Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Hrvati žele raditi u inozemstvu

Čak 64% anketiranih 'zbrisalo' bi preko granice unutar dvije godine.

Sve je više građana koji svoju budućnost ne vide u Hrvatskoj, a među njima prednjače mladi. No jedno je pričati o odlasku, a drugo, poduzeti konkretne korake. Stoga je portal MojPosao, u anketi provedenoj na više od 1.000 ispitanika, istražio koliko Hrvata namjerava otići raditi u inozemstvo i kada. Čak 84% ispitanika potvrdilo je da namjeravaju potražiti bolje poslovne prilike izvan hrvatskih granica.

Među njima, najviše njih (64%) namjerava otići unutar sljedeće dvije godine. Riječ je o ispitanicima koji smatraju kako u Hrvatskoj za njih nema posla ili je slabo plaćen te kako je opće raspoloženje u državi depresivno.

"Diplomirao sam prije godinu dana i ne mogu naći posao. Dao sam si rok do Nove godine za Hrvatsku, poslije toga idem van", kaže jedan ispitanik, a drugi objašnjava: "Nemam izbora. Moje inozemne kvalifikacije, magisterij (USA) i doktorat (UK) ovdje nisu potrebne".Od konkretnih poslova, zbog kojih planiraju napustiti Hrvatsku, ispitanici navode rad na kruzeru te poslove kao što su pomoćni kuhar ili čuvanje djece, a pokazuju interes za odlazak u Njemačku i Švedsku, zatim Dubai, Kanadu, Australiju i SAD.

Hrvatsku unutar dvije do pet godina namjerava napustiti 16% ispitanika. Riječ je o studentima ili ispitanicima koji još žele ispitati situaciju u Hrvatskoj. "Nakon što diplomiram, ako se u nekom razumnom roku ne zaposlim, odlazim. Ako Hrvatskoj ne trebaju inženjeri građevine, ima zemalja koje će me rado primiti", komentar je jednog ispitanika.Svega 4% ispitanika Hrvatsku bi napustilo za više od pet godina. Riječ je o ispitanicima koji ne navode svoje konkretne planove, ali zato više od ostalih ispitanika izražavaju svoje nezadovoljstvo situacijom u Hrvatskoj. "Naravno da ću otići. Radim za plaću od koje mi na kraju ne ostane ništa. Ne mogu si priuštiti automobil ni godišnji na moru, radim samo za režije i hranu", kaže jedan od ispitanika.Hrvatsku ne namjerava napustiti 16% ispitanika. Njihovo je mišljenje da živjeti u inozemstvu nije tako idealno kao što ljudi misle. Ova skupina ispitanika naglašava svoju veliku privrženost bližnjima, ali i prednosti blizine obitelji: "Nemam financijske ni obiteljske sigurnosti u nepoznatoj zemlji. Ovdje mi ipak obitelj financijski pomaže da preživim dok ne nađem posao, a i ne znam baš strane jezike", priznaje jedan od ispitanika.

Drugi ispitanici ističu da nisu u mogućnosti napustiti zemlju zbog toga što imaju malu djecu koja ih trebaju te ističu prednosti baka servisa kojih bi se, odlaskom u inozemstvo, morali odreći. Ipak, najzanimljiviji je zaključak jednog ispitanika koji ne namjerava otići jer kaže da voli izazove, a da nigdje nema većeg izazova nego preživjeti u Hrvatskoj.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Dobar posao

Čak i 20 godina kasnije neki poslovni savjeti zlata vrijede.

Dobar posao

Možda mislite da zadirkivanje prestaje kad završite srednju školu, ali gnjavatori postoje i u mnogim tvrtkama i uredima.

Duh i tijelo

10 važnih stvari koje često ne cijenimo dovoljno.

SheRULES

Janja je osluškivala intuiciju i reagirala instinktivno. No najvažnije je da je poslušala sebe.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.