Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Moj dom

Hranite li pravilno vašeg ljubimca?

Royal Canin enciklopedija o psima – sve što trebate znati o psima.

Danas uistinu možemo reći da je nutricionizam pasa i mačaka na visokoj razini no jesu li i svi vlasnici ljubimaca upoznati s istinama i zabludama oko njihove prehrane. Mnoga istraživanja diljem svijeta pomogla su da se promjene neka mišljenja koja nisu bila ispravna budući da su se temeljila na nedovoljno dokazanim tvrdnjama. Proizvodnja vrhunske specijalno prilagođene hrane za naše ljubimce podrazumijeva stalno usavršavanje formula i ulaganja u istraživanja na najvišem nivou, a korist od svega toga na kraju imaju naši ljubimci.

Tako bi netko lako mogao reći da je nepotrebna tolika zbrka oko specijalnih formula za ovu ili onu dobnu kategoriju ili u slučaju bolesti ljubimca, mogao bi isto tako reći da niti ljudi ne jedu tako precizno prilagođenu hranu u svakodnevnom životu.Možda na prvi pogled to tako i izgleda, ali postoji objašnjenje koje upućuje na suprotno i utemeljeno je na činjenicama koje u stvari svi znamo. Mi se hranimo raznoliko i jedemo svaki dan neku drugu kombinaciju hranjivih tvari, ali naša prehrana nije odgovarajuća psima i mačkama i to je činjenica.

Možemo pokušati sami pripremiti hranu za svojeg ljubimca, priprema će nam sigurno uzeti puno vremena, a raznolikost hranjivih tvari, njihov pravilan omjer te dodatak nekih specifičnih tvari potrebnih vašem ljubimcu stvari su koje ćemo teško moći osigurati.Stoga sa sigurnošću možemo reći da svakodnevno korištenje precizne nutricionističke formule jamči bezbroj koristi u smislu održavanja zdravlja psa i mačke, a u slučaju bolesti je važan dio terapije, u nekim slučajevima od presudne važnosti.

Donosimo vam i nekoliko najčešćih zabluda vezanih uz prehranu pasa i mačaka za koje ste zasigurno čuli ali niste sigurni što je zapravo točno.

Mit: Svi psi tijekom rasta imaju iste potrebe i nije potrebno da jedu posebno prilagođenu hranu.

Istina:

Neki psi relativno brzo završe sa rastom, a nekima treba i do 2 godine. Mali psi rastu tijekom prve godine života pa tako čivava završava svoj rast sa 8 mjeseci dok bernardinac raste do završetka 2. godine života i nutricionističke potrebe mu se mijenjaju tijekom rasta.Ovisno o konačnoj veličini psa razlikuju se potrebe tijekom rasta.

Mit: Pas i mačka su mesojedi i zato je uvijek dobro da u njihovoj prehrani bude što više mesa, to je nekako logično.

Istina:

Istina je da su mesojedi i potrebno je zadovoljiti potrebu organizma za proteinima, ali s određenom mjerom u svakoj životnoj dobi. U starijoj životnoj dobi treba paziti na količinu mesa u prehrani jer je ono bogato fosforom, a siromašno kalcijem, taj višak fosfora organizam preko bubrega treba izbaciti, a s godinama mu je to sve teže.Ne činite svojem ljubimcu uslugu hraneći ga čistim mesom, naročito ne u starijoj životnoj dobi. Prilagođena formula puno je bolje rješenje.

Mit: Prekomjerna težina našeg ljubimca nije bolest, lako ćemo mi skinuti tih 'nekoliko kilograma' kada to bude potrebno.

Istina:

Prekomjerna težina povećava rizik od pojave mnogih bolesti i svakako je prijetnja zdravlju. Potrebno je taj problem riješiti što prije. Preporučuje se provoditi redukcionu dijetu uz korištenje specijalno prilagođene hrane iz programa veterinarskih dijeta i pod kontrolom veterinara. Prenaglo gubljenje na težini je opasnost za zdravlje, treba se sačuvati mišićna masa i potrebna je određena fizička aktivnost.Mit: Pas i mačka vole promjenu okusa hrane, potrebno im je što češće mijenjati hranu i nije loše dati im nešto i iz svog tanjura, malo za promjenu.

Istina:

Pas i mačka biraju hranu osjetom mirisa, nakon toga bitna im je tekstura hrane i temperiranost, tek onda dolazi okus kao kriterij. U odnosu na nas imaju izrazito mali broj okusnih pupoljaka. Naša hrana je često začinjena što im može stvarati probleme, a da ne spominjemo što takvi pokloni sa stola znače u smislu nakupljanja prekomjerne težine.Nadamo se da smo vam ovim kratkim pregledom najčešćih zabluda uspjeli barem malo približiti značaj pravilne prehrane vaših ljubimaca jer je upravo prehrana od izuzetne važnosti za kvalitetu života vašeg ljubimca, njihovo zdravlje u vašim je rukama.

OSVOJI ENCIKLOPEDIJU O PSIMA

DDL Zagreb i Royal Canin poklanjaju vam 3 enciklopedije o psima – The Dog Encyclopaedia.

Želite li osvojiti ovu enciklopediju, pošaljite nam mail s točnim odgovorom na [email protected] s naslovom ROYAL CANIN te navedite sljedeće podatke: ime i prezime, korisničko ime na She.hr-u, broj mobitela i svoju punu adresu.

Kojim osjetom psi i mačke biraju hranu?

Vaše prijave primamo do 27. prosinca 2012., nakon čega ćemo objaviti imena dobitnika.

Dobitnici su Rudi Dolić, Martina Stampar i Mirela Golec. Čestitamo!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Upotrebom proizvoda femidoc®  i unošenjem dovoljnih količina vode moguće je prekinuti začarani krug mokraćnih infekcija i drastično smanjiti mogućnost ponovne upale mjehura.  

Zdravstveni karton

Kako simptomi ova dva stanja mogu biti slični, važno je naučiti prepoznati je li u pitanju infarkt ili žgaravica da biste mogli na vrijeme...

Duh i tijelo

Naše uši su vrlo različite i postoji teorija da je nekoga moguće identificirati po njima, gotovo kao po otiscima prstiju.

Budi fit

Jako ih je lako unijeti u suvišku, ali taj suvišak unesenih kalorija trebalo bi nekako i potrošiti kako se ne bi pretvorio u potkožno...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.