Hrvatski Smetana o Hercegovini

Matej Meštrović, poznati hrvatski skladatelj i pijanist, kojeg kolege i kritičari nazivaju hrvatskim Smetanom, ove će jeseni na Festivalu hrvatske glazbe u Beču predstaviti novi ciklus skladbi „Twenty Fingers“, skladanih za dva klavira. Jedna od najatraktivnijih skladbi iz tog ciklusa posvećena je Hercegovini i inspirirana bojama, mirisima i zvukovima toga kraja. Skladba „Zemlja svjetlosti“, koju autor naziva i „Hercegovačkom“, bit će izvedena na predstavljanju fotomonografije “Hercegovina – zemlja svjetlosti” u utorak u Zagrebu.

Premijera nove skladbe bit će u Beču, a praizvedba na predstavljanju fotomonografije “Hercegovina – zemlja svjetlosti” u Zagrebu.

Skladba je, kaže Meštrović, inspirirana fotografijama Ive Pervana koje u fotomonografiji govore o ljepoti toga kraja te raznolikosti Hercegovine, kako u prirodnom i kulturnom smislu, tako i u glazbenom. Skladbu za četiri ruke na jednom klaviru izvest će Matej Meštrović i njegova kolegica pijanistica Kristina Bilopavlović, a u njoj će slušatelji moći osjetiti simboličnu šetnju hercegovačkim krajem te putovanje kroz povijest te regije.

Posjetitelji predstavljanja fotomonografije „Hercegovina – zemlja svjetlosti“ uživat će i u filmu posvećenom tom kraju koji je Meštrović montirao i režirao te napisao pozadinsku filmsku glazbu.

„Ja glazbu stalno čujem, od trenutka kad se probudim dok ne zaspim. I kad god mogu sjednem kod kuće za svoje instrumente i puštam to iz sebe. Skladbu Zemlja svjetlosti komponirao sam tako nadovezavši se na film, čime je glazbena tema koja se pojavljuje na filmu prenesena u kompoziciju“, naglašava Meštrović.

Fotomonografiju izdaje Novelti millenium, a prva opsežna fotomonografija toga kraja nastala je pod dizajnerskom palicom jednog od najpriznatijih hrvatskih dizajnera u svijetu Borisa Ljubičića. Uvodni tekst djelo je profesora Fakulteta političkih znanosti Bože Skoke, inače rođenog Ljubušaka.

Monografija na 330 stranica vrhunske grafičke kvalitete i bogate opreme donosi dosad neviđen prikaz prirodnih ljepota, kulturnih znamenitosti, tradicije, povijesnih spomenika ali i prizora iz svakidašnjeg života urbanog i ruralnog dijela Hercegovine. Knjiga tako na jedinstven i neponovljiv način prikazuje Hercegovinu kao regiju bogatstva u različitosti i suprotnosti, rušeći stereotipe i otkrivajući skriveno.

Predstavljanje fotomonografije održat će se u utorak 20. listopada 2009. u Hypo EXPO Centru u Zagrebu s početkom u 18.30 sati, a osim pretpremijernog nastupa Mateja Meštrovića, nastupit će i Miroslav Škoro, Ivan Mikulić, Antonela Malis te Đani Stipaničev, uz pratnju Zagrebačke filharmonije.