Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Seks

HPV – koliko je opasan?

HPV infekcija je spolno prenosiva bolest koju izaziva humani papiloma virus – HPV.

Procjenjuje se da od 80 do 100 posto djevojaka u dobi između 18 i 25 godina dolazi pri spolnom kontaktu u dodir s ovim virusom, dok svega oko 30 posto djevojaka razvija simptome infekcije. Razlozi su spontano i prirodno samoizlječenje i tip virusa. Naime, proces samoizlječenja uvelike ovisi o stanju imunološkog sustava inficirane osobe, što bi značilo da osobe slabijeg imuniteta imaju veći rizik dobivanja HPV-a.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) pojavnost ove bolesti je 13-14 novootkrivenih na 100 000 žena. Godišnje od ove bolesti u RH oboli oko 350 žena a 120 njih umre.

HPV infekcija je najčešća spolno prenosiva infekcija i u muškaraca i u žena. Za prijenos virusa nije potreban penetrantni spolni odnos. Dovoljan je kontakt kože i sluznice.

Vrste HPV-a

Postoji HPV niskog i visokog rizika. Ukoliko se radi o tzv. niskorizičnim tipovima (6, 11, 41, 43, 44) javljaju se genitalne bradavice koje su zarazne i prenose se spolnim odnosom. Visokorizični tipovi virusa opasni su utoliko što se povezuju s pojavom abnormalnosti epitela vrata maternice. U odsustvu bilo kakvih drugih simptoma – možete u sebi nositi virus, a da to niti ne znate. Jedini način da to saznate je posjet ginekologu koji vas podvrgava određenim testiranjima.

Kronična HPV infekcija povisuje rizik nastanka raka vrata maternica za 65, a kod visokorizičnih tipova i za 130 puta! Većina žena s pozitivnim HPV testom ipak neće dobiti genitalne bradavice ili cervikalnu displaziju, iako se kod drugih žena HPV infekcija povezuje s nastankom raka vrata maternice.

Stres pogoduje nastanku HPV-a

Znanstvena istraživanja pokazuju da kronični stres mijenja dotok krvi u vrat maternice i utječe na lučenje njegovih žlijezda, što upućuje na organsku vezu između stresa i promjena u ovom dijelu tijela. Slabljenje imunološkog sustava uslijed kroničnog emocionalnog ili drugog stresa, loše prehrane, uživanja alkohola i pušenja, može biti razlogom promjena u imunološkom odgovoru, koje mogu potaknuti aktivnost virusa.

Postupak liječenja je vrlo složen, no Istraživanja pokazuju da se čak 50 do 80 posto blagih poremećaja u PAPA testu uz pozitivan nalaz HPV visokog rizika vraća na normalu bez liječenja. Ponekada se, međutim, ove promjene brzo pogoršavaju. Iz istog razloga, kod nalaza HPV infekcije vrata maternice najvažniji savjet je redovita kontrola kod ginekologa.

U prevenciji HPV-a nužno je odgovorno spolno ponašanje koje uključuje uporabu kondoma, redoviti ginekološki pregled i očuvanje vaginalne flore pomoću probiotika Lactogyn – jedinog oralnog probiotika za zaštitu i zdravlje vaginalne flore, a kojega proizvodi Jadran Galenski Laboratorij.

LACTOGYN SAVJETUJE

Želite li saznati još nešto o Lactogynu, porazgovarati o Vašem problemu ili zatražiti savjet možete nazvati savjetovalište "JADRAN" – Galenskog laboratorija na 01/ 3010-946, ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom od 15 – 19 sati ili pišite njihovoj stručnoj savjetnici na e-mail: [email protected].
Dežurna liječnica rado će odgovoriti na sva Vaša pitanja.

Vaše odgovore objaviti ćemo u posebnoj podrubrici na She.hr-u:
LACTOGYN SAVJETUJEClick to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Cervikalni bris, koji se često naziva papa test, je test osmišljen kako bi se otkrilo postoji li kod osobe veći rizik od razvoja raka...

Savjeti stručnjaka

Uložite dodatni napor u zaštitu imuniteta.

Savjeti stručnjaka

Hrvatska liga protiv raka nastavlja s partnerima svoje neumorne preventivno-edukativne aktivnosti!

Zdravstveni karton

Rak grlića maternice se razvija kada stanice na cerviksu  tj. na grliću maternice, postaju abnormalne

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.