Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Hormonska nadomjesna terapija: Istine i mitovi

Hormonska nadomjesna terapija je tretman koji se koristi za ublažavanje simptoma menopauze.

Očekuje se da će se svjetska populacija žena u menopauzi i postmenopauzi do 2030. godine povećati na 1,2 milijarde, s 47 milijuna novih žena svake godine. Imajući to na umu, Intimina se udružila s dr. Susannom Unsworth kako bi podijelili uvide i razotkrili najčešće zablude o menopauzi i hormonskoj nadomjesnoj terapiji.

Hormonska nadomjesna terapija je tretman koji se koristi za ublažavanje simptoma menopauze. Hormonska nadomjesna terapija je zamjena hormona koji se već nalaze u tijelu. Razlika između HNT-a i kontracepcijskih pilula je u tome što kontracepcijske pilule potiskuju hormone, dok HNT povećava lučenje hormona.

Tijekom menopauze padaju razine spolnih hormona, a tu nastupa hormonska nadomjesna terapija (HNT) – uzimate egzogene hormone kako biste nadomjestili hormone koji vašem tijelu nedostaju. HNT je obično kombinacija estrogena i progestina, ali estrogen se može koristiti i samostalno.

HNT može smanjiti simptome menopauze kao što su valovi vrućine i noćno znojenje, promjene raspoloženja, poremećaji spavanja, smanjen libido, dispareunija i gubitak koštane mase. Sve je to zbog niske razine hormona, ali kada se koncentracija nekih hormoni vrati na normalnu razinu, situacija će se poboljšati.

Zabluda 1: HNT možete uzimati tek nakon prestanka menstruacije.

Činjenica: Hormonska nadomjesna terapija je dostupna i vrlo je učinkovita u liječenju perimenopauzalnih simptoma. Ovi simptomi povezani su s hormonalnim promjenama i mogu se pojaviti tijekom prijelaza u menopauzu, kada žena još uvijek ima menstruaciju.

Zabluda 2: HNT uzrokuje rak dojke.

Činjenica: Nema dokaza da HNT uzrokuje rak dojke. Postoje dokazi da žene koje koriste kombiniranu HNT (estrogen + progestin) imaju povećan rizik od dijagnoze raka dojke nakon pet godina korištenja. Međutim, rizik je mali i veći je s drugim čimbenicima načina života, kao što su konzumacija alkohola i prekomjerna težina/pretilost. Za većinu žena dobrobiti hormonske nadomjesne terapije nadmašuju ovaj rizik. Novi tjelesno identični i tjelesno slični oblici HNT-a nose čak niži rizik od raka dojke, a HNT samo s estrogenom uopće ne povećava rizik od raka dojke.

Zabluda 3: HNT povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Činjenica: Estrogen općenito ima snažan zaštitni učinak na vaše srce i krvne žile. Ova trajna kardiovaskularna zaštita može se produljiti ako se hormonska nadomjesna terapija započne prije ili unutar nekoliko godina nakon menopauze i stoga je korisna. Postoje dokazi da započinjanje HNT-a kasnije u životu (iznad 60 ili više od desetljeća nakon menopauze) može povećati rizik od kardiovaskularnih događaja (srčanih i moždanih udara), ali također može utjecati na druge čimbenike kao što su pušenje, kolesterol u krvi i problemi s krvnim tlakom .

Zabluda 4: HNT uzrokuje krvne ugruške.

Činjenica: Oralni estrogen blago povećava rizik od krvnih ugrušaka. Ovo se stanje također može vidjeti kod kontracepcijskih pilula i oralnih oblika hormonske nadomjesne terapije (komponente estrogena i neki sintetski progestini). Iako oralna HNT nosi manji rizik od krvnih ugrušaka od kontracepcijskih pilula, najbolje ju je izbjegavati ako već imate druge čimbenike rizika, poput obiteljske anamneze ili prethodnih krvnih ugrušaka. Međutim, pokazalo se da estrogen koji se daje kroz kožu (nazvan transdermalno) nema isti rizik, već ima neutralni učinak na zgrušavanje kada se koristi u standardnim dozama. Kada se kombinira s mikroniziranim progesteronom (ili koristi sam), ovaj oblik HNT-a ne povećava rizik od krvnog ugruška, pa se potencijalno može uzeti u obzir za one koji bi mogli biti izloženi većem riziku.

Zabluda 5: Ne možete uzimati HNT uz migrenu.

Činjenica: Oralna hormonska nadomjesna terapija ne preporučuje se osobama s poviješću migrena s aurom jer može povećati rizik od moždanog udara. Međutim, transdermalna hormonska nadomjesna terapija (ako je potrebno, u kombinaciji s mikroniziranim progesteronom) ne nosi iste rizike i može se koristiti.

Zabluda 6: HNT uzrokuje debljanje.

Činjenica: Nema dokaza da HNT uzrokuje debljanje. Međutim, zbog metaboličkih promjena povezanih s menopauzom, debljanje je uobičajeno tijekom tog razdoblja.

Zabluda 7: Sigurnije je odabrati prirodne ‘alternativne’ tretmane nego HNT.

Činjenica: HNT je opsežno proučavan i njegovi rizici su sada dobro poznati. Dostupni su mnogi “prirodni” proizvodi, ali često postoji malo, ako ih uopće ima, dokaza o njihovoj sigurnosti. Prirodno ne znači sigurno – neki od najsmrtonosnijih otrova dolaze iz prirodnih proizvoda!

Iako postoje određeni rizici kod korištenja hormonske nadomjesne terapije, za većinu žena ti su rizici još uvijek mali. Njih često nadmašuju olakšanje simptoma i dugoročne zdravstvene koristi koje HNT pruža. Zanimljivo, studija koja je izazvala paniku (Women’s Health Initiative Study) imala je naknadno istraživanje – i rezultati su pokazali da je, sveukupno, HNT bio bolji u usporedbi s placebom.

Često se simptomi i izazovi menopauze mogu činiti izazovnim, a traženje stručnog savjeta može biti od velike pomoći.

Tko je pravi kandidat za HNT?

Po mom mišljenju, svatko tko prolazi ili je prošao kroz menopauzu može koristiti hormonsku nadomjesnu terapiju. Međutim, razina rizika i koristi ovisit će o mnogim drugim čimbenicima i svatko treba donijeti informiranu odluku o njihovoj uporabi. Međutim, preporučila bih svima koji osjete bilo kakve simptome tijekom perimenopauze/rane postmenopauze da razmotre da je najbolje maksimizirati potencijalne koristi. Ženama mlađim od 40 godina u menopauzi uvijek preporučujem HNT osim ako postoji dobar razlog za izbjegavanje.

Kakav je postupak s HNT-om? Kako započeti proces?

Ako razmišljate o HNT-u, dogovorite termin kod svog liječnika da porazgovarate o tome. Često je korisno pokušati dogovoriti termin kod nekoga tko je zainteresiran za menopauzu – to može biti vaš liječnik opće prakse ili medicinska sestra. Preporučujem da zapišete svoje simptome/brige i možda razmislite o korištenju online alata za praćenje kako biste zabilježili što ponijeti svom liječniku kako bi vas usmjerio na konzultacije.

Koliko dugo žena može uzimati HNT?

Ne postoji jasna vremenska skala za trajanje korištenja HNT-a. Savjet Britanskog društva za menopauzu je da se HNT može nastaviti onoliko dugo koliko je potrebno za kontrolu simptoma. Rizici (uglavnom povezani s rakom dojke) povećavaju se duljom upotrebom, ali to treba uravnotežiti s dobrobitima. Ako i dalje imate simptome, koristi od nastavka HNT-a mogu nadmašiti rizike.

Koje promjene načina života također mogu doprinijeti simptomima menopauze kao dodatak HNT-u?

Dokazano je da tjelovježba ima pozitivan učinak na simptome menopauze, uključujući valunge i promjene raspoloženja. Također smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, poboljšava zdravlje kostiju i smanjuje rizik od raka dojke. Nastojte izvoditi kombinaciju vježbi s utezima i vježbi koje ubrzavaju otkucaje srca.

Važna je i prehrana. Bitno je usredotočiti se na hranu koja poboljšava zdravlje srca i koja je bogata kalcijem, vitaminom D i proteinima. Alkohol i kofein često se povezuju s pogoršanjem valunga, pa je njihovo smanjenje često korisno. Istraživanja pokazuju da pušači također imaju jače valunge. Vitamin D smatra se ključnim suplementom, posebno tijekom zimskih mjeseci. Postoje neki dokazi da dodaci prehrani koji sadrže fitoestrogene, poput crvene djeteline, mogu malo umanjiti simptome valunga. Međutim, ako već uzimate hormonsku nadomjesnu terapiju (HNT), trebali biste izbjegavati visoke doze (iako je manja vjerojatnost da će standardne doze izazvati probleme). Postoje i neke prednosti korištenja tvari poput magnezija i vitamina B. Međutim, uvijek preporučujem istraživanje dodataka prehrani i kupnju od renomiranih izvora.

Doktor Unsworth savjetuje:

  • Nemojte čekati da simptomi postanu ozbiljni.
  • Pokušajte dobiti individualizirani savjet od stručnjaka za menopauzu ili nekoga tko je više zainteresiran za menopauzu – to nije tretman koji odgovara svima.
  • Ako smatrate da hormonska nadomjesna terapija ne pomaže, vrijedi razgovarati sa stručnjakom kako biste razmislili o promjeni, jer obično postoji učinkovita opcija liječenja ako su vaši simptomi povezani s menopauzom.
  • Postoje rijetke okolnosti koje znače da se hormonska nadomjesna terapija ne može koristiti – to ovisi o individualnoj ravnoteži rizika i koristi.

Bez obzira na to koliko su simptomi menopauze blagi ili jaki, uvijek se preporučuje razgovarati s liječnikom i pronaći najbolje individualne mogućnosti liječenja.

Ne propustite

Moj dom

Ako vam je previše vruće da biste spokojno usnuli i ujutro se probudili odmorni, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako bi spustili temperaturu...

Financije

Nakon uspješno završene akcije prikupljanja materijalne pomoći za Ivana Ferderbera iz Rijeke, organizator i humanitarac Bruno Lerotić nastavlja svoj dobrotvorni rad s novim obiteljima...

Zanimljivosti

Saharski pijesak ili pustinjska prašina koja se nadvila nad Hrvatskom, zamutila je nebo i obojila ga u narančaste nijanse.

Budi fit

U ovom članku istražujemo kako masaža stopala može poboljšati vaše cjelokupno zdravlje.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.