Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Gripu treba preležati

Gripa je stigla u Hrvatsku i očekuje se porast oboljelih.

– Imamo nekolicinu dokazanih slučajeva, ali to nije ništa zabrinjavajuće. Od kolega epidemiologa nemamo dojave o velikom broju oboljelih. Radi se zapravo o gripi A formule H3 koja je uobičajena za Europu. Klinička slika se očituje sa simptomima poput visoke temperature, bolova u mišićima i glavobolje, a ne curenjem nosa kao kod prehlade. Treba napomenuti da virus gripe voli hladnoću, pa je i to jedan od razloga zašto se u ovo vrijeme javlja, rekla je za portal She.hr dr Ira Gjenero Margan voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Inače, gripu ne treba olako shvatiti jer je riječ o ozbiljnoj bolesti. Naime, ona može izazvati neželjene komplikacije, osobito kod kroničnih bolesnika i starijih osoba. A za neke može biti, nažalost i pogubna.

Sedam liječničkih savjeta za oporavak od gripe

Zato se, savjetuje njena kolegica dr med. Tatjana Nemeth Blažić iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti, uistinu treba pridržavati liječničkih savjeta.

1. Simptomi su gripe visoka temperatura, drhtavica, bolovi u mišićima i zglobovima, malaksalost, a kod djece nerijetko i mučnina, odnosno povraćanje. Mogu se pojaviti kašalj i šmrcanje, simptomi koji su inače izraženiji kod prehlade. Uzimanje preparata protiv povišene temperature i boli može pomoći da se osjećate bolje, no treba paziti da se koriste prema navedenom uputstvu. Djeci se smiju davati samo preparati koji su izričito za njihovu dob.

2. Najbolje je mirovati, preležati gripu kod kuće, dati organizmu priliku da se oporavi i ujedno ne prenositi virus na druge. Primjereno mirovanje i odmor ključni su za oporavak od gripe, ako se potpuno ne oporavite, možete produžiti trajanje bolesti ili izazvati komplikacije.

3. Zapazite li da se ne oporavljate: danima ne možete sniziti tjelesnu temperaturu, imate teškoće sa disanjem, gutanjem i slično, obavezno se obratite liječniku.

4. Gripa je virusna, a ne bakterijska bolest, pa nema smisla liječiti je antibioticima na svoju ruku. Pojave li se bakterijske komplikacije, liječnik će odlučiti trebaju li ih liječiti antibioticima.

5. Najbolje je upotrijebiti maramice za jednokratnu uporabu. Zaštitite nos i usta kad kišete i kašljete, te održavajte higijenu ruku.

6. Uzimajte mnogo tople tekućine, juha i čajevi osobito su pogodni zato što su bogati mineralima.

7. Vitamin C, cink i različiti biljni pripravci koji navodno štite od gripe ne mogu se preporučiti kao zaštita. Organizam će biti najotporniji uz pravilnu prehranu, tjelovježbu, izbjegavanje cigareta, alkohola i stresa.

Iako je gripa ozbiljna bolest, nema razloga za paniku završila je dr Nemeth Blažić, te još jednom napomenula, kako je najvažnije pridržavati se liječničkih savjeta i preležati gripu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Putovanja

Za mnoge su kućni ljubimci najbolji prijatelji, članovi obitelji i beskrajan izvor veselja.

Beauty report

Jedan od proizvoda koji se mnogima uvukao pod kožu zbog sjajnih rezultata jest vitamin C.

Brinimo jedna o drugoj

Ako vam je dosta raznih lijekova protiv prehlada i rado biste pomoć potražili u prirodi, možda rješenje nađete u ovom jednostavnom i ukusnom piću...

Gastronomija

Zbog visoke energetske vrijednosti kesten preporučuje se djeci, sportašima, trudnicama i starijim osobama.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.