Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Horoskop

Hrvatska – zemlja djece?

Iskustva iz rodilišta.

Uvijek sam za razmjenu iskustava, uostalom, kao i svaka žena, a internet je kao dar s neba za tu namjenu. Blaženi forumi, chatovi, fejsovi i sl. – socijalna oaza za majke! Uvijek je nezaobilazna tema, naravno, porođaj, a s njime i iskustva iz bolnice.

O stanju u hrvatskom zdravstvu pune se novinski reci pa to nije neki misterij. Ukratko, uvjeti u bolnicama su kao na logorovanju, kako je slikovito zaključila moja prijateljica dok sam joj pripovijedala, samo bez topline logorske vatre, pjesme i gitare jer kako drugačije opisati mazanje kruha vilicom, tri komada spužve u službi madraca na škripavoj konstrukciji na dnu koje dobiješ pripadajuću dekicu složenu kao u vojsci ispod koje se šćućuriš čekajući jutarnji pozdrav namrgođene sestre.

No na sve ćeš zažmiriti i oguglati samo da ti je dijete u redu. A i to je postalo upitno.

Zapadni san

Okrenemo li pogled malo zapadnije, naići ćemo možda na ljepše bolnice u kojima je komfor sobe na razini našega jadranskog apartmana, no koliko je uistinu trava zelenija preko ograde?

Razmjenjujući tako iskustva s prijateljicom u Engleskoj, saznala sam kako je u dva sata popodne došla u bolnicu, u četiri rodila (treće dijete) te je već navečer bila puštena iz bolnice. Sljedeći dan naručili su je s djetetom na kontrolu, no budući da živi izvan Londona, uspjela ih je namoliti da ostane prespavati kako bi se sirota prištedjela puta.

Što reći osim da čak i seljak kravu poštedi nekoliko dana nakon što se oteli! Ipak se u hrvatskim rodilištima poštuje neki minimum od dva do tri dana ležanja poslije porođaja i djeca se ispregledaju uzduž i poprijeko.

Nadalje, čujem da je u Italiji obavezni porodiljni dopust traje tri mjeseca, a ne hrvatskih šest.

Uzevši sve u obzir, Hrvatska je još uvijek zemlja djece. No neće zadugo, kako mi se čini, nastavimo li zapadnim putem. Ne podsjećaju li vas novi zakoni o zdravstvenom osiguranju na navedeni engleski primjer? Pa zar nije žalosno i u neku ruku ironično da se u Velikoj Britaniji, kolijevci parlamentarizma, donose nehumani zakoni vezani baš uz mjesta gdje novi ljudski život nastaje?


(www.dvojceki.com)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Seks

Seks je vrlo važan za intimno povezivanje u braku ili vezi, ali ponekad i neočekivane svakodnevne stvari mogu smanjiti libido

Dobar posao

Donosimo vam još nekoliko savjeta kako se lakše vratiti na posao.

Obitelj

Prečesto roditelji podcjenjuju moć utjecaja koju oni sami imaju na dijete i njegove navike

Horoskop

Jesu li se vaši roditelji ponašali onako kako astrološki stručnjaci opisuju ovih 12 znakova Zodijaka?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.