Hepatitis C 4 puta češći kod tetoviranih osoba

Osim najčešćih načina zaraze virusom hepatitisa C, transfuzije krvi i intravenoznog uzimanja droge, sada su se javile i neprofesionalno napravljene tetovaže. S obzirom na popularnost ovog oblika oslikavanja tijela, sve više i više osoba izlaže se ozbiljnom riziku infekcije.

Kronični hepatitis B i C odgovorni suza čak 78% slučajeva hepatocelularnih karcinoma (maligni i primarni tumor jetre) diljem svijeta, tvrde američki znanstvenici. Procjenjuje se kako će 70%  zaraženih osoba razviti kroničnu bolest jetre, a pet posto će umrijeti zbog ciroze.

Istraživači Medicinskog centra Langone Sveučilišta u New Yorku zaključili su kako su osobe s tetovažama 4 puta sklonije razvijanju hepatitisa C, čak i nakon uzimanja drugih faktora rizika u obzir. Intervjuirali su gotovo 2000 osoba o njihovim tetovažama i statusu hepatitisa između 2004. i 2006. godine, a ustanovili su kako 34% osoba koje je bolovalo od hepatitisa C ima tetovažu, usporedno s 12% ispitanika koji imaju tetovažu, ali ne i hepatitis. Kod oboljelih se također našla i viša stopa onih koji su intravenozno koristili droge (66%, usporedno s 18% ispitanika koji nisu bolovali od hepatitisa) te viša stopa onih koji su primili transfuziju krvi (22,3% usporedno s 11,1%). Svoju su studiju objavili u časopisu Hepatology.

Prema odsjeku za hepatitis američkog Centara za kontrolu bolesti, izbijanje slučajeva hepatitisa C nije povezano s profesionalnim salonima za tetoviranje. To znači da jedino profesionalci mogu jamčiti sigurnosne i higijenske uvjete koji su potrebni kako biste zaštitili svoje zdravlje.

U Hrvatskoj se procjenjuje da oko 100.000 osoba ima kroničnu hepatitis B ili C infekciju, s većom prevalencijom u pojedinim rizičnim skupinama (intravenski korisnici droga, promiskuitetne osobe), također se bilježi lagani porast broja oboljelih osoba od raka jetre. Virusni hepatitisi danas su najčešći razlog za transplataciju jetre u svijetu. Izuzetno bitna činjenica jest da osobe s kroničnim hepatitisom B ili C dugo nemaju nikakve simptome bolesti pa se otkriju slučajno ili već u poodmakloj fazi bolesti.

Dobra je vijest da je obje infekcije, ukoliko se otkriju na vrijeme, moguće učinkovito liječiti, štoviše oko 60% osoba s hepatitisom C moguće je sasvim izliječiti.

Ordinacija.hr