Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Obitelj

Hrvati žele znati što jedu

Svaki treći  građanin ne vjeruje deklaracijama na prehrambenim proizvodima.

Istraživanje GfK „Znate li što jedete?“ pokazalo je da većina Hrvata ne zna kakve je kvalitete hrana koju konzumiraju te da žele potvrdu kvalitete proizvoda koje svakodnevno koriste od strane relevantnih institucija. Dok većina (80,1%) čita deklaraciju prilikom kupovine prehrambenih proizvoda, čak 36,5% smatra da sirovinski sastav proizvoda najčešće nije jednak onome na deklaraciji.

Laboratorij hrane i pića u suradnji s ključnim institucijama i osobama iz područja znanosti o hrani predstavio je danas prvi hrvatski certifikat Izvrsnosti kvalitete prehrambenih proizvoda.

To je prva hrvatsku oznaku namijenjenu isključivo laboratorijski dokazano kvalitetnim proizvodima. Iza oznake Izvrsnost proizvoda na proizvodu krije se niz egzaktnih pokazatelja: mikrobioloških, kemijskih i senzorskih osobnosti hrane koji uz ocjenu podobnosti ambalaže čine jedinstvenu cjelinu proizvoda kao takvog.Darija Vranešić Bender, kao nutricionistica tvrdi: „Istraživanja pokazuju kako gotovo polovica populacije Hrvatske ima prekomjernu tjelesnu masu, a studije o prehrambenim navikama ukazuju na nedovoljan unos nutritivno vrijednih namirnica. Sustav vrednovanja nutritivnih svojstava proizvoda čini jedan od bitnih dijelova sveukupnog ocjenjivanja kvalitete proizvoda što u konačnici potrošačima omogućuje lakše prepoznavanje nutritivno vrijednih proizvoda“.

O Laboratoriju hrane i pića i certifikatu „Izvrsnost proizvoda“

Iza oznake Izvrsnost proizvoda na proizvodu krije se niz egzaktnih pokazatelja: mikrobioloških, kemijskih i senzorskih osobnosti hrane koji uz ocjenu podobnosti ambalaže čine jedinstvenu cjelinu proizvoda kao takvog. U Hrvatskoj ne postoje slične oznake kvalitete, iako postoje druge oznake kojima se vrednuju između ostalog i prehrambeni proizvodi. No, velika je razlika u načinu vrednovanja proizvoda, jer postojeće oznake nisu oznake kvalitete budući da se ti certifikati dodjeljuju na temelju rezultata anketiranja potrošača, a ne temeljem rezultata laboratorijskih istraživanja.

LHiP funkcionira po agencijskom principu kako bi zadržao maksimalnu neovisnost i osigurao sudjelovanje najboljih odnosno najkompetentnijih partnera za obavljanje svojih djelatnosti. LHiP je okupio najvažnije i najstručnije ljude iz akademske zajednice (Prehrambeno-biotehnološki fakultet), laboratorijske prakse u kontroli kvalitete hrane (Hrvatski veterinarski institut, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, itd.), regulatore (Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Hrvatska agencija za hranu, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista), te eminentne neovisne privatne institucije (Vinart) kako bi na najbolji način obuhvatili temu kontrole i definiranja novog sveobuhvatnog sustava kvalitete prehrambenih proizvoda.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Ako vas ne zadovoljava napredak dijete, vrijeme je da napravite neke promjene koje proces mogu ubrzati.

Gastronomija

Zdrava prehrana je ona prehrana koja kontrolira unos energije, pruža optimalne količine hranjivih tvari te, između ostaloga, ima ogroman utjecaj na naš izgled, samopouzdanje...

Savjeti i preporuke

3 savjeta za istinsku ljepotu lica.

Gastronomija

Ostaci hrane od jučerašnjeg obroka, višak hrane koji niste uspjeli pojesti u restoranu ili višak namirnica od kada ste spravljali ručak sutradan mogu s...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.