Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Obitelj

I doktori diskriminiraju

Oboljelima od HIV-a nije do tužbi, iako im prava krše čak i liječnici.

-Trebamo suzbiti strah od ljudi koji su HIV pozitivni. Moramo se prema njima ponašati normalno, kako bi oni mogli normalno živjeti, rekla je profesorica za zagrebačkog Pravnog fakulteta Ksenija Turković na predstavljanju izvještaja o ljudskim pravima osoba koje žive s HIV/AIDS-om u Hrvatskoj.

Rezultati istraživanja o ljudskim pravima osoba zaraženih virusom HIV-a pokazali su da je 40 posto ispitanika bilo diskriminirano, od kojih je samo 2 posto mladih.

– To pokazuje da mladi ne znaju što su ljudska prava te ne povezuju ljudska prava sa seksualnim ponašanjem. Također, oni mladi koji su izloženi diskriminaciji ne prijavljuju je, jer misle da je to nešto normalno,- izjavio je Yuri Afanasiev, predstavnik UN-ovog programa za razvoj kod nas.

Zdravstveno osoblje sklono diskriminaciji

Postoji i veliki problem s diskriminacijom od strane zdravstvenih radnika koji bi posebno trebali imati razumijevanja naspram oboljelih. Potrebno je educirati HIV pozitivne, liječnike, pravnike, odvjetnike i širu javnost kako bi oboljeli mogli živjeti normalno.

Diskriminacija će se osim edukacijom suzbijati i zakonski. Zakon o suzbijanju diskriminacije stupa na snagu za mjesec dana, 1.siječnja iduće godine.

– Zakon će se provoditi, ali je problem da li će ga diskriminirani koristiti i prijavljivati diskriminaciju. Žrtve također mogu dobiti besplatnu pravn pomoć. Treba se najprije učlaniti u neku od udruga, a onda se javiti Ministarstvu pravosuđa od kojeg se dobije uputnica za besplatnu pravnu pomoć odvjetnika,- rekao je nacionalni savjetnik za HIV/AIDS Kristijan Gržan.

Nitko nije suspendiran

U Hrvatskoj je već bilo nekoliko slučajeva povrede ljudskih prava od strane zdravstvenih djelatnika i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi je pisalo prijavu. Ipak, nitko do sada nije suspendiran.

– Najveći problem je šutnja, jer diskriminirani ne osjećaju kako ih to jako pogađa da bi se borili za ljudska prava. Potrebna im je naša pomoć, ne samo 1. prosinca nego i druge dane u godini,- naglasila je profesorica Turković.


Sumnja na HIV

HIV poprima žensko lice

U Hrvatskoj živi 714 osoba s HIV-om 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Dobar posao

Logično bi bilo da u 2023. godini svi imamo jednaka prava, međutim već se neko vrijeme žene diljem svijeta bore za svoja osnovna prava.

Savjeti stručnjaka

Očuvanje zdravlja i prevencija bolesti započinje znanjem, ali neophodna je primjena znanja i zaštitnih ponašanja.

Zdravstveni karton

Ako je osoba zaražena, virus HIV-a će se nalaziti u tjelesnim tekućinama (krv, sjemena tekućina, vaginalni iscjedak).

Drama Queen

Moguće da ću zvučati posve nezahvalno i bezobrazno, ali sva situacija oko korona virusa me danima nasmijava.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.