Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Lifestyle

Hipnotizirajuće Mramorne špilje

Isklesane stijene na čileanskoj strani jezera Carrera čudo su prirode

Tisućljećima klesane iz Patagonijskih Anda, Mramorne špilje očaravaju svakoga tko posjeti tirkizno jezero General Carrera koje dijele Čile i Argentina.

Prekrasne šare u karbonatnim stijenama na malenom poluotoku na čileanskoj strani jezera formirane su više od šest tisuća godina. Hipnotizirajuće valovite linije različitih nijansi,od bijele do tamnoplave uz igru svjetlosti ostavljaju svakog posjetitelja bez daha.

mramorna spilja 2Spektar plavih nijansi rezultat su azurne boje vode jezera koja se mijenja s obzirom na godišnja doba i vremenske uvijete. U rano proljeće, dok se okolni ledenjaci još nisu počeli topiti, voda u jezeru je na najnižoj točki, te se tada svjetlost odražava na potpuno drugačiji način nego kasnije u godini – nakon što topljenje glečera podigne razinu vode preko jednog metra.

Špiljske formacije sastoje se od tri dijela – Katedrale (La Catedral), Kapelice (La Capilla), odnosno stijene koja se uzdiže iznad jezera, i Špilje (La Cueva) – Špilja. Nevjerojatni labirinti u stijenama koje je stvorila majka priroda mogu se posjetiti manjim brodom ili kajakom, no samo prilikom mirnih voda.

mramorna spilja 3S obzirom na to da su ove špilje dosta udaljene od svake ceste, pristupačniji im je put preko jezera i to 30-minutnim izletima u organizaciji jedne lokalne firme.

Sudbina ovog jedinstvenog čuda prirode trenutno je ugrožena zbog planova izgradnje pet velikih nasipa na tom području.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Moj dom

Iako se mramor već stoljećima koristi u uređenju interijera, njegov atraktivan uzorak sada je popularniji no ikad!

Gastronomija

Zadnjim atomima snage do oaze

Lifestyle

Vodeni vulkan - hotel u srcu prašume

Putovanja

10 najljepših hotelskih bazena na svijetu

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.