Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Putovanja

Hubble Bubble je nova atrakcija

Londonski toranj od 115 metara.

Pripreme Londona za Olimpijske igre 2012. dobile su svoju glavnu zvijezdu. Iako su odmah nakon megalomanskog kineskog otvaranja najavili kako će sport, a ne velike brojke biti u središtu Igara 2012, Britanci ipak nisu odoljeli spektaklu. 115 metara visok toranj postaje nova londonska atrakcija!

Velebno zdanje, asimetrični toranj visok 115 metara postat će novim simbolom Londona nakon 2012. Usporedbu s Eiffelovim tornjem svjetski mediji nametnuli su čim je maketa predstavljena javnosti. Dijelom zbog čelične konstrukcije, ali i vječnog rivalstva s Francuzima, kojima su Olimpijske igre 2012 izmakle za dlaku.

Inspiriran “ptičjim gnjezdom”

Kao i Eiffelov toranj u Parizu, londonski toranj zbog neobičnog oblika popularno prozvan Hubble Bubble, biti će najviša građevina britanske metropole.

Poput gigantskog crvenog tobogana nadvijen nad istočnim Londonom, toranj će dominirati područjem odigravanja Olimpijskih igara.

Ipak glavni arhitekt, Anish Kapoor, bježi od pretencioznih usporedbi.

'Bilo bi nevjerojatno arogantno uspoređivati me s Eiffelom, koji je cijeli život posvetio svome tornju. Mi smo samo željeli napravili najbolju moguću stvar', zjavio je ovih dana najspominjaniji londonski arhitekt za Mail Online.

Arhitektova ideja bila je ujediniti Eiffelov toranj i najpoznatiji stadion prošlih Olimpijskih igara, popularno „ptičje gnijezdo.“Mittal za vječnost

U vrijeme financijske krize, gradnja 19 milijuna funti vrijednog i 8.663 tone čelika teškog tornja nije mogla proći bez sponzorstva. A vlasnik Mittal Steela, peti najbogatiji čovjek svijeta poznat kao „kralj čelika“ Lakshmi Mittal logičan je izbor. On je uložio 16 milijuna funti repromaterijala, a građevina će poslije Olimpijade nositi njegovo ime – ArcelorMittal Orbit.

Zbog duha olimpizma, toranj neće nositi Mittalove njegove korporacije za vrijeme Igara, a sam magnat izjavio je kako je “ponosan što je mogao pokloniti trajnu vrijednost divnom gradu u kojem je živio od 1977.“ Mala cijena za vječni život u srcu Londona.

www.profitiraj.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Lifestyle

Kien Lam u svoj video uklopio najljepše svjetske destinacije

Putovanja

Top pet zvjezdanih mjesta za opuštanje.

Putovanja

Zašto ne biste posjetili neke od europskih destinacija i uživali u zabavi i zajedničkim druženjima uz posebne pogodnosti za djecu u zrakoplovima KLM-a?

Predstavljamo

Postaviti stol, prelistati recepte, osvojiti putovanje u London za sebe i ekipu, oprati tanjure.

Advertisement