Božić je pred vratima, a mnogi već razmišljaju o slasnim delicijama koje će obogatiti blagdanski stol. Francuska salata, pečenje, purica i mlinci, neki su od klasika koje ćete poslužiti na obiteljskom ručku. No, možda želite ove godine i nešto promijeniti te dodati novih recepata? Ili imate druženje s prijateljima pa ih želite zadiviti svojih kulinarskim umijećem? Za vas smo isprobali napraviti nekoliko vrsta domaćih pašteta koje jednostavno nismo mogli prestati jesti. Stoga, donosimo vam recepte i želimo vam dobar tek!
Pašteta od tune
Sastojci:
- Tuna u komadićima ulja
- Sol
- Papar
- Slatka paprika
- Tri režnja češnjaka
- Kiseli krastavci
- Sok od limuna
- Peršin
- Maslinovo ulje
- Senf
- Majoneza
- Maslac
Postupak:
Ocijedite tunu i stavite je u blender. Zatim dodajte pola male žličice senfa, češnjak, dvije žličice maslinovog ulja, pola žličice maslaca, kiselih krastavaca po ukusu, ali otprilike pet krastavaca srednje veličine. Dodajte sol, papra i slatke paprike po želi, otprilike prstohvat te žličicu soka od limuna. Na kraju dodajte peršin, najbolje je svježi, no ako imate uz vrećice i njega možete koristiti te dvije do tri velike žlice majoneze. Ako želite možete i manje ili više, ovisno o vašem ukusu. Sve zajedno izblendajte i to je to!
Guacamole namaz
Sastojci:
- 1 zreli avokado
- Češanj češnjaka
- Prstohvat soli i papra
- Sok od limuna
- Maslinovo ulje
- Peršin
- Korijander
- Cherry rajčice
- 1 veliki luk
Postupak:
Ovaj recept možete napraviti na dva načina – jedan način je da napravite paštetu od svih sastojaka, a drugi da napravite umak s komadićima povrća.
Za oba recepte na sitne komadiće izrežite avokado, rajčice ili cherry rajčice, luk, peršin, korijander. Žlicu maslinovog ulja uz začine pomiješajte i stavite u posudu. Možete ih sve izblendati kako biste dobili savršenu paštetu ili zdrobiti i promiješati vilicom da se još komadići povrća osjete.
Ako guacamole volite više kao umak – onda ponovite cijeli postupak i samo promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili. Ovakav umak je odličan uz filmsku večer s nachosima.
Humus s grčkim feta sirom
Sastojci:
- 2 limenke slanutka
- 100 grama feta sira
- 150 grama baby špinata
- 2 žlice limunovog soka (cijeđeni limun)
- Malo cimeta
Postupak:
Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Na kraju, sve pospite s još malo cimeta.
Namaz od graha
Sastojci:
- 300 grama graha iz konzerve
- 1 veliki ili 2 manja luka
- 2 žlice bučinog ili maslinovog ulja
- sol i papar po želji
- Sjeckani peršin za ukras
Postupak:
Dobro procijedite grah, možete ga i oprati te stavite u posudu. Zatim dodajte žlicu do dvije bučinog ili maslinova ulja, posolite i popaprite po želji i sve izmiksajte ili pasirajte vilicom. U namaz možete dodati češnjak nasjeckan na sitno te po želji luk. Luk narežite na kriške, pa pirjajte na malo maslinovog ulja dok ne postane staklast i ne dobije smeđu boju. Na kraju namaz pospite peršinom.
Tijekom školovanja na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu osnovala je Udrugu za promicanje inkluzija osoba s invaliditetom Mogu sve. Po završetku školovanja zapošljava se kao novinarska, a potom u marketingu. Danas je vlasnica marketinške agencije, ali i dalje piše kolumne te se bavi novinarstvom.