Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Brinimo jedna o drugoj

Grejpfrut i tablete? Oprez!

Rajsko voće može dovesti do smrti

Grejpfrut – zaboravljeno voće s Barbadosa, kako ga je prvi opisao Griffith Hughes, kroz godine se pokazao jednim od najjačih prirodnih antibiotika. Ovaj snažni antioksidans mnogi smatraju rajskim voćem, a njegov trpki okus izvor je vitamina koji uništavaju širok spektar mikroba, uključujući viruse, bakterije i gljivice. Njegovi oblicu su raznovrsni, pa ga tako možemo pronaći u vidu svježeg voća, konzerviranog soka, dehidriranog praha ili marmalade. No čini se da sva njegova lice ne odgovaraju ljudskom organizmu – poglavito onom koji se nalazi pod terapijom lijekovima.

grejp tekst 1Vitamin C, vlakna i kalij samo su neke od zdravih tvari koje grejp sadrži. Ali samo jedna čaša soka ovog agruma može smanjiti djelotvornost crijevnih enzima, koji olakšavaju apsorpciju lijekova. Glavni krivac za to su furanokumarini, koji uništavaju enzime zadužene za razlaganje ovih lijekova.

grejp tekst 3I dok je 2008. broj lijekova koji se ne smiju konzumirati s grejpom iznosio 17, novi podaci prikupljeni na Lawson Health Research Institute pokazuju kako on za proteklu godinu iznosi 43.

‘Jedna tableta s čašom soka od grejpfruta može biti jednaka dozi od deset tableta s vodom. Ljudi ne vjeruju kada to čuju, ali ja vam mogu to dokazati. Vaša terapija može u tren oka postati otrov’, izjavio je doktor David Bailey.

grejp tekst 2Riječ je o lijekovima za hipertenziju, rak i kontrolu kolesterola u krvi. Uz to, grejpfrut utječe i na djelovanje imunosupresivnih lijekova namijenjenih pacijentima kojima je transplantiran neki organ.

Negativni popratni učinci konzumacije grejpfruta ili soka od grejpfruta u kombinaciji s određenim lijekovima su uključivali krvarenje u želucu, promjene u radu srca, oštećenja bubrega, pa čak i smrt.

Sličan efekt na određene lijekove mogu imati i limeta te neke vrste naranči.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Beauty report

FOREO, švedski skin-tech div, nudi vrhunska rješenja za zdrav i blistav izgled kože - inovativni proizvodi će osiguravati optimalnu njegu, prilagođenu svim vremenskim uvjetima...

Duh i tijelo

Gušenje pravih osjećaja čovjek na kraju uvijek plaća zdravljem. 

Savjeti stručnjaka

Jedna od tri žene i jedan od pet muškaraca starijih od 50 godina širom svijeta doživjet će prijelom kosti zbog osteoporoze.

Savjeti stručnjaka

Jeste li nekad mogli pretpostaviti da aspirin možete koristiti i u druge svrhe, a ne samo za smanjivanje boli?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.