih arhitektonskih objekata gradsko središte upisano je na UNESCO-ovu listu svjetske baštine.

Među turističkim je zanimljivostima predsjednička palača, kao i gradska vijećnica na glavnom trgu. U centru grada nalazi se impozantna građevina, Gediminasova tvrđava, što je jedino ostalo od stare tvrđave koja je građena od Ruskog Carstva i bila je najveća obrambena struktura u državi.

Na ulazu u Stari grad nalaze se kamena vrata (Ausros Vartai), koja su jedno od glavnih obilježja Vilniusa.

Mnogo crkava na malom prostoru

Kao stalni muzejski postav grada slove brojni kulturni spomenici. Turisti mogu vidjeti i spomenik Franka Zappe, američkoga gitarista, pjevača i kompozitora. Na brežuljku iznad grada nalazi se jedan od najpoznatijih vjerskih spomenika u zemlji, Tri križa, koji datira iz 14. stoljeća, a podignut je u spomen na tri pogubljena fratra.

Vilnius ima brojne sakralne objekte gotovo svih arhitektonskih stilova. Nijedan drugi grad u istočnoj Europi ne može se pohvaliti tolikim brojem jedinstvenih crkava koje se nalaze na vrlo malom prostoru. Od sakralnih objekata izdvaja se crkva Svete Ane, remek-djelo kasne gotike. U blizini je crkva Svetog Franje sa samostanom, i ona je jedna od najvećih gotičkih sakralnih objekata. Crkva Svete Terezije najistaknutiji je primjer rane barokne arhitekture u Vilniusu.

Od specifičnih crkava koje se ističu arhitekturom, Vilniuska katedrala podsjeća na klasičan atenski hram. Ispod katedrale su katakombe, gdje su pokopani velikani iz srednjovjekovne povijesti Velikoga litavskog vojvodstva, koje se prostiralo od Baltičkog do Crnog mora.

Kulturni život

Vilnius ima intenzivan kulturni život. Nacionalna kulturna baština Litve izložena je u Litavskom nacionalnom muzeju, koji je najstariji muzej u zemlji. Židovski državni muzej sadržava pak bogatu zbirka folklora, časopisa, knjiga i dokumenata.

Litavci će vam također skrenuti pozornost na Muzej žrtava genocida, poznatiji kao Muzej KGB-a, koji sadržava sve dokumente o tome što se dogodilo u vrijeme komunizma.

U centru Staroga grada na obali Vilnije smjestila se samoproglašena umjetnička republika, četvrt u kojoj se nalaze slikoviti ugostiteljski objekti i okupljaju umjetnici i boemi. Četvrt je poznata i po raznim kulturnim programima, a na svakom koraku osjeća se opuštenost.

Zabava je zajamčena


Noću se u Vilniusu nećete dosađivati. Kafići, restorani i noćni klubovi imaju odličnu glazbu i bogatu gastronomsku ponudu. Među delicijama nezaobilazno je njihovo nacionalno jelo cepelinai.

Poznati su noćni klubovi Broadway, gdje se okuplja zlatna mladež Vilniusa, i Galaxy, gdje su uz ostale mlade Litavce česti gosti poznati glazbenici i drugi umjetnici, novinari i gospodarstvenici.

Svi željni istraživanja okolice neće ostati zakinuti. Nedaleko od Vilniusa omiljeno je izletište Litavaca, turistička atrakcija – drevni grad Trakai, poznat i kao Grad Jezera, a sastoji se od brojnih slikovitih jezera i brežuljaka. Glavni je simbol grada dvorac Trakai iz 14. stoljeća koji se nalazi na otoku jezera Galve.

Osim kulturnog i društvenog života, Litavci veliku važnost pridaju sportu, a osobito košarci. Njihov košarkaški klub Lietuvos Rytas nekoliko je puta osvojio europsko prvenstvo.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Putovanja

Nakon više od godine dana neprekidnih ograničenja putovanja, napokon se odaje priznanje pozitivnom utjecaju koji putovanja imaju na zdravlje i blagostanje, a odlazak na...

Putovanja

Odgovornost prema destinaciji koju posjećujemo izražavamo upravo na način da ju čuvamo i da ju nakon našeg odlaska ostavimo čistu i netaknutu, baš onakvu...

Putovanja

Tri grada i bezbroj zanimljivih doživljaja, puno smijeha i zanimljivih sadržaja, neodoljiva priroda i priča o gradovima koji oduševljavaju svojom posebnošću, priroda po mjeri...

Putovanja

Ilok dolazi od mađarske riječi Újlak koja u prijevodu znači Novi grad, u muzeju je prikazan kronološki tijek razvoja grada koji se danas zaziva...

Advertisement