Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Beauty report

I kratka kosa je simbol ženstvenosti

Opjevana stoljećima.

Ženska kosa oduvijek je pojam ljepote, predmet divljenja, a razne kulture percipiraju je i kao odraz životne energije, ili snage pojedinca. Bujna i njegovana kosa oduvijek je plijenila pozornost muškaraca koji su je nerijetko opjevali u brojnim pjesmama i rimama. Kosa je često prva stvar koju primijetimo kod žena.

Kratka kosa – trend ili jasna poruka?

Ako promotrite djevojke i žene oko sebe, ili svoj vlastiti odraz u ogledalu, primijetit ćete da sve više žena ponosno nosi kratku frizuru. Često zaključujemo da se radi o feministkinjama, homoseksualnim osobama, ili svjetskom trendu skrojenom po mjeri muških frizera i modnih gurua koji sve više promoviraju androgeni izgled kod žena. S druge strane, nerijetko su baš kratke frizure poznatih pjevačica i glumica krasile naslovnice nekih od najpoznatijih svjetskih časopisa, a njihova kratka kosa često je bila prikazana kao simbol samostalnosti i snage.Suprotno sam mišljenjima da žene koje se odluče nositi kratke frizure nisu lijepe, ili privlačne te nikako ne mogu razumjeti neke navode da žene kratke kose ne zanima seks i da su često grube i krute. No, u jednom se slažem s mnogobrojnim istraživanjima. Kraćenjem svoje duge kose žene obično daju snažnu poruku. Čest je slučaj da se za takvu promjenu odlučuju u bitnim fazama života, životnim prekretnicama ili previranjima vezanim uz vlastiti identitet. Naravno, postoje i praktični razlozi..mnoge žene vole svoju kratku kosu, jer ne iziskuje puno brige i truda, olakšava im bavljenje sportom, a često takva frizura i pomlađuje.

Osjećaj lakoće

Nedavno sam imala iskustvo upravo takve jedne drastične promjene. Žena kojoj su se svi divili zbog njene kose i izgleda, odlučila je zamijeniti svoju bujnu grivu s tek nekoliko centimetara kose na glavi. Škare su rezale duge, crne kovrče, sve više otkrivajući crte njenog lica. Duga kosa ponekad je savršen način da se 'sakrijemo' od drugih, a istovremeno često je prva stvar koju drugi primjećuju na nama (pogotovo ako uzmemo u obzir 'jači' spol).Ukoliko se godinama skrivamo iza vlastite kose, ako je njeno skraćivanje protest nas samih protiv površnosti kojom nas ponekad promatra okolina, onda je sasvim razumljivo da je upravo ovakva promjena vrlo česta kod žena. Vjerujem da je neopisiv osjećaj pogledati se u ogledalo i otkriti neku 'novu' sebe. Često sam čula izraze poput: ''Osjećam se tako lako'', ''Ljudi me sada primjećuju zbog mene, a ne zbog moje kose''.

Moji vlastiti osjećaji vezani uz ovu temu pomalo su isprepleteni. S jedne strane u potpunosti mogu razumjeti fascinaciju dugom i njegovanom ženskom kosom kao pojmom ljepote i ženstvenosti, a s druge strane, itekako razumijem potrebu osjetiti lakoću i slobodu da budemo one koje jesmo, izvan kalupa, daleko od očekivanja drugih. Mogla bih tu još i dodati osobni ukus, koji uopće nije upitan i sigurna sam da je izbor kratke frizure ponekad samo stvar osobnog stila.

Kratku kosu treba voljeti, kao i znati nositi. Pogledajte samo poznate ženske dive poput Halle Berry ili Charlize Theron- tko bi se njima usudio prigovoriti da nisu lijepe, ili atraktivne? Stoga uživajte u sebi i svom osobnom stilu. Sjećate se one stare? – ''Ljepota žene ogleda se u njenoj duši.''Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Beauty report

Herbal Essences poziva vas i vašu kosu da uživate u luksuznom iskustvu jer nova kolekcija za njegu kose s neodoljivim mirisima hrani kosu i...

Beauty report

Renomirani salon Evelin, od nedavno se nalazi na novoj i atraktivnijoj lokaciji, konkretnije u zagrebačkoj Ilici 128.

Beauty report

Revitalizirajte kosu u tren oka maskama iz kućne radinosti.

Beauty report

Poznat po savršenom mirisu i prirodnim sastojcima svakog proizvoda, L'Occitane nam je ovog proljeća donio novitete za kosu kao krunu svakog lica!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.