Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Fashion report

Grunge kao inspiracija

Karirani uzorak i iznošena odjeća najnoviji su trend

Iako smo još prošle jesenske sezone vidjeli naznake velikog povratka grunge stila tek ove možemo svjedočiti njegovoj apsolutnoj prevlasti. Najviše utjecaja na to imali su Phoebe Philo za Céline i Hedi Slimane za Saint Laurent o čemu svjedoče svi svjetski modni časopisi i editorijali.

Grunge način odijevanja doživio je svoj veliki povratak iz 90-ih i ne namjerava se tako brzo povući s modnih pista. Štoviše, grunge je toliko osnažio da je dobio svoje podstilove pa danas razlikujemo grunge indie i neo-grunge koji je mnogo sofisticiraniji i ženstveniji. Kako i svi modni trendovi prije njega i iza ovog se krije mnoštvo pobornika koji u isto vrijeme imaju tendenciju izgledati seksi, buntovno i glamurozno.

grunge Saint_LaurentOvaj nemarni način odijevanja svoje početke krije u mladoj i urbanoj subkulturi koja je doživjela procvat krajem 80-ih godina – zajedno s popularnom Nirvanom i izlaskom njihovog glazbenog albuma ‘Nevermind’ koji predstavlja srž cjelokupnog pokreta. Tako bez grižnje savjesti možemo reći da su tadašnji bendovi, ali i oni koje viđamo danas na muzičkoj sceni, svojevrsni predstavnici glazbenog, ali i modnog pokreta. Osim toga, svojoj velikoj popularnosti grunge može zahvaliti nizu sljedbenika koji ne mare za tuđe mišljenje i prije svega teže ležernosti i unikatnosti.

Uz postojeće podstilove, grunge je ostao isti sve do danas kada ga štuju veliki modni dizajneri i dame dubljeg džepa koje su za, nekada jeftine, krpice spremene izdvojiti pozamašne svote novca. Jedina je razlika to što danas te iste krpice imaju potpis YSL-a. Tako smo već proljetos mogli svjedočiti grunge istupu popularnog modnog kreatora Hedia Slimanea koji je u Parizu predstavio svoju drugu po redu ready-to-wear kolekciju u kojoj su prevladavali flanel, puloveri i baby doll haljine različitih cvjetnih uzoraka.

GrungeGrunge stil vrlo je lako prepoznati jer ga karakterizira odjeća koja odaje dojam iznošenosti, a dolazi u vidu više slojeva. Ovaj izgled podrazumijeva poderane traperice, vintage odjeću, široke pulovere, majice s printom, teške cipele – popularne marte, tamnu odjeću te naravno karirane košulje i naizgled neurednu kosu.

Ako želite poći ovim modnim pute nikako ne smijete zaboraviti na nakit. Bodlje, lanci i ostali metalni detalji ključ su izgleda, a cjelokupni dojam možete pojačati make-upom u kojem prevladavaju naglašene obrve po uzoru na sada sve popularniju manekenu Caru Delevingne i tamni ruževi.

grunge 2Iako ovdje govorimo o modi, grunge stil predstavlja stil života i prkosi svojom pojavom materijalističkom društvu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

S modne piste

Ovoga proljeća naše druženje započeli smo u Zoološkom vrtu grada Zagreba, a nastavljamo ovaj vikend 14. i 15.5.2022. u Avenue Mallu!

Zanimljivosti

Stilist koji uspješan na domaćoj sceni preko 20 godina, Marko Grubnić, gostovao je u podcastu nemoj me.

Trendovi

Zlatarna Celje i ovog proljeća pozdravlja prirodu čija ljepota ne prestaje biti izvor nadahnuća dizajnerima u kreiranju novih kolekcija.

Fashion report

Zagrebačka Škola za modu i dizajn proslavila je 3. svibnja 2022. Dan škole i 30 godina dizajna u svom školskom vrtu te predstavila radove...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.