Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Trendovi

Ideal ženske ljepote

Pogled na savršenstvo ljepote mijenjao se tijekom povijesti.

Ideal ljepote dramatično se mijenjao tijekom povijesti čovječanstva. U posljednjem stoljeću mediji nameću svoje ideale, ali još u vrijeme renesanse žene su htjele imati ten, šminku i frizuru poput pripadnica višeg staleža, odnosno htjele su biti moderne. Svaka je žena lijepa na svoj način, a današnje djevojke nose gene svojih baka i prabaka iako se drugačije oblače, šminkaju i nose drugačije frizure.

Tijekom povijesti mijenjala se slika savršene ljepote ženskog lica, a posebno tijela. Od simbola plodnosti žensko tijelo postalo je matematički izračun savršenih proporcija. Današnji ideal ljepote prilagođen je seksualnim željama muškaraca, a sve veća dostupnost estetskih zahvata doprinosi težnji za savršenstvom. Samo tijekom 20. stoljeća pa sve do danas ideal ženske ljepote mijenjao se svakih desetak godina.

1900-e

Početkom 20. stoljeća u modi su bile ženstvene figure koje su imale oblik pješčanog sata. Žene su htjele izgledati poput glumice Camille Clifford.1920-e

Lude dvadesete, kako su nazivali period nakon Prvog svjetskog rata, donijelo je nova vremena kada su žene napustile tradicionalan izgled, korzete i odjeću koja je naglašavala ženstvenost.Pogrbljen stav i manje grudi ljepše su izgledale u odjeći koja je bila popularna u tom razdoblju. Kratkokose filmske zvijezde Clara Bow i glumica i plesačica Louise Brooks bile su ikone tog vremena.

1930-e

U Hollywoodu su se u 30-im godinama pojavile visoke glumice koje su nosile glamurozne duge i ženstvene haljine. Šminkom su naglašavale oči, usne i imale su savršeno iscrtane tanke obrve.Greta Garbo, Jean Harlow, Hedy Lamarr i Mae West bile su stilske ikone 30-ih.

1940-e

Pin up i holivudske starlete poput Ave Gardner i Betty Grable te Rite Hayworth bile su oličenje seksipilnosti.Klasična ljepota Veronice Lake i Ingrid Bergman cijenila se u vrijeme Drugog svjetskog rata.

1950-e

U 50-ima su se cijenile ženstvene obline, a u to vrijeme počeli su izlaziti popularni časopisi za muškarce. Koketne ljepotice kao što su bile Marilyn Monroe i Elizabeth Taylor obilježile su poslijeratno vrijeme sa svojim ženstvenim figurama i naglašenim crtama lica.Glamur se vratio na velika vrata, žene su se šminkale i nosile frizure poput svojih idola Grace Kelly i Audrey Hepburn. Francuska ljepotica Brigitte Bardot učinila je svjetski popularnim bikini.

1960-e

Tijekom 60-ih godina žene su se više okretale poslu i karijeri i izlazile su iz sfere domaćice.Iako je u modnom svijetu vladala mršavica Twiggy, glumice Jane Fonda, Raquel Welch, Sophia Loren i Catherine Deneuve bile su ideal lijepe žene.

1970-e

Frizura glumice Farrah Fawcett postala je simbol ove ere. Muškarci i žene nosili su dugu, raspuštenu kosu kao način na koji su izražavali slobodu.Preplanula Fawcett s prekrasnim plavim kovrčama i prirodnim make-upom bila je uzor svim ženama.

1980-e

Ljepota u 80-ima bila je kombinacija pretjeranog uređivanja i prirodnog looka.Natapirane frizure, debele obrve, jaka šminka, ali i sportska odjeća kakvu su nosile Madonna i Brooke Shields bilo je nešto novo čemu su se divile sve žene.

1990-e

Atletske figure supermodela Naomi Campbell, Cindy Crawford, Christy Turlington, Linde Evangeliste i Claudie Schiffer vladale su modnim pistama i naslovnicama modnih magazina.Nasuprot njima pojavila se Kate Moss koja je započela revoluciju mršavih modela u modnom svijetu. Glumice poput Sharon Stone, Demi Moore, Julie Roberts i Michelle Pfeiffer također su krasile naslovnice časopisa.

2000-e

U novom tisućljeću mediji su gotovo opsjednuti savršenstvom ljepote.Osim lica poznatih glumica i manekenki, s televizijskih ekrana i naslovnica časopisa bombardiraju nas reklamama za savršen make-up i odjeću. Isto tako, reklame za treninge i vježbe te prehranu obećavaju nam besprijekorno tijelo i izgled.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Savjeti i preporuke

Na vrlo jednostavan način možete spremiti sami svoju kremu za ruke.

Savjeti i preporuke

Kako u ostalim područjima i poslovnima, tako i kada je riječ o salonima za uljepšavanje i općenito, beauty svijetu

Darivanje

Nova Sisterlove essence i CATRICE kolekcija, Disney Princess, slavi likove Disneyevih princeza i njihove pozitivne atribute pod motom "Courage To Be Kind".

Darivanje

Dragi svi, evo mene s novom recenzijom i novim Avon proizvodom koji bi nekima mogao biti itekako zanimljiv, a zašto? Pročitajte u nastavku.

Advertisement