‘Igre prijestolja’ i Lonely Planet promoviraju Dubrovnik i Split

Od druge sezone popularne serije ‘Igre Prijestolja’ svijet je imao priliku vidjeti kakve sve ljepote skriva naša mala država. Osim Dubrovnika, koji je uz minimalne kompjuterske preinake postao savršena scenografija za radnju ove fantasy serije, za lokaciju snimanja uskoro je odabran i Split. Lonely Planet, jedna od najvećih izdavačkih kuća specijalizirana za turističke vodiče, u svome je newsletteru objavio vodič kroz mjesta na kojima je snimana serija Igra prijestolja, među kojima su i spomenuta dva mediteranska grada. Četvrta sezona Igre prijestolja snimala se u Hrvatskoj zahvaljujući mjerama poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra te u organizaciji hrvatske produkcijske kuće Embassy Films.

‘Mjesta koja pokrivamo i sama po sebi sjajne su destinacije, zbog čega će se jednako svidjeti ljubiteljima putovanja, kao i fanovima Igre prijestolja,’ navodi se u članku objavljenom na stranicama izdavačke kuće Lonely Planet povodom skorašnjeg emitiranja nove, četvrte sezone HBO-ove serije Igra prijestolja, koja je snimana na lokacijama u Hrvatskoj.

Pišući o Dubrovniku navodi se da je ‘sa svojim blještavim zidovima od bijelog kamena i osunčanim primorskim lokacijama savršeno utjelovio Kraljev Grudobran’, dok se za splitsku Dioklecijanovu palaču kaže da je “jedan od najimpresivnijih ostataka rimskih građevina na svijetu”. U tekstu se govori i o lokacijama u Sjevernoj Irskoj (okrug Down i okrug Antrim), na Islandu (nacionalni park Vatnajökull) i u Maroku (obalni grad Essaouira). Članak u cijelosti pročitajte na stranicama Lonely Planeta.

dubrovnik1Treća i četvrta sezona Igre prijestolja korisnice su mjera poticaja – sustava Hrvatskog audiovizualnog centra koji jamči da će producent dobiti povrat od 20% sredstava potrošenih u Hrvatskoj za potrebe snimanja. U 2013. godini četiri međunarodna projekta ostvarila su pravo na korištenje poticaja. Ukupno 55.487.949,72 milijuna kuna potrošeno je na hrvatske proizvode i usluge, dok su isplaćene mjere poticaja iznosile 10.963.843,79 kuna.

Članak u Lonely Planetu još jednom dokazuje tvrdnju da međunarodni projekti koji se na ovaj način snimaju u Hrvatskoj pomažu globalnoj vidljivosti Hrvatske na način neusporediv ni sa čime do sad.

splitPodsjetimo da je za vrijeme snimanja serije preko tražilice Google termin “Game of Thrones Croatia” pretražen 1.570.000 puta te da je s obzirom na 14,2 milijuna gledatelja serije isto toliko gledatelja vidjelo lokacije na kojima je serija snimana. “Za svaku uloženu kunu Hrvatska zaradi dvije i pol, a turistička promocija koju za to dobiva je neprocjenjiva”, izjavio je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar.