Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Beauty report

Hamam sultanije Hurem

Ayasofya – najluksuznije tursko kupatilo staro gotovo pet stoljeća

Prelijepa sultanija Hurem najbolje je znala koliko je važno davati dovoljno pažnje svojem tijelu. Redovito je posjećivala hamam – tradicionalno tursko kupatilo.



Kupanje u hamamu bilo je dio obreda i užitka, a uključivalo je saunu, koja se neprestano zagrijavala toplim suhim zrakom, gdje je počinjao obred kupanja, znojenja i čišćenja organizma.



Nakon preznojavanja, slijedilo je kupanje hladnom vodom i masaža te odlazak u sobu za hlađenje i relaksaciju.



Ayasofya Hurem Sultan hamam datira iz 1556. godine i savršen je spoj arhitekture srednjeg istoka, estetike i relaksacije. Kupatilo je na zahtjev slavne sultanije projektirao tadašnji glavni arhitekt Osmanskog Carstava, Mimar Sinan, a malo je reći da je pazio na detalje.



Jedan od najljepših spomenika kulture u Istambulu bio je zatvoren dugi niz godina, kada je služio kao skladište papira i ulja, a ponovno je obnovljen 1957. godine.



Povijest javnih kupelji seže još u Rimsko carstvo, što potvrđuju ostaci Pompeja. Naime, Rimljani su već tada bili svjesni važnosti ugode i opuštanja u životu čovjeka. Bogatu baštinu nastavili su Bizantinci koji su utjecali na Osmanlije. Tako je na vrhuncu Carstva svaki 'kvart' u Istambulu imao svoj hamam s toplim i hladnim kupeljima, fontanama i mramornim stropovima.



Osim užitka, ove oaze mira, imale su značajnu ulogu u životu Osmanlija i zbog vjere. Prema Kur'anu, čistoća nije samo važan, nego i temeljni dio vjere, a mramorni hramovi služili su i kao mjesto sastanaka mještana.



Kultura uživanja u toplim kupeljima polako se širila na Zapad, a danas uključuje ritual korištenja parne saune, različitih pilinga, obloga te masaže koji liječe tijelo i dušu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Moj dom

Kućanski poslovi mnogima nisu omiljeni dio svakodnevice, ali netko ih mora raditi.

Savjeti i preporuke

Za razliku od ostatka tijela, koža dekoltea je tanja i osjetljivija, pa samim time zahtjeva više pažnje.

Duh i tijelo

Saunu su izumili Finci prije više od 2000 godina i do te mjere je ukorijenjena u finskoj kulturi i tradiciji da se, ako odbijete...

Budi fit

Aktivnosti koje će vam osigurati manji konfekcijski broj.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.