U našim se crijevima nalaze dobre i loše bakterije. Kad loše brojčano nadjačaju dobre, dolazi do bolova u trbuhu i loše probave. Osjećamo se letargično, a sve zbog nepravilne apsorpcije nutrijenata.
Dobre bakterije, poznate kao probiotici, pomažu našim crijevima da se vrate u ravnotežu. Ove prijateljske bakterije možemo naći u nekoliko namirnica.
Mliječni proizvodi
Jogurt je fermentirana prerađevina mlijeka. Bogat je kalcijem i proteinima, a možete ga kupiti obogaćenog raznim okusima. Neke vrste sadrže i vlakna. Najvrijedniji sastojci jogurta su tzv. dobre bakterije. Neke od njih su laktobacili, bifidus i acidofilus.
Kefir je još jedna vrsta probiotika, također prerađenog iz mlijeka. Iako ima rjeđu teksturu od jogurta, i on sadrži sve hranjive sastojke, ali s dodatkom vitamina B.
Zelje
Kiselo zelje se dobiva od fermentiranog kupusa. Sadrži poseban soj dobrih bakterija tj. laktobacila plantarum koje su odlične za imunološki sustav. Pomažu u prevenciji karcinoma i zaustavljaju virus gripe. Kad kiselo zelje dođe do crijeva ono pomaže u stvaranju antitijela koja se bore protiv E. coli i salmonele. Kiselo zelje olakšava probavljanje laktoze.
Kimči
Radi se o iznimno poznatom korejskom narodnom jelu pripremljenom od kupusa. Kimči predstavlja odličan izvor zdravih bakterija. Priprema se uz dodatak češnjaka, chili papričica soli, octa i raznih začina.
Miso juha
MisoIako juhe možemo pripraviti uz pomoć brojnih sastojaka, samo jedna vrsta juhe sadrži zdravu bakteriju. Radi se o miso juhi koja se spravlja od fermentirane soje. Međutim, i druge sojine prerađevine sadrže korisne bakterije. Radi se o tempehu, soja umaku te fermantiranom sojinom mlijeku.
Čaj
Blagotvorni učinci čajeva na organizam poznati su od davnina. Tako oni jačaju imunološki sustav, i poboljšavaju metabolizam. Međutim, jedna vrsta čaja u sebi sadrži posebno korisnu bakteriju. Radi se o kombuči.
Ordinacija.hr
Dobre bakterije, poznate kao probiotici, pomažu našim crijevima da se vrate u ravnotežu. Ove prijateljske bakterije možemo naći u nekoliko namirnica.
Mliječni proizvodi
Jogurt je fermentirana prerađevina mlijeka. Bogat je kalcijem i proteinima, a možete ga kupiti obogaćenog raznim okusima. Neke vrste sadrže i vlakna. Najvrijedniji sastojci jogurta su tzv. dobre bakterije. Neke od njih su laktobacili, bifidus i acidofilus.
Kefir je još jedna vrsta probiotika, također prerađenog iz mlijeka. Iako ima rjeđu teksturu od jogurta, i on sadrži sve hranjive sastojke, ali s dodatkom vitamina B.
Zelje
Kiselo zelje se dobiva od fermentiranog kupusa. Sadrži poseban soj dobrih bakterija tj. laktobacila plantarum koje su odlične za imunološki sustav. Pomažu u prevenciji karcinoma i zaustavljaju virus gripe. Kad kiselo zelje dođe do crijeva ono pomaže u stvaranju antitijela koja se bore protiv E. coli i salmonele. Kiselo zelje olakšava probavljanje laktoze.
Kimči
Radi se o iznimno poznatom korejskom narodnom jelu pripremljenom od kupusa. Kimči predstavlja odličan izvor zdravih bakterija. Priprema se uz dodatak češnjaka, chili papričica soli, octa i raznih začina.
Miso juha
MisoIako juhe možemo pripraviti uz pomoć brojnih sastojaka, samo jedna vrsta juhe sadrži zdravu bakteriju. Radi se o miso juhi koja se spravlja od fermentirane soje. Međutim, i druge sojine prerađevine sadrže korisne bakterije. Radi se o tempehu, soja umaku te fermantiranom sojinom mlijeku.
Čaj
Blagotvorni učinci čajeva na organizam poznati su od davnina. Tako oni jačaju imunološki sustav, i poboljšavaju metabolizam. Međutim, jedna vrsta čaja u sebi sadrži posebno korisnu bakteriju. Radi se o kombuči.
Ordinacija.hr
You must be logged in to post a comment Login