Imamo novog Papu!

Novi poglavar Katoličke crkve je Argentinac Jorge Mario Bergoglio, kardinal Buenos Airesa. Ime novog pape je pred 40.000 tisuća vjernika na Trgu svetog Petra priopćio francuski kardinal Jean Louis-Tauran.

“S velikim veseljem objavljujem – imamo novoga Papu”.

76-godišnji Papa je izabran u petom krugu glasovanja i to kao 266 poglavar Katoličke crkve. Tako je odlučilo 115 kardinala okupljenih na konklavama u Sikstinskoj kapeli. Papa Franjo, kako si je dao novo ime, je prvi papa neeuropljanin nakon 1300 godina i prvi koji je član Družbe Isusovaca. Nakon Benedikta XVI, drugi je najstariji papa.

“Braćo i sestre dobra večer. Znate, da je dužnost konklava dati biskupa Rima. Zahvaljujem vam na prijemu, htio bih moliti za našeg biskupa meritusa Benedikta XVI”. Tim se riječima po prvi put papa Franjo I obratio vjernicima na Trgu svetog Petra. Nakon toga novoizabrani Papa izmolio je Oče naš.

“Molimo jedan za drugoga i za cijeli svijet. Želim da ovaj put crkve koji danas započinjemo bude plodonosan za evangelizaciju ovog prekrasnog grada. Htio bih vas blagosloviti, ali prije toga zahtijevam da Bog blagoslovi svog biskupa. Hajdemo se pomoliti za mene, učinimo to u tišini”, zahtijevao je Papa.

Na kraju je Papa dodao: “Draga braćo i sestre hvala vam na prijemu, molite za mene. Laka vam noć”. Tim riječima je papa Franjo okončao prvo pojavljivanje pred vjernicima na Trgu svetog Petra.

O PAPI

Jorge Mario Bergoglio rođen je 17.12. 1936. godine kao jedno od petero djece talijanskih useljenika. Najvažniji dio školovanja proveo u Njemačkoj. Veliki je zagovaratelj konzervativnih stavova Crkve te oštri protivnik eutanazije i pobačaja. Član je Kongregacije za bogoslužje i sakramente, Kongregacije za kler, Kongregacije za institute posvećenog života i Družbe apostolskog života, Papinskog vijeća za obitelj i Papinske komisije za Latinsku Ameriku.

Interesantno, kad je za papu izabran kardinal Ratzinger, Jorge Bergoglio je bio drugi prema broju prikupljenih glasova.