Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

I s povrćem treba oprezno: U ovim slučajevima postaje opasno za zdravlje

Povrće je zdravo i to je nedvojbeno, no ipak kod pojedinih vrsta treba pripaziti na količinu koju konzumirate, skladištenje…

Povrće je zdravo i to je nedvojbeno, no ipak kod pojedinih vrsta treba pripaziti na količinu koju konzumirate, skladištenje – kako se primjerice krumpir iz zdravog ne bi prometnuo u štetni te pripremu i termičku obradu jer nije baš svako povrće dobro jesti sirovo…

U nastavku vam otkrivamo što će se dogoditi pretjerate li sa svježim krastavcima ili lubenicom, što tijekom ovih vrućina i nije nemoguće jer su i lubenica i krastavac savršeno osvježenje. Nadalje, jeste li znali da se na pastrnjak možete opeći čak i kada je daleko od štednjaka i vruće juhe, izvan kuće, u vašem vrtu? Kao što vidite i s povrćem treba oprezno, a mjere opreza pročitajte u nastavku.

Krastavci i lubenice

Bundeve, tikvice, lubenice i krastavci proizvode spoj kukurbitacin za odvraćanje insekata. U rijetkim slučajevima unakrsno oprašivanje ili neadekvatni uvjeti uzgoja rezultiraju povišenim razinama kukurbitacina E. Ovaj spoj zaslužan je za, ponekad, gorak okus krastavaca, a u prevelikim količinama može izazvati nadutost, mučninu, povraćanje i proljev. No, u umjerenim količinama ova bioaktivna tvar ima antitumorski učinak.

Grah

Grah sadrži fitohemaglutinin, biljni protein koji u velikim količinama izaziva mučninu, povraćanje, proljev. Pet sirovih zrna graha može biti dovoljno da izazove spomenute zdravstvene probleme. No, grah se i tako ne jede sirov pa ne b trebalo biti problema. Upravo kuhanjem razina fithemaglutanina snižava se na razinu potpuno sigurnu za konzumaciju. Za usporedbu: Sirovi grah sadrži 70 000 hemaglutinacijskih jedinica, a kuhani 200 do 400.

Pastrnjak

Pastrnjak i celer sadrže spojeve furanokumarine, poput ksantotoksina, kojima se štite od nametnika. Viša razina furanokumarina u izdancima i lišću povrća može, u kombinaciji sa sunčevim zrakama, izazvati  fitofotodermatitis. Do opeklina od pastrnjaka, kako se još naziva fitofotodermatitis, dolazi prilikom kontakta ljudske kože i lišća ove biljke. Simptomi se javljaju nakon dan ili dva, a uključuju crvenilo, plikove i rane. Kako biste se zaštitili, uzgajate li pastrnjak ili celer, kada odlazite u vrt, odjenite duge rukave i duge nogavice, a nakon što ste završili s radovima u vrtu, dobro operite ruke.

Krumpir

Krumpir proizvodi solanin kao obranu od insekata. U količinama u kojima se nalazi u ovom povrću, za ljude je bezopasan. Međutim, kada se krumpir izloži svjetlu, pozeleni, a to znači da se razina sotanina povećala i postala potencijalno štetna za zdravlje. Trovanje solaninom može uzrokovati povraćanje i proljev. Stoga, krumpir skladištite na tamnom i suhom mjestu, a ako naiđete na zelenkasti, bacite ga ili pokušajte guljenjem odstraniti taj zeleni dio. 

Lišće rabarbare

Konzumiranje lišća rabarbare može uzrokovati mučninu i povraćanje zbog visokih razina oksalne kiseline koja je osobito opasna za bubrežne bolesnike te osobe koje imaju problema sa žuči. Lišće rabarbare zbog toga se ne smije jesti. Stabljike su sigurne za konzumaciju jer sadrže niže razine oksalne kiseline, no osobe s bubrežnim i žučnim problemima trebaju izbjegavati i stabljike.

Ne propustite

Zanimljivosti

Palijativna skrb nije skrb koja podrazumijeva samo umiruće osobe. Ona uključuje i brigu o kronično oboljelim osobama.

Duh i tijelo

Jeste li se ikad pitali zašto kažemo „vuk samotnjak“, a ne, primjerice, „medvjed samotnjak“ ili nešto slično?

Darivanje

Vjerujemo kako će MOMMY kolekcija olakšati izbor kozmetičkih proizvoda svim budućim majkama i dojiljama koje traže učinkovite, ali sigurne i neškodljive proizvode, provjerenih prirodnih...

Savjeti stručnjaka

Sindrom policističnih jajnika ili skraćeno PCOS (engl. policystic ovary syndrome) čest je zdravstveni poremećaj u žena reproduktivne dobi.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.