Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Knjige i glazba

Hotel Zagorje

Poklanjamo hit roman mlade spisateljice Ivane Simić Bodrožić.

Odrastanje za vrijeme rata prepuno je straha i neizvjesnosti. Mjesta na kojima boravimo, u koja pristižemo pamtimo za cijeli život. Takvo je mjesto i Hotel Zagorje, dom devetogodišnje djevojčice iz Vukovara i njezine obitelji, glavnih aktera romana Ivane Simić-Bodrožić.

Hotel Zagorje prvi je roman koji o ratu i posljedicama koje on nosi sa sobom, govori kroz oči i iskustva onih koji su u njemu odrastali. No, unatoč tome, nije riječ o mračnoj knjizi. Naprotiv, glavna junakinja, zahvaljujući svojoj literarnoj majci, odrasta baš kao i svi njezini vršnjaci, s pomno izvaganim omjerom boli, smijeha, zaigranosti i ljubavi. Upravo zbog tih karakteristika roman po kvaliteti odskače od hrvatskog, počesto i sve češće, ukalupljenog prosjeka, a Ivanu Simić Bodrožić izdvaja kao rijetko viđeni spisateljski talent.

Bez obzira na teške životne okolnosti, a jedna od najtežih svakako je iščekivanje vijesti o ocu koji je ostao u Vukovaru, knjiga se čita lagano. Za to je zaslužan lepršavi autoričin stil. Rečenice su to koje ''rastu'' i ''sazrijevaju'' zajedno s likovima romana čije živote pratimo kroz sedam godina progonstva.

Hotel Zagorje zapravo je zgrada stare kumrovečke Političke škole koja spletom okolnosti preuzima ulogu utočišta i kuće prognanicima iz Vukovara. No, oni žude za nečim što će biti njihov dom, trebaju čiste, ili kako kaže glavna junakinja romana, ''nevine zidove''. Vrijeme kad će sobu od devet četvornih metara zamijeniti četiri puta veći stan, zateći će nas pred kraj knjige, a Ivanu u njenoj 16. godini. Tada kreće jedan novi život, možda lakši, ali u svakom slučaju barem jedno vrijeme opterećen prošlošću.

Prespavavši prvi put u svom novom domu, ne krzma se čitateljima otkriti strah od ponavljanja prošlosti koje se može dogoditi. Misli i snovi vode ju u razne pesimistične scenarije, uzrokovane time što ju je strah dobroga. ''Prestani, prestani smjesta! To su samo misli, misli ti ne mogu ništa. Diši, diši…!, riječi su ohrabrenja koje upućuje sama sebi.

Hrvatska književna scena ovim je romanom ''prodisala'' i udahnula kvalitetu kakva se ne viđa često. A čitateljima omogućila da dugo nakon pročitanog osjete sladak okus literarne bombonijere. Neka ona zasladi i Vašu policu.

SHE.HR POKLANJA

Profil knjižara i She.hr poklanjaju vam primjerak knjige "Hotel Zagorje" autorice Ivane Simić-Bodrožić

Za sudjelovanje je dovoljno d anam pošaljete mail na [email protected] s naslovom poruke – ZAGORJE, te navedite svoje ime i prezime, korisničko ime i broj mobitela, i ova knjiga možda postane vaša!

Vaše prijave primamo do 20. travnja, kada ćemo objaviti i dobitnike!
Vaš She.hr

Drage Naše,
dobitnica knjige Hotel Zagorje je: Tamara Somek.
Čestitamo! Informaciju o preuzimanju knjige primiti će na mail.
Vaš She.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Darivanje

Profil je u travnju i na samom početku svibnja objavio prozne, publicističke i dječje naslove koji će vas oduševiti.

She Book Club

Lijep, dirljiv i nezaboravan roman Izgubljeno pismo otkriva trajnu moć ljubavi i veza koje odjekuju tijekom vremena.

Zanimljivosti

Vikend ne mora biti dosadan čak ni u slučaju da ga nemate s kim provesti.

She Book Club

U knjizi Laži, laži, laži autorica bestselera Sunday Timesa Adele Parks istražuje najmračnije kutke veze u očaravajućoj priči o braku i tajnama.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.