Idealno vrijeme za Lisabon

Legendarni bijeli grad izgrađen na sedam brežuljaka ima neusporediv šarm u kojeg ćete se odmah zaljubiti. Ujedno je i najzapadniji grad europskog kontinenta, u neposrednoj blizini Afrike odakle Lisabon crpi energiju, ritam, mirise, glazbu i koješta drugo.

Središte grada oko ulice Rua Augusta i Alfame ujedinjuje prošlost i sadašnjost, zahvaljujući brojnim trgovinama, uličnim sajmovima, kafićima i restoranima. Nas su oduševili uvijek ljubazni i opušteni starosjedioci pa se nemojte začuditi ako i Vi upravo ovdje provedete najviše vremena tijekom posjeta glavnom gradu Portugala koji leži na rijeci Tejo.

Pogled na kamenu kulu

Toranj Belém jedna je najpoznatijih gradskih znamenitosti, a riječ je o kuli od bijelog kamena sagrađenoj u 16. stoljeću za obranu rijeke Tejo koja se ulijeva u Atlantski ocean. Posljednja je stvar koju su moreplovci vidjeli prije nego što su se otisnuli u svoje epske avanture.

Toranj je, kao i Mosteiro dos Jeronimos pod zaštitom UNESCO-a, a u potonjem se nalazi i grobnica slikara Vasca da Game i najpoznatijeg portugalskog pisca Luisa de Camõesa. Tu je još i dvorac Svetog Georga, koji je smješten na najvišem brežuljku grada.

Nezaobilazne su i četvrti Mouraria (maurska četvrt) i Baxia, koja je turistima posebno zanimljiva zbog Katedrale Sé izgrađene u 12. stoljeću.

Zvukovi fada u uličicama Docasia

Nećete pogriješiti ako se odlučite za bilo koji restoran u Barrio Altu ili četvrti Docasi, jer restorana i klubova naguranih u uskim uličicama ima pregršt. Uz zvuke melankoličnog fada uživali smo u restoranu Estádio (Rua São Pedro de Alcântara 11) uz gustu juhu od kupusa i krumpira caldo verde te bacalhau ili usoljenom bakalaru. Popularan je i Portas Largas (Rua da Atalaia 105), u kojem su dobrodošli i istospolni partneri.

Kvalitetnih hotela i pousada ima napretek, a noćiti možete već za cijenu od 40 eura. Raspon cijena hotela se kreće od 150 eura naviše. Izdvajamo Hotel Pestana Palace (Rua Jau 54) i pousadu Uphill Pensão Residencial Ninho das ÿguias (Costa do Castelo 74).

Žene, cipele!

Cipele i proizvodi od kože jefitniji su nego u drugim zemljama Europe. Imajte to na umu kada budete u blizini najvećeg shopping centra Vasco da Gama.
Lisabon ima sve važnije trgovačke lance poput Zare, H&M-a i Top Shopa, no najpopularniji portugalski suveniri i dalje ostaju vino porto i kolač pasteis de nata koji se izrađuje od tijesta i kreme od maslaca i jaja.

Legendarni tramvaj broj 28 turistička je znamenitost sama po sebi. Riječ je o najstarijoj gradskoj liniji koja vozi iz gradskog centra uz more na brdo gdje je smješten dvorac Svetog Georga. Upozorenje – tramvaj je jednako popularan i kod turista i kod džepara.

Idealno vrijeme za Lisabon je upravo sada ili u rano proljeće, jer vrućine tijekom ljeta znaju biti nesnošljive. Inače, Lisabon je jedan od najsigurnijih gradova u Europi, a većina stanovništva govori barem jedan strani jezik.