Haute CATure: visoka moda za mačke

Možda ovo nisu mačke iz visokog društva, ali su mačke u visokoj modi. Gertrude, Huxtable i Leo samo su neki od dlakavih ljubimaca koji su uzeli ‘predah’ od svog sasvim običnog života i na jedan dan zasjale u kreacijama koje vladaju modnim pistama na revijama brenda United Bamboo.

Njujorški brend svake godine održava castinge za najpodobnije mačke koje će predstavljati njihove, inače ljudske, kreacije na kalendaru za prethodnu. Neobično? Možda, ali i vrlo unosno jer je United Bamboo svoj prvi kalendar za 2010. rasprodao u rekordnom roku. S istom praksom nastavili su i sljedećih godina, no kalendar za 2014. malo je drugačiji. U prijašnjim kalendarima mačke su nosile ready-to- wear kolekcije protekle sezone, no u kalendaru za 2014., koji je od početka ovog mjeseca dostupan na stranici brenda, mačke su odjenule visoku modu, kreacije koje su kroz godine obilježile United Bamboo.

macke visoka moda

Svaki komad odjeće izrađivao se baš za mačku koja ju je predstavljala i vjerojatno će sljedećih mjeseci biti na rasprodaji, kao što su radili i s prijašnjima. Prošle godine mačje kreacije prodavale su se na rasprodaji za 100 dolara po komadu – za 49 dolara mogli ste za svog ljubimca kupiti plisiranu suknju ili parku vrijednu 98 dolara – a rasprodali su skoro sve.

macke visoka moda 1

Dvogodišnja Gertrude, koja ne može smisliti miris paste za zube, tako je za potrebe fotografiranja nosila svjetlucavu haljinu, mačak Jasper predstavio je žarko crvenu parku ukombiniranu s mornarskom majicom, dok je njegov elegantniji kolega bio odjeven u košulju, sako i kravatu.

Kao pravi modeli i ovi krzneni manekeni odabrani su na castingu od 30 konkurenata izabranih preko Instagram natječaja na kojemu su ih vlasnici morali uslikati u glamuroznom izdanju.

macke visoka moda 2

‘Nikad ne možete znati kako će se ‘mačka model’ ponašati ili kako će odjeća stajati na njoj. Nekim mačkama odjeća ne pristaje, polude ili se ne fotografiraju baš najbolje, a mi se moramo potruditi naći prave kandidate za svih 12 mjeseci.‘, kaže Nikki Girion iz United Bamboo-a.

Princ Snowflake doputovao je u New York iz Zapadne Virginije kako bi bio mačak mjeseca lipnja, a dvogodišnja Gilda, koja naravno voli maženje, došla je čak iz San Francisca kako bi sudjelovala u ovom neobičnom castingu.